Læsetid: 2 min.

Taiwans præsident sender general i front

31. marts 2000

Den nyvalgte præsident overrasker ved at udpege forsvars-ministeren til ny regeringsleder

Den nyvalgte præsident Chen Shui-bian har overraskende bedt forsvarsminister Tang Fei om at blive Taiwans ny ministerpræsident.
Valget af den 67-årige general er overraskende, fordi Tang Fei tilhører Kuomintang/Nationalistpartiet, som efter at have siddet på magten i mere end 50 år tabte præsidentvalget for knap to uger siden til Chen Shui-bian fra oppositionspartiet Det Progressive Demokratiske Parti (DPP).
Siden da har Nationalistpartiet (KMT) været i mere eller mindre opløsning, efter at partiets hidtidige leder, den afgående præsident Lee Teng-hui blev nødt til at trække sig tilbage som partileder efter vrede protester over valgnederlaget.
De fleste havde regnet med, at Nobelprisvinderen i kemi, Lee Yuan-tseh, der gik ind og støttede Chen Shui-bian i valgkampens slutfase, ville blive ny regeringsleder, men han har ifølge rapporterne sagt nej tak til posten og skal i stedet lede en særlig gruppe, der skal vejlede i det svære Kina-spørgsmål.

Klogt træk
Netop i forhold til Kina ses valget af general Tang som et klogt træk. Hong Kong-avisen South China Morning Post skriver, at det bør berolige Beijing, fordi Taiwans militær traditionelt har været modstander af, at Taiwan skal løsrive sig fra Kina.
Den kinesiske ledelse er bekymret over valget af Chen Shui-bian, fordi hans parti i årevis har gået ind for uafhængighed. Chen Shui-bian har dog modereret holdningen, både i valgkampen og efter han blev valgt, og han har bl.a. opfordret til et fredstopmøde mellem Kina og Taiwan.
Kina har indtil nu været tilbageholdende og sagt, at man vil se tiden an og nøje følge Chens ord og handlinger. Betingelsen fra Beijing er dog stadig, at der kun kan forhandles ud fra princippet om, at der eksisterer ét Kina - en betingelse Chen har afvist, dog med tilføjelsen at han er parat til at diskutere hvad som helst med Beijing.

USA på stikkerne
USA har på det nærmeste mandsopdækket parterne siden valget og har sendt flere højtstående repræsentanter til Beijing. Senest præsident Clintons nationale sikkerhedsrådgiver, Sandy Berger, der under et besøg i Beijing i går fik indtryk af, at den kinesiske ledelse fortsat holder sig i ro.
"Budskabet var klart, at Kina ikke forbereder en overilet handling, men i stedet venter og ser, hvad den ny ledelse vil gøre," sagde en amerikansk talsmand til Reuters, efter at Sandy Berger havde mødt bl.a. Kinas præsident Jiang Zemin og ministerpræsident Zhu Rongji.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu