Læsetid: 3 min.

Voldtægt bliver grovere forbrydelse

24. marts 2000

For første gang i international ret bliver massevoldtægt og sexslaveri behandlet som en forbrydelse mod menneskeheden. En verserende sag ved FN-tribunalet i Haag får stor betydning for straf og efterforskning af voldtægter i krig

Det foregik i en sportshal, i særlige huse og i lejligheder, der blev omdannet til bordeller. Massevoldtægter, tortur og sexslaveri. Ofrene var bosnisk muslimske kvinder, heriblandt piger helt ned til 12 årsalderen. Forbryderne var bosnisk serbiske soldater, der udførte den etniske udrensning af byen Foca i det sydøstlige Bosnien i april 1992.
Tre bosnisk serbiske militære ledere sidder nu på anklagebænken i Haag - ved FN's krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien - for at have organiseret og deltaget aktivt i voldtægterne og sexslaveriet.
De tre mænd kunne formentlig - som det er sket i tidligere sager ved tribunalet - nemt dømmes på 'normal' vis for at have krænket den humanitære folkeret ved at bryde de internationale love og regler om krigsførelse.
Men omfanget, grovheden og systematiseringen af voldtægterne og sexslaveriet har fået anklagerne i Haag til at tiltale de tre mænd for "forbrydelser mod menneskeheden." De er tiltalt for i 33 tilfælde at have stået bag forbrydelser mod menneskeheden, og de risikerer livsvarigt fængsel.

En milesten
Det er første gang i international ret, at voldtægt og sexslaveri behandles som en forbrydelse mod menneskeheden.
"Denne sag sætter en milesten i international ret, fordi det er første gang, at systematiske voldtægter og sexslaveri udgør de eneste begrundelser for en anklage om forbrydelser mod menneskeheden," siger Jim Landale, talsmand for FN-tribunalet, til Information.
"I Krigsforbrydertribunalet for Rwanda har man også dømt folk, der har begået voldtægter, for forbrydelser mod menneskeheden. Men da var voldtægterne blot en del af de forbrydelser, som personerne begik. Med denne sag vil anklagemyndigheden vise, at voldtægt og sexslaveri er nok i sig selv til at begrunde sådan en anklage," siger Jum Landale.
Han vurderer, at sagen kan få stor betydning for folkeretten og dermed for, hvordan internationale domstole i fremtidige krigssituationer vælger at retsforfølge voldtægter.
"Der er ingen tvivl om, at sagen vil danne præcedens," siger Landale.
Det vil være tilfældet ved kommende sager ved FN-tribunalerne for det tidligere Jugoslavien og Rwanda. Ved nye tribunaler for nye krige. Og ikke mindst ved de sager, der kommer for den permanente internationale straffedomstol, som i øjeblikket er under opbygning.

Bedre efterforskning
Hos menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch ser Europa-direktør Lotte Leicht tribunalets skridt som "utroligt vigtigt"
"For det første vil det gøre, at man i fremtidige krigssituationer vil dømme voldtægt hårdere, fordi det vil danne præcedens at betragte systematiske voldtægter som en forbrydelse mod menneskeheden. For det andet vil det faktum, at man nu anser det for en endnu grovere forbrydelse, gøre at der vil blive brugt flere midler og kræfter på at efterforske disse sager," siger Lotte Leicht til Information.
Hun peger på, at voldtægt er noget af det sværeste at efterforske, fordi langt de fleste ofre hverken vil tale om krænkelsen eller vidne, når det kommer til stykket. I sagen mod de tre bosniske serbere vil en del kvinder vidne anonymt af frygt for hævn fra de mænd, der stadig er på fri fod men nævnt i anklageskriftet.
"Vidnebeskyttelsen har gjort det lettere, men det er stadig svært at få rejst sagerne," anfører Lotte Leicht.
Hun mener, at den nye måde at definere systematiske voldtægter og sexslaveri på, generelt vil betyde en større respekt for krigenes voldtægtsofre, og at kvinder for alvor anerkendes som særligt udsatte i krige.

Ny udvikling
Ved at behandle voldtægt som en forbrydelse mod menneskeheden står anklagemyndigheden i Haag over for den store udfordring, at bevise, at begivenhederne i Foca var planlagte, systematiske og blev begået i politisk øjemed - som del af en etnisk udrensning.
"Hvis ikke vi kan bevise, at de tre mænd beordrede og styrede voldtægterne og sexslaveriet, kan de ikke blive dømt for forbrydelser mod menneskeheden," siger Paul Risley, talsmand for anklagemyndigheden til Information.
Hvis dette - mod forventning - ikke kan bevises, vil de tre mænd blive dømt efter de gængse regler om krigsførelse.
En dom for forbrydelser mod menneskeheden vil imidlertid være en logisk fortsættelse af en generelt større og større tendens til, at der ses med mere og mere alvorlige øjne på voldtægt som våben i en krig, mener Lotte Leicht fra Human Rights Watch:
"Vi er på vej i den retning. Det er der ingen tvivl om."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her