Læsetid: 3 min.

Sexslaveriet griber om sig

8. marts 2000

Internationalt set ender flere og flere kvinder i armene på alfonser. Den danske indsats mod sex-slaveri kaldes beskæmmende ringe

Menneskehandel
Forbrydere lokker et stigende antal yngre kvinder til Europa og USA, hvor de arbejder under slavelignende forhold i massageklinikker. Danmark og andre EU-lande kritiseres for at gøre alt for lidt for at hjælpe kvinderne, der har svært ved at få retsbeskyttelse.
Det var et særsyn, da en 39-årig edb-lærer for tre uger siden blev dømt for at have drevet et bordel i Vanløse ved København med syv colombianske kvinder.
Den 27-årige Luz Martinez fra Colombia har berettet om, hvordan hun blev lokket til Danmark med tilbud om at tjene 5.000 kr. om dagen som almindelig massør. Penge hun havde hårdt brug for for at forsørge sin familie i Colombia. Det var først, da hun kom hertil i 1999, at det gik op for hende, at hun skulle være prostitueret på en massageklinik i Vanløse. Den nu dømte edb-lærer fra Greve formåede ved hjælp af trusler om repressalier mod familien i Colombia at få hende til at arbejde som sexslave. Desværre er Martinez' skæbne på ingen måde enestående.
"Handlen med kvinder er et stigende problem," siger Nina Ellinger, som var med til at udarbejde bogen Kvinder en gros - om handel med kvinder. Hun præciserer, at kvinder bliver solgt til mange andre formål end prostitution f.eks. bliver de økonomisk og nogle gange også fysisk fastholdt som tjenestepiger, fabriksarbejdere eller købekoner.
Den voksende handel med kvinder er blevet bekræftet af en underkomité i det amerikanske senat i år og under en høring i Europa-Parlamentet 23. februar om kvindehandel.
Fattigdom og arbejdsløshed er hovedårsagerne til, at kvinder bliver solgt. Globaliseringen spiller også en rolle. Alison G. Aggarwal fra den asiatiske kvindeorganisation Asia Pacific Forum on Women, Law and Development, siger: "Væksten i handlen med kvinder skyldes bl.a. øget pres som følge af globaliseringen, som får mange kvinder til at migrere, eftersom lokal produktion bliver erstattet af importerede varer. Lavt uddannede kvinder, der er migreret, lader til at have få muligheder i forhold til, hvilken type af arbejde, de kan få."

Ringe straf
Et skøn fra 1995 lyder på, at ca. en halv million kvinder årligt bliver solgt til et EU-land for at blive prostituerede. Det giver bagmændene en enorm fortjeneste på anslået syv milliarder dollar om året. Denne form for kriminalitet er angiveligt voksende. Det anslås, at menneskesmugling af sexslaver er ved at fortrænge narkohandel fra førstepladsen, som den mest profitable form for organiseret kriminalitet i Asien.
En af årsagerne til den voksende udbredelse af kvindehandel er manglende og dårlig retsforfølgelse af menneskesmuglere og deres bagmænd, samt at kvinderne viger tilbage for at gå til myndighederne, fordi de ofte opholder sig illegalt og er bange for gengældelsesak
tioner mod dem selv eller deres familie i hjemlandet.
"Narkosmugling kan give 10-15 års fængsel, mens det kun giver et til to år at smugle og sælge en kvinde. Men en stor fortjeneste og en lav risiko, er det et interessant område for mafiaen," sagde Maj Britt Theorin, der er formand for Europa-Parlamentets kvindeudvalg under høringen i parlamentet 23. februar.
I Danmark bliver indsatsen mod kvindehandel skarpt kritiseret. Kvinderådet har i en rapport i forbindelse med opfølgningesmødet i juni i år på FN's Kvindekonference i 1995 i Beijing kaldt den danske indsats for at bekæmpe den organiserede handel med kvinder for beskæmmende ringe.
I forbindelse med sagen med colombianske Luz Martinez siger lederen af værestedet Reden for narkoprostituerede i København, Dorit Otzen, til Jyllands-Po-sten:
"Luz' bagmænd kunne være afsløret mere end et halvt år tidligere, da politiet havde færten af ham, men det er desværre typisk, at de ikke foretog sig noget."
Rigsadvokaten er i øjeblikket ved at udarbejde et responsum om handel med udenlandske kvinder i Danmark.

Fakta - Kvinder en gros
*Op mod to millioner kvinder og børn narres, lokkes eller tvinges årligt til at forlade deres hjem for mod deres vilje at arbejde som prostituerede.
*Ca. en halv million kvinder bliver årligt solgt som sexslaver til et EU-land.
*En undersøgelse blandt sexarbejdere fra Asien viste bl.a., at otte procent var blevet solgt af deres forældre, 32 procent var blevet snydt og solgt af en mellemhandler, og at fem procent var blevet voldtaget af deres stedfader og solgt.
*En thailandsk familie får ca. 15.000 kr. for en datter.
*Kvinder fra Ukraine og Bulgarien handlet mellem alfonser i Belgien er blevet solgt for ca. 7500 kr.

Kilder: Index on Censorship,
USA's Senat samt Coalition to Abolish Slavery and Trafficking.

hai

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu