Læsetid: 3 min.

Sygehuse krænker religiøse rettigheder

6. marts 2000

Patienters religiøse rettigheder krænkes, fordi der mangler bederum på sygehusene. Kristne andagtsrum er ikke nok i et multireligiøst samfund

Patienter, der ønsker at praktisere deres religion på danske sygehuse, er ilde stedt. På en stor del af landets sygehuse er der ingen andagtsrum, hvor patienterne kan bede eller meditere.
Når der findes et andagts- eller bederum, er det som regel fyldt med kors og andre kristne symboler. Det voksende antal patienter med en anden tro end den kristne har derfor meget dårlig mulighed for at praktisere deres tro.
De dårlige fysiske rammer omkring patienternes religiøsitet er på kant med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, vurderer direktør for Det Danske Center for Menneskerettigheder, Morten Kjærum.
"Menneskerettighederne taler om, at man ikke må forhindres i at praktisere sin religion. Desuden er myndighederne i et vist omfang forpligtet til at skabe nogle rammer, der gør det nemmere for borgerne at praktisere deres religion. Det gælder naturligvis også på sygehusene, hvor folks behov for at udøve deres religion kan blive ekstra stærkt," siger han.
Men Morten Kjærum understreger, at det ud fra menneskerettighedernes meget generelle formuleringer er svært at afgøre, præcis hvilke faciliteter patienterne har krav på.
"Menneskerettighederne kan ikke bruges til at sige noget om, hvor mange bederum, der skal indrettes. Men så bør vi huske på, at menneskerettighederne markerer en bundgrænse, som vi i Danmark bør hæve os over," siger han. Han ser det stigende antal muslimske patienter som en god anledning til at diskutere religionens plads i det danske sygehusvæsen.

Kodeks krænkes
I Københavns Amt, hvor andelen af ikke-kristne patienter er højere end de fleste andre steder i landet, har kun et af de tre amtssygehuse et andagtsrum, der er indrettet til formålet.
Det er på Amtssygehuset i Herlev, hvor sygehuspræst Tom Kjær er ansat.
"Der kommer ofte patienter til mig, som føler sig krænket og trådt på, og jeg kan kun give dem ret. Deres religiøse rettigheder bliver krænket," siger Tom Kjær.
Han henviser både til menneskerettighederne og til det internationale kodeks for sygepleje (ICN), som Dansk Sygeplejeråd tilsluttede sig i 1974. I kodekset slås det fast, at "sygeplejersken respekterer (...) den enkeltes tro, livsnormer og skikke, og han/ hun medvirker til sådanne rammer, at der kan tages de fornødne individuelle hensyn."
Sygehuspræst Tom Kjær har meget svært ved at få øje på de rammer, der kan tages individuelle hensyn indenfor.
De ikke-kristne patienter i Herlev er imidlertid bedre stillet end på de fleste andre sygehuse i landet. Andagtsrummet er nemlig - lige som kapellet - uden religiøs udsmykning. Oppe under loftet hænger et kors, som kan sænkes ned.
På Rigshospitalet er der et kirkerum. Men der er ingen bederum til muslimer, hinduer, buddhister eller patienter fra andre trossamfund.
"Faciliteterne svarer slet ikke til, at vi lever i et multireligiøst samfund," siger den ene af Rigshospitalets tre sygehuspræster, Henning Nabe-Nielsen. Han kalder de muslimske patienters situation for 'uværdig'.
"Jeg ser eksempler på, at muslimer må folde deres bedetæppe ud i en krog eller sågar på toilettet," siger han.

Ingen regler
De store forskelle i faciliteter fra sygehus til sygehus skyldes, at der ikke centralt er fastsat regler for, hvad sygehusene skal tilbyde.
Tom Kjær mener imidlertid, at det er nødvendigt, at Sundhedsministeriet laver klare retningslinier, hvis patienternes religiøse rettigheder skal sikres.
Sekretariatsleder i Nævnet for Etnisk Ligestilling, Mandana Zarrehparvar, er enig i, at de ikke-kristne patienters religiøse behov bliver overset og negligeret på de danske sygehuse.
I modsætning til Tom Kjær mener hun dog ikke, at det hjælper med lovgivning.
"Det, der skal til, er en etisk og anstændig indstilling fra ledelsen på de enkelte sygehuse," siger hun.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Sonja Mikkelsen (S).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her