Læsetid: 3 min.

Syrien gør klar til æra efter Assad

10. marts 2000

Regeringsrokaden i Syrien er fejlagtigt blevet sat i forbindelse med fredsforhandlingerne mellem Israel og Syrien

Analyse
Jerusalem - Den første regeringsændring i Syrien i 13 år, har allerede givet anledning til mange spekulationer om, hvordan dette vil påvirke Damaskus' muligheder for at opnå en fredsaftale med Israel. Disse overvejelser er imidlertid fejlplacerede.
For selvom Syriens ministerpræsident Mahmoud Zu'bi tirsdag indgav sin regerings afskedsbegæring til præsident Hafez al-Assad, er den politiske situation i Syrien af en sådan karakter, at ingen regeringsændring vil kunne rokke ved det strategiske standpunkt, som Assad har indtaget i for forhandlingerne med Israel, uanset om en genoptagelse af forhandlingerne er nært forestående eller ej.
Assads holdning er, at selv om der forhandles om en fuldstændig fredsslutning med Israel, vil den kun kunne underskrives af Syrien mod en fuldstændig israelsk tilbagetrækning fra Golan-højderne, som Israel har holdt besat siden seksdages-krigen i 1967.
Betydningen af denne ændring må derimod ses i lyset af to indenrigspolitiske kendsgerninger i Syrien. Den første er, at der er behov for en ny generation af teknokrater og erhvervsfolk, der kan tackle de økonomiske problemer, som Syrien kæmper med i disse år. Den anden er, at det er nødvendigt at etablere et politisk og militært lederskab i Syrien, som kan lette - og ikke komplicere - overdragelsen af magten til Assads 35 år yngre søn, Bashar, der endnu ikke er blevet udnævnt som Assads efterfølger.

Reformer
Syriens nye ministerpræsident, Mohammed Mustafa Mero, synes at være i stand til at klare begge opgaver. Han har indtil nu været guvernør i byen Aleppo i det nordlige Syrien, og er kendt som en teknokrat og en varm fortaler for regeringens nuværende anti-korruptionskampagne, som blev sat i værk af Assad i april 1999.
Hans udnævnelse synes således at være et signal om, at man ønsker at følge en strategi, der ligger midt imellem det signal, der blev sendt, da en række militærfolk under stor offentlig bevågenhed 'trådte tilbage' sidste år, og den kendsgerning, at den første kongres i 15 år i Assads Bath-parti, efter planen skal finde sted senere i år. Det forventes i høj grad, at Bashar vil få en ledende rolle under kongressen.
Hvis dette sker, vil det være den hidtil tydeligste støtte til dem, der formentlig vil komme til at lede Syrien efter Assad, og et vidnesbyrd om hvilken politik de vil føre.
Deres opgave vil blive at videreføre reformerne af et statssystem, som plages af korruption, samt at modernisere Syriens økonomi, hvis vækstrate er gået ned fra omkring seks procent i starten af 1990'erne til 1,3 procent i 1997, i et land hvor arbejdsløsheden i 1999 forventes at nå op på 25 procent.

Trænger til forandring
Både modernisering og reformer forudsætter en åben økonomi og øget handelssamkvem med Europa, og derfor også en fredsaftale med Israel. Men den form for udenrigspolitiske anliggender sorterer under Assad, og ikke under regeringen, hvad enten denne er ny eller gammel.
Udskiftningen af militærets 'gamle garde', udnævnelsen af tidligere Aleppo-guvernør Muhammed Mustafa Mero til ny regeringsleder og den kommende kongres i Bath-partiet, har alt sammen til formål, at give Bashar de nødvendige politiske redskaber til at navigere i den uro, som hans magtovertagelse uden tvivl vil medføre. For det står nu klart, at ikke alene 'den unge garde' ser ham som deres mand, men også at han ser dem som uundværlige allierede. Den 7. marts sagde Bashar til avisen al-Hayat, at Syrien "mere end nogen sinde trænger til forandring."
Få timer efter denne udtalelse, meddelte Syriens gamle regering sin tilbagetrækning.

Graham Usher er britisk journalist, forfatter og kommentator, bosat i Israel.

Oversat af P.C. Mollerup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her