Læsetid: 2 min.

Taiwan vil handle med Kina

22. marts 2000

Forbud mod direkte handel med Kina ophæves i begrænset omfang. Præsident Chens parti overvejer at opgive uafhængighedskrav

Taiwans nyvalgte præsident Chen Shui-bians forsøg på at række hånden ud mod Kina fortsatte i går, da Taiwan besluttede at ophæve et forbud mod direkte handels- og transportforbindelser med fastlandet.
Samtidig meddelte Chens parti, Det Progressive Demokratiske Parti, DPP, at partiledelsen overvejer at bløde op på kravet om uafhængighed.
DPP-politikeren Chen Zau-nan sagde til nyhedsbureauet Reuters, at partiledelsen i dag mødes for at diskutere, om det skal erstatte partiprogrammets krav om oprettelsen af 'Republikken Tai-wan' med en blødere formulering. Taiwans officielle navn er i øjeblikket 'Republikken Kina'.
En eventuel ændring vil gøre det lettere for Chen Shui-bian at forhandle med fastlandet, der ser Taiwan som en del af et samlet Kina, og nærer stor mistro til Tai-wans ny præsident netop på grund af hans partis uafhængighedskrav.
"Vi vil aldrig forhandle med en leder eller et parti, der går ind for Taiwans uafhængighed," sagde den kinesiske ministerpræsident Zhu Rongji i går ifølge nyhedsbureauet Xinhua.

Direkte handel
Men der bliver formentlig tale om en længere diskussion i DPP, fordi dele af partiet står hårdt på uafhængighedskravet, selv om Chen Shui-bian allerede i valgkampen var mere afdæmpet i spørgsmålet, hvilket efter alt at dømme var med til at sikre ham valgsejren. Flertallet af befolkningen ønsker ifølge meningsmålinger at bevare Tai-wans nuværende, uafklarede status i forhold til Kina.
Også parlamentets ophævelse af forbudet mod direkte forbindelser med fastlandet er første skridt på vejen. I første omgang vil der blive åbnet for direkte handels- og transportforbindelser mellem nogle mindre øer, herunder Quemoy, Matsu og Penghu, der ligger tæt på den kinesiske kyst. Øerne har kun mindre industri og havne, men der foregår allerede en livlig smuglertrafik over strædet.
Kina har længe presset på for direkte forbindelser, men Taiwans regerende parti indtil nu, Nationalistpartiet, har gennem mere end 50 år opretholdt forbudet af frygt for, at Taiwan skulle blive for økonomisk bundet til Kina.
Alligevel har mere end 40.000 Taiwan-virksomheder investeret i Sydkina, men al handel og investeringer er gået gennem Hong Kong.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her