Læsetid: 2 min.

UNITA's diamanter i FN's søgelys

17. marts 2000

FN-rapport anklager en række lande for ulovligt at samarbejde med den angolanske oprørsbevægelse UNITA og dermed medvirke til at forlænge den blodige borgerkrig

WINDHOEK - En namibisk forretningsmand David Zollman smugler ifølge den britiske minister for Afrika-anliggender, Peter Hain, hver måned diamanter til en værdi af 30 millioner kroner fra oprørsbevægelsen UNITA til videresalg i Antwerpen. Ved at bestikke namibiske embedsmænd sikrer Zollman sig fri passage til det lukrative belgiske marked, hvor myndighederne ikke har gjort noget for at forhindre den ulovlige import af uslebne diamanter.
Diamantsalget har ifølge en netop offentliggjort FN-rapport, som anklager en række lande og præsident for ulovligt at samarbejde med UNITA, gjort den angolanske oprørsbevægelsen i stand til flere gange at genoptage den 25 år lange borgerkrig med regeringstropper fra MPLA i det krigshærgede Angola
Ifølge den canadiske FN-ambassadør Robert Fowler, som har ledet arbejdet med at udarbejde den afslørende rapport, er det især de tre afrikanske lande Togo, Rwanda og Burkina Faso, der har suppleret UNITA med våben og brændstof. Bulgarien nævnes som hovedskurken, hvad angår våbensalg til UNITA, mens Belgien som tidlige nævnt anklages for at have undladt at stoppe den ulovlige import af diamanter.
FN-rapporten anbefaler en række initiativer til at stoppe ulovlighederne, men forventer at høre fra de anklagede lande og enkeltpersoner inden.

Præsidenter profiterer
Præsident Blaise Compaore fra Burkina Faso bliver betragtet som UNITA-lederen Jonas Savimbis bedste ven i Afrika, og UNITA har fri adgang til landet, som flyver brændstof til oprørerne og beskytter diamantsmuglere.
Togos præsident Gnassingbe Eydema bliver beskyldt for personligt at have modtaget en pakke diamanter fra Jonas Savimbi og landet bruges af UNITA som en base.
Rwanda har ifølge rapporten modtaget militær støtte fra UNITA siden landet skiftede side i krigen i den demokratiske republik Congo, og UNITA-delegationer får lov at arrangere våben- og diamantsalg helt frit i Rwandas hovedstad Kigali.
Herudover nævner rapporten en række andre afrikanske lande, som er involveret i ulovlighederne på et lavere plan.
Sydafrika har ikke været direkte involveret i smuglerier på officielt niveau, men opfordres til at stramme kontrollen i sine lufthavne og retsforfølge en række navngivne sydafrikanske forretningsmænd.

Belgien forsvarer sig
Hovedparten af UNITA's våben bliver købt via Bulgarien, der også har trænet oprørsbevægelsens soldater i brug af våbnene, der for en stor dels vedkommende stammer fra Ukraine.
Der er dog ingen beviser for at hverken den russiske eller ukrainske regering direkte selv er involveret i våbenhandlerne.
Jean Seber, en tyrkisk statsborger, er en af UNITA's hovedkontakter i Belgien, der ifølge rapporten stort set ingen kontrol har med diamanthandelen. En anden hovedkontakt for UNITA er David Zollman, en namibisk statsborger, hvis bror Maurice Zollman ifølge den britiske avis The Guardian smugler diamanter via Sydafrika sammen med sin pilot Hennie Steyn.
Belgien som behandler 80 procent af verdens uslebne diamanter, afviser beskyldningerne i rapporten, og en talsmand fra det belgiske udenrigsministerium udtaler, at den belgiske udenrigsminister Louis Michel vil gøre det helt klart, at Belgien vil stramme kontrollen med diamanthandelen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu