Læsetid: 2 min.

Taiwan-krig truer

17. marts 2000

Kina kan blive fanget af egen retorik og gå i krig for at erobre Taiwan, advarer eksperter

Kina kan blive fanget af sin egen retorik og tvunget til at indlede en krig for at erobre Taiwan, advarede den anerkendte London-tænketank International Institute for Strategic Studies, IISS.
Advarslen kommer op til morgendagens afgørende præsidentvalg, der kan ende med sejr til oppositionskandidaten Chen Shui-bian, som Kina frygter vil erklære Taiwan uafhængig.

Krigstrommer
Kina har i de seneste dage gang på gang advaret om, at en uafhængighedserklæring vil være ensbetydende med krig, og den kinesiske ledelse har samtidig advaret om, at Bejing vil anvende militær magt, hvis Taiwan udsætter forhandlinger om en genforening i det uendelige.
Ledende kinesiske akademikere sagde i går på et pressemøde i Beijing, at hvis en kandidat, der går ind for selvstændighed, vinder valget, kan tidsfristen for forhandlinger blive reduceret til "et spørgsmål om timer."
Ifølge IISS kan "Beijing finde det nødvendigt at udstede et militært ultimatum til Taiwan," og Kina vil efterfølgende få svært ved at trække det tilbage. "Resultatet kan blive en katastrofe for hele regionen," advarer IISS.
Clemens Stubbe Østergaard, lektor i international politik og leder af Østasien Områdestudiet på Aarhus Universitet, er enig i, at en uafhængighedserklæring vil betyde krig, og at en sejr til Chen Shui-bian vil styrke de kræfter, der går ind for, at Kina skal slå til nu. Men han er knap så pessimistisk.
"Taiwan er stærkest på alle militære områder, måske med undtagelse af missiler, hvor Kina er ved at få overtaget. Men det er mere sandsynligt, at Kina vil søge at genere Taiwans økonomi og indlede en blokade, der skal presse Taiwan til forhandlingsbordet," siger han.

USA i nøgleposition
Ifølge IISS er USA's rolle altafgørende, og USA bør klart tilkendegive, at man er parat til at forsvare Taiwan i tilfælde af et kinesisk angreb. Clemens Stubbe Østergaard ser også USA som afgørende:
"Men Taiwan er ikke af vital strategisk betydning for USA, og jeg har svært ved at tro, at USA ligefrem vil gå i krig for Taiwan," siger han og tilføjer, at en blokade vil være Kinas mest effektive våben.
"Hvis Kina indleder en blokade, skal USA beslutte sig for, hvad man skal gøre. USA kan sende hangarskibe til området som man gjorde i 1996, men man vil næppe sende dem gennem Taiwan-strædet." Stubbe Østergaard forventer en mere gradvis udvikling, hvor Kina langsomt øger presset på Taiwan, så USA får svært ved at afgøre, om man skal gribe ind.

Side 2:
Taiwans skæbnevalg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her