Læsetid: 2 min.

Unge uden grænser

1. marts 2000

Er der en sammenhæng mellem aldersgrænsen i udlændingeloven og aldersgrænsen for ungdomsbilletterne?

Forelskelse
"Det er altså svært, det der med at have en udenlandsk kæreste."
Den unge, lyshårede kvinde læner sig over cafebordet på cafeen Klostertorvet i Aalborg, hvor mange af byens studerende hænger ud.
Hendes veninde nikker:
"Da Tony var her, var det det samme. Bare sådan ganske almindelige normer, ikke? Han kunne finde på at ringe rundt og spørge om et eller andet helt vildt mærkeligt."
Det sker ikke kun i Aalborg. I hele landet sidder unge mænd og kvinder på cafeerne og snakker om deres udenlandske kærester. Og i mange danske hjem sidder tyskere, ghanesere, japanere og australiere ved kaffebordet og taler engelsk med farfar og farmor.

Bevidst aldersgrænse
Internationale udvekslingsprogrammer mellem universiteterne og billige ungdomsbilletter har banet vejen for den forelskede generation. De rejselystne unge bringer verden med sig hjem. Og det kan ses i den nye udlændingelov, mener Kenneth Wilson, der er formand for foreningen Ægteskab Uden Grænser.
"Er man under 25 år, skal man jo ifølge den nye lov dokumentere, at der er tale om ægte kærlighed for at få familiesammenføring. Det ligner en bevidst tanke. Jeg har en fornemmelse af, at man har valgt en grænse på 25 år, fordi det er i den alder, at grænsen går for at kunne købe ungdomsbilletter - for eksempel til interrail."
Han mener, at loven ikke følger med tiden. I dag vil unge kærestepar gerne leve sammen, men de vil ikke giftes.
"Det kan ødelægge et parforhold, når myndighederne tvinger de unge til at gifte sig," siger Kenneth Wilson og tilføjer:
"Jeg kender en dansk pige, der havde en australsk kæreste med en høj uddannelse inden for IT-branchen. De kunne ikke klare presset. Så dermed gik Danmark også glip af noget meget kvalificeret arbejdskraft."
På cafe Klostergården i Aalborg snakker veninderne videre om de udenlandske kærester. Men uanset nationalitet er mænd stadig mænd.
"Selvfølgelig må man ofre sig, men jeg synes altså bare, han er grim i den blå rullekravesweater. Men farver må man ikke diskutere. Kender du det?"

Fakta - 6735 tilladelser
Sidste år fik 6.735 udenlandske kærester og ægtefæller deres første opholdstilladelse i Danmark.
4.469 af dem var gift/kærester med herboende danskere eller nordiske statsborgere.

Kilde: Udlændingestyrelsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her