Læsetid: 4 min.

Tvivl om miljøeffekt af Gudenå-projekt

14. marts 2000

Viborg Amt risikerer at poste 15 millioner i nytteløst miljøprojekt ved Tangeværket
i Gudenåen

Viborg Amt risikerer at hælde et tocifret millionbeløb i Gudenåen, hvor pengene vil forsvinde uden at efterlade sig spor i form af et bedre miljø.
Situationen kan opstå, når Tangeværkets ret til at opdæmme og udnytte Gudenåens vand til at producere elektricitet udløber den 8. januar 2001.
Politikerne kan til den tid vælge at lukke vandkraftværket og lægge ansvaret og regningen for et storstilet naturgenopretningsprojekt over til Viborg Amt.
Viborgs amtsborgmester Bent Hansen afviste i fredagens udgave af Information, at amtet alene kan finde pengene til et sådant projekt.
I amtet har man allerede dannet sig et overblik over, hvad det kan komme til at koste at genoprette miljøet ved Tange. Prisen afhænger i høj grad af den valgte model.
Løsningerne strækker sig fra, at man vælger slet intet at gøre til den mere drastiske løsning, hvor Tange Sø tømmes for vand, så Gudenåen kan få sit gamle forløb tilbage.
Mellem disse to ekstremer findes der en løsning, hvor man graver et nyt å-løb og på den måde fører Gudenåen uden om Tange Sø.
Ideen med at lede åen hele vejen uden om Tange Sø vil ifølge biolog Anders Koed fra Danmarks Fiskeriundersøgelser løse mange af de problemer, den kunstige Tange Sø forårsager: "Det vil øge åens selvrensende effekt, og åen slipper for algerne fra Tange Sø. På den måde bliver vandet mere klart på de sidste cirka 38 km, inden Gudenåen udmunder i Randers Fjord," siger Anders Koed.
I dag ligger kraftværket som en effektiv hindring for dyrelivets frie vandring. Men ledes Gudenåen uden om, vil fisk, oddere og andet vandløbsliv atter få mulighed for frit at vandre op og ned ad Gudenåen.
Hvis Viborg Amt selv kommer til at betale, tyder en udmelding fra amtsborgmester Bent Hansen på, at man ikke vil vælge denne løsning. Det vil amtet nemlig ikke have råd til.
Amtet kan derfor blive nødt til at vælge den billigere løsning, som går ud på at lave et såkaldt kort omløbsstryg. Det er i princippet en lille bæk, der forbinder søen med Gudenåen neden for vandkraftværket.
Omløbsstryget vil primært hjælpe laks og havørreder til lettere at komme forbi Tangeværket.
Men den billigste løsning er ifølge biologerne hos Danmarks Fiskeriundersøgelser (DFU) ikke den bedste for miljøet.
"Man vil kunne bruge de 15 millioner kroner, den billigste løsning koster, bedre andre steder," vurderer biolog Anders Koed fra DFU i Silkeborg og fortsætter: "Det ligner en lappeløsning, der ikke vil gavne miljøet eller fiskebestanden."
Han medgiver dog, at denne løsning vil hjælpe ørreder og laks til at komme forbi spærringen ved vandkraftværket, så de kan vandre op og gyde længere oppe i åen.
"Men vore undersøgelser viser, at Tange Sø virker som en fælde, hvor op til 85 procent af ørred- og lakseungerne går tabt, når de søger ned gennem søen på deres vej ud til havet. Rovfisk og fugle gør, at de fleste fisk går til," siger Anders Koed.
Viborg Amt risikerer altså at bruge 15 millioner på en løsning, der ikke løser noget problem. Alternativet er, at amtet slet intet gør, eller at der med statens hjælp findes penge til en dyrere løsning.
Den dyre løsning er den, hvor man graver et nyt å-løb og leder Gudenåen uden om Tange Sø.
200 mio. kr. var meldingen, da Viborg Amt bad det rådgivende ingeniørfirma Cowi om at beregne prisen på denne løsning. Men noget tyder på, at Cowi har skudt for højt. Flere andre aktører har i hvert fald meldt sig på banen med langt billigere tilbud.
Eksempelvis har det rådg. ingeniørfirma Nellemann, Nielsen & Rauschberger (NNR) foreslået en løsning til 35 mio. kr. I modsætning til Cowis løsning, hvor man graver sig igennem mark og skov, foreslår NNR, at man sænker vandstanden i Tange Sø.
Fordelen er, ifølge seniorkonsulent Henning Hjuler fra NNR, at man så vil kunne anlægge det nye å-løb i kanten af den nuværende sø på den gamle søbund: "Det vil spare os for at opgrave gigantiske jordmænger," siger han.
Netop udgifterne til at skaffe den opgravede jord bort var en af årsagerne til, at Cowis tilbud blev så dyrt.
Ingeniørerne har givet deres bud på, hvad det kan koste. Nu er det op til politikerne at diskutere og beslutte, hvad det må koste, og hvem der skal betale, hvis naturen ved Gudenåen skal genoprettes.

SERIE
Kampen om åen
Kampen om Gudenåens vand er i fuld gang. En kamp om, hvad der skal ske, når retten til at dæmme åen op og lave strøm udløber i 2001. Lokale interesser står stejlt over for hinanden og centraladministrationen.
De foregående artikler om konflikten blev bragt den 6. og den 10. marts.
Serien fortsætter

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu