Læsetid: 2 min.

Søde sager

18. marts 2000

Til næsen
Københavnske vinskribenter er ret lette at lokke til Cape-provinsen, Napa Valley eller Piemonte. Men til Odense!!!
Ikke desto mindre lykkedes det i afvigte uge den på Sydfyn bosiddende læge, vinentusiast og udgiver Peter Winding at få mere end en håndfuld af os til at tage turen. Han havde også inviteret et par sydsvenske patologer og vinfanatikere, som begge hed Niels - alt i alt et selskab af det, Den Snakkesalige lidt uvenligt kalder for "vellevninger."
Winding udgiver Vinbladet, og i det regi havde han arrangeret et slags verdensmesterskab i ædelsøde vine. Samtidig havde han lokket den unge generation fra vinhuset Christian Médeville til Kvægtorvets restaurant.
De unge franskmænd medbragte først og fremmest husets uhyre sjældne og efterspurgte kultvin, Château Gilette - en Sauternes, som lagrer på cementtanke i 15-18 år og hviler sig på flaske i fire, inden den sendes på markedet til priser, der kan konkurrere med selveste Château d'Yquem, som vi vender tilbage til om lidt.

Det ædelsøde mesterskab var arrangeret som en blindsmagning med fire Sauterner, fire tyske Beerenausleser og fire ditto fra Østrig. Vi kendte navnene på forhånd, men selvfølgelig ikke rækkefølgen. Og så havde Winding, den skurk, indføjet to jokere, så vi blindsmagte i alt 14 vine.
Det må siges at være et job for de hårdføre, når det drejer sig om de ekstremt koncentrerede og aromatiske ædelsøde vine, som man normalt har rigeligt i et enkelt glas af. Det var lige før, man skulle have hjælp til at åbne munden bagefter!
Det, vi fik, var det bedste af det bedste inden for genren, dog ikke selveste Château d'Yquem (troede vi da). Generelt var standarden meget høj, og kun få vine faldt igennem.
Vi gav karakterer fra nul til fem med halve points, og min egen score lå inden for et snævert interval fra tre til fire en halv.
Desværre blev vinene undervejs lovligt varme, hvilket kan være fatalt for just denne type.

Da tallene var blevet lagt sammen, viste der sig nogle artige overraskelser. I toppen og bunden kom nemlig de to jokere, som vi ikke på forhånd havde fået navnene på. Vinderen blev
en Klein Constantia fra Syd-afrika, som tilbage i histori-en blev drukket ved alverdens hoffer og blev handlet og værdsat højere end selveste d'Yquem. Den importeres af AMKA Vinimport i Randers.
Og næstsidst kom - Château d'Yquem 1989. Tableau. En af verdens dyreste, mest sagnomspundne franske vine slået klart af en sydafrikaner, som man mest troede havde historisk interesse.

Tilføjes skal det, at Deres vinredaktør havde givet begge jokerne fire points, og at hans dommerseddel generelt havde de store Sauterner foran de tyske Beerenausleser med østrigerne på tredjepladsen.
For mit vedkommende var det dog Château Gilette uden for konkurrencen, der blev aftenens helt store oplevel-se.
Vi fik den i årgangene 1979 og 1978, og de var - skønt meget forskellige - ganske for-rygende. Mig bekendt er det den eneste Sauternes, som
laves på den måde - med meget lang lagring, men uden træ. Har man smagt den, spørger man sig selv, hvad fadlagringen skal gøre godt for.
Men husets mere traditionelle Sauternes, Château les Justice, er nu også en stor vin. Den gav jeg fire points, men for Gilette er jeg villig til at ryste op med de meget sjældne fem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her