Læsetid: 2 min.

Åbent opgør i Aalborg

17. april 2000

Flere favoritter ved DM i skak

Skak
Når dette læses, er de to første runder af årets skak-DM i Ålborg spillet, og man kan øjne den første strømpil for, hvem der i sidste instans skal hjemføre det nye århundredes første DM-titel.
Curt Hansen er den højest ratede spiller i det ti mand store felt og stiller også op som svag favorit. Men at Danmarks etter kan rystes, oplevede man så sent som i sidste weekend, hvor han i den afsluttende bundesligamatch mellem Lübecker SC og hans eget hold, Köln-Porz, led den tort at tabe til en landsmand, nemlig Erling Mortensen, der som sædvanlig også stiller op ved DM.

Kosmetisk nederlag
Nederlaget fik for øvrigt kun kosmetisk betydning, da det stærke mandskab fra Köln-Porz genvandt det tyske mesterskab i sikker stil med 29 matchpoints og 82 brætpoints foran Solingen, der havde 27 mp. og 76,5 bp.
Peter Heine Nielsen er forsvarende Danmarksmester og kan sagtens genvinde titlen, især hvis han glemmer det lille dumme ord, der hedder 'remis'. Men det er lettere sagt end gjort for den begavede og bundsolide jyde. Selv i gode stillinger sker det for ham, at naturen kræver sin ret (læs: remis).
Lars Bo Hansen er ikke bare en af vores stærkeste stormestre, men også en fremragende fighter. For nylig var han stærkt medvirkende til, at hans klub SK 34 fra Nykøbing Falster snuppede Danmarkmesterskabet for hold, og Lars Bo har givetvis appetit på flere titler. Rammer han formen i påsken, er han et godt bud på den endelige sejrherre.
Derimod vil det være en gedigen sensation, hvis veteranen Bent Larsen skulle snuppe en ny titel. Det er efterhånden 36 år siden, han sidst vandt et Danmarksmesterskab - det skete nemlig i hjemstavnsbyen Holstebro, anno domine 1964.
De to øvrige stormestre i Ålborg er Lars Schandorff og Henrik Danielsen. Førstnævnte kan vinde titlen, hvis turneringen udvikler sig til at blive ekstrem jævnbyrdig, mens Henrik Danielsen kan blive en særdeles farlig herre, hvis han får en flyvende start.
Se blot hvordan han med de hvide brikker behandlede Peter Heine Nielsen ved DM på Sørup Herregård for fem år siden:
1.d4 Sf6 2.Sf3 g6 3.c4 Lg7 4.g3 d5 5.cxd5 Sxd5 6.Lg2 Sb6 7.Sc3 Sc6 8.e3 0-0 9.0-0 Te8 10.Te1 e5 11.d5 Sa5 12.e4 c6 13.Lg5 f6 14.Le3 Sac4 15.Lxb6 Sxb6 16.Db3 cxd5 17.exd5 f5 18.h4 h6 19.Tad1 Ld7 20.Lf1 Tc8 21.Lb5 Kh7 22.d6 Tc5 23.a4 Dc8 24.Db4 a6 25.Lxd7 Sxd7 26.Db3 e4 ...
Og i denne stilling fortsætter Danielsen fantasifuldt sit angreb med:
27.h5! exf3 - sort 'syner' officersofferet - 28.Te7 Te5 29.hxg6+ Kh8 30.Txg7! Sf6 31.Th7+!
Og Peter Heine valgte at opgive, da han ikke følte nogen trang til at få demonstreret en variant som 31. - Sxh7 32.Df7 Sf8 33.g7+ Kh7 34.g8D#.
De fire ikke-stormestre i Ålborg er Erling Mortensen, Steffen Pedersen, Jens Ove Fries-Nielsen og Klaus Berg. De skal nok sætte en kæp eller to i hjulet for stormestrene, men kommer næppe til at blande sig i titelkampen.
1. runde ved DM sluttede søndag således: Jens Ove Fries-Nielsen-Curt Hansen 0-1, Steffen Pedersen-Bent Larsen 1-0, Lars Bo Hansen- Henrik Danielsen: remis, Klaus Berg-Lars Schandorff: remis og Erling Mortensen-Peter Heine Nielsen: remis.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu