Læsetid: 5 min.

'Vi er uddannet til at klare de skide bankrådgivere'

28. marts 2000

'Bare smør lidt tykt på og vær lidt frisk inde i banken.' Når salgsfolkene i Firmaet Succes skal have de unge til at ryste op med pengene gælder alle kneb - herunder løgne og opfordringer til ulovligheder

Banktricks
"Det er de færreste, der har 24.000 kroner, når de starter her. Så det er meget rart lige at få lidt hjælp. Vi har fået noget uddannelse i, hvordan vi skal klare de skide bankrådgivere. Det er vigtigt, at man virkelig er overbevist om, at man skal have nogen penge, når man går ind i banken. Gang i den!"
Ovenstående finansielle rådgivning bliver udøvet i en rap ferrari-rød Hyundai - tophastighed 320 km/t - som står parkeret skråt over for BG Bank i Hovedgaden i Lyngby.
På de sorte læderbetrukne bilsæder sidder to yngre mænd: Rasmus Sørensen, kunde med en tændt båndoptager i lommen, og Mikkel Hansen såkaldt salesmanager i Pyramideselskabet Succes.
Selskabet, som hævder, at det er indregistreret i Gibraltar, tjener millioner af kroner på at overtale unge til at aflevere deres børneopsparing, SU eller stavnsbinde sig med nye lån, der skal finansiere deres medlemskab af Succes.
En motorcykelbetjent stopper ud for det røde sportskøretøj. Han har set, at det kører på prøveplader. Sælger Hansen stiger ud for at tale med ordensmagten. Rasmus Sørensen bliver siddende og snakker lidt med sig selv. Og den tændte båndoptager:
"Hvis de skulle opdage noget, så er jeg da i hvert fald lige så stor, som de er," siger han stilfærdigt uden dog at være rigtig bekymret. Det burde han måske være. Pyramidefolkene er normalt ikke voldelige over for deres kunder, men er dog kendte for at bruge brutale metoder i deres indbyrdes opgør.

Smør tykt på
Mikkel Hansen er tilbage i bilen: "Bare smør tykt på med den computer. Gå ind og vær lidt frisk inde i banken."
Rasmus er på vej ind i Den Danske Bank i Lyngby, hvor han normalt har sine bankforretninger. En anden forbipasserende 'pyramidehaj' stikker hovedet ind i Hyundaien. Han foreslår, at Rasmus bilder banken ind, at han skal bruge pengene til en computer: "Det er et særligt godt tilbud, du har fået via din uddannelse. Og det gælder kun i dag. Man bliver nødt til at pynte lidt på sine forklaringer. Bankerne låner aldrig ud til en god investering."
Den anden sælger er selv på "lånetur" i Lyngby med en yngre kvinde. I øjeblikket er hun inde i Unibank. Og det går rigtig godt: "Hun har været der inde i tre kvarter. Det tyder rimeligt positivt," siger han med henvisning til, at den lange sagsbehandlingstid er et tegn på, at der er ved at være bid.
Når man har bidt på og betalt 23.800 kroner skal man til at tjene penge:
"Det er ikke mere end én ud af 20, der ingen penge tjener. Hvis der overhovedet er så mange. Det er mere et spørgsmål om, hvor hurtigt du tjener dine penge ind. Er det inden for en uge eller inden for en måned," forklarer Mikkel Hansen.
Men man skal ikke bare tjene penge til sig selv. Man skal især tjene penge til Succes' bagmænd. De får 20.000 kroner for hver af de to første kunder, man skaffer, mens man selv får 4.000:
"Du skal nok regne med, at du får mig i røret, indtil du har tjent dine penge hjem. Jeg har jo lidt et ansvar over for jer. I giver mig nogen penge - en masse penge - og jeg har en chef, der hedder David Volkersen. Og tjener mine folk ingen penge, bliver jeg banket i tuden."
Til gengæld for de mange penge får man "18 gratis hotelophold. Her kan man vælge mellem 750 hoteller i hele Europa. Og så bruge dem som man så har lyst til," siger Mikkel Hansen, som dog glemmer at fortælle, at det, man får, er hotelkuponer fra firmaet Flexibreaks, som leveres stort set gratis. F.eks. når man køber en karton cigaretter i Spanien af mærket Tabacalera. Det udløser to gratis overnatninger på et to-fire stjernet hotel. Eneste betingelse for det gratis hotelophold er, at man forpligter sig til at købe mad for op mod kr. 2.000 pr. dag.

Hvad har du lyst til?
Rasmus går langt om længe ind i Den Danske Bank, hvor han lader som om, han forsøger at få et lån. I stedet sætter han sig ud på bankens toilet og snakker i mobiltelefon.
Han vender tilbage til bilen og forklarer Mikkel Hansen, at han ikke kunne få et lån, fordi hans nuværende lån står i forældrenes navn.
Så let slipper man imidlertid ikke for Succes. Mikkel Hansen trækker nogle bestillingssedler på Kviklån i BG Banks Postbanken frem og dikterer en række falske oplysninger, han mener vil give Rasmus bedre chancer for at skaffe penge:
"Du udfylder sådan en her. Så sender banken den ind pr. fax. Du skal skrive, du bor i ejerlejlighed. Det giver flere point at bo i ejerlejlighed. Så skal vi have fundet et job til dig. Hvad kan du tænke dig at være? Du kan være kok eller tjener."
Mikkel Hansen, som ved noget om, hvordan man omgår långivernes pointbaserede sikkerhedssystemer, foreslår, at Rasmus lader som om, han er ansat på Eremitage Hotellet i Lyngby. Mikkel Hansen ringer selv op til telefonoplysningen fra sin mobiltelefon og får nummeret på Hotellet, så det kan påføres låneansøgningen.
"Indtægt skriver du bare 20.300 kr," dikterer Hansen og: "Hvis ikke de har Kviklån derinde og siger, at de først skal fakse det ind, og du først kan få det i morgen, så finder vi bare et andet sted."
Rasmus går igen i banken for pyramidehajerne. Denne gang går han imidlertid ud af bagdøren.
Da han kommer hjem, ringer han til Mikkel Hansen og melder endeligt fra. Den tidligere så venlige Mikkel Hansen er nu blevet sur: "Så du springer fra, fordi du får noget modstand? Du er simpelthen et skvat, fordi du får lidt modstand. Nu må du mande dig op. Gå ned i din bank og få styr på det her."
Det gør Rasmus ikke. Det var heller aldrig hans hensigt. Det gjorde til gengæld ovennævnte yngre kvinde, som fik sit lån, ligesom hendes pyramidehaj fik sine penge.

*Rasmus Sørensen er 18 år og til daglig studerende på det journalistiske værksted på Medieskolen i Lyngby.

FAKTA
Pyramidespil
Der findes i dag to store pyramidespil i Danmark. Firmaet Succes og en udløber, som hedder Centrum2000. Folkene bag de to selskaber er de samme, som har stået bag tidligere pyramidespil som Titan, Power Pack eller Noble House.
Selskaberne er pyramidisk opbyggede, så de få personer i toppen tjener mange penge, mens de nederste i pyramiden uafvendeligt taber mange penge. Selskaberne har kun en aktivitet, nemlig at hverve nye medlemmer, som alle skal betale 23.800 kroner. Når et medlem af firmaet eller foreningen hverver et nyt medlem, får vedkommende selv et beløb mellem fire og titusind, mens resten sendes videre til de sikre vindere: Dem der sidder i toppen.
Bagmandspolitiet vurderer, at omkring 1.200 danskere i dag er medlemmer af pyramidespil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her