Læsetid: 3 min.

DMI: Sol-teori forklarer ikke fortsat opvarmning

25. april 2000

Forskere fra Danmarks Meteorologiske Institut dementerer nu, at solens aktivitet kan være årsagen til disse års unormale temperatur-stigninger

Mens forårssolen varmer landet op, præsenterer forskere fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) og Københavns Universitet nyt materiale, der svækker ideen om solens aktivitet som årsag til disse års markante globale temperaturstigninger. Dermed styrker de formodningen om, at det er menneskets aktiviteter, der er ved at skabe ubalance i klimasystemet.
Det var DMI-forskerne dr. phil. Knud Lassen og mag. scient. Eigil Friis-Christensen, der i 1991 første gang vakte international opsigt ved at pege på sol-aktiviteten som mulig årsag til den globale opvarmning.
I 1997 fulgte Friis-Christensen sammen med civ. ing. Henrik Svensmark, Dansk Rumforskningsinstitut, op på den kontroversielle teori med analyser, der tydede på en sammenhæng mellem Jordens skydække og den kosmiske stråling, der er et mål for den såkaldte solplet-aktivitet.
Teorien var, at sol-aktiviteten kan påvirke skydækket omkring Jorden og dermed styre, hvor megen varme der bliver tilbageholdt i atmosfæren. Holdt teorien, var der måske mindre grund til at bekymre sig om de stigende CO2-mængder, der sendes ud i atmosfæren ved menneskets afbrænding af kul, olie og gas.
Nu har endnu en DMI-forsker, Torben Stockflet Jørgensen, sammen med geofysikeren Aksel Walløe Hansen fra Københavns Universitet, imidlertid fået antaget en videnskabelig artikel, der afviser sol-teorien, i det samme fagtidsskrift, som i 1997 præsenterede Friis-Christensen og Svensmarks teori. Samtidig fremlægger Knud Lassen og DMI-kollegaen ph.d. Peter Thejll i dag i Nice en ny undersøgelse, der styrker teorien om CO2-udledningerne som klima-forstyrrer.

Mangelfuld teori
I tidsskriftet Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics påviser Stockflet Jørgensen og Walløe Hansen, at Friis-Christensen og Svensmark har støttet sig til så få satellit-målinger, at de ikke har haft et billede af klodens samlede skydække og derfor ikke kan vurdere sammenhængen mellem ændringer i sol-aktiviteten og ændringer i det globale skydække: "De har alene undersøgt et delvis-globalt skydække, og ændringer i dét kan ikke udlægges som globale ændringer," skriver Stockflet Jørgensen og Walløe Hansen.
Desuden har Friis-Christensen og Svensmark kun kigget på skyernes udbredelse og ikke på deres tykkelse og tæthed, selv om begge dele må have betydning for varme-tilbageholdelsen.
Som tredie kritikpunkt bemærker Stockflet Jørgensen og Walløe Hansen, at selve mekanismen, hvorigennem sol-aktiviteten skulle styre skydækket, er ren spekulation: "Der synes ikke at eksistere bevis for tilstedeværelsen af ioner (elektrisk ladede partikler, angiveligt dannet som resultat af sol-afhængig kosmisk stråling, red.), som påvirker skydannelsen i atmosfæren."
"Vi konkluderer, at der er alvorlig mangel på beviser for klimaændringer forårsaget af ændringer i sol-aktiviteten via påvirkning af den kosmiske stråling," lyder afslutningen på kritikken i fagtidsskriftet.
Samtidig med denne kritik fremlægger Knud Lassen selv, sammen med DMI-kollegaen Peter Thejll, nye forskningsresultater, som understøtter CO2-teorien. Det sker i dag i Nice i European Geophysical Society.
"Forskningsresultaterne
fra Lassen og Thejll viser nu, at temperaturen på den nordlige halvkugle stiger mere, end sol-aktiviteten kan forklare," oplyser DMI's direktør Lars Prahm.
Lassen og Thejll har sammenlignet måledata for temperaturen ved jorden med data for sol-aktiviteten igennem 1990'erne. Hvor der tidligere i århundredet, ifølge Lassens og Friis-Christensens 1991-undersøgelse, var sammenfald mellem temperaturen og sol-aktiviteten, så gælder det ikke længere.
"Der er en tiltagende forskel mellem den gennemsnitlige overfladetemperatur på den nordlige halvkugle og den langsigtede sol-aktivitet. Forskellen, som tidligere var ubetydelig, er nu vokset til et niveau, der ikke kan afvises," siger Peter Thejll.
Konsekvensen er, at selv om sol-aktiviteten måske før har påvirket temperaturen, så virker andre forhold nu så stærkt, at de fremkalder den tiltagende opvarmning.
"Mest sandsynlige kandidat er den menneskeskabte drivhuseffekt. Man kan sige, at forskerne har afsløret drivhuseffektens fingeraftryk," siger Lars Prahm, DMI.
De to nye udspil vil formentlig indebære, at tidligere DMI-artikler om sol-aktiviteten ikke længere vil blive politisk brugt og misbrugt i den ophedede debat om behovet for indgreb mod CO2-udledningerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu