Læsetid: 2 min.

e-hippies

17. april 2000

Hackere er nutidens hippier, der indfører Marx' tanker ved hjælp af den digitale revolution

Den nye Internetscene har forbløffende lighedspunkter med 60'ernes hippiebevægelse, hedder det i en stort opsat artikel i New York Times i denne uge.
Sat på spidsen lyder argumentationen således: Den personlige computer blev direkte skabt af unge fra hippiebevægelsen. Vi behøver blot at nævne Steve Wozniak, Steve Jobs og Bill Joy som eksempler. Den digitale revolution blev videreført af unge "drop-outs" fra universitetsverdenen med Bill Gates i spidsen. Og det var undergrundsbevægelser som The Berkeley Macintosh Club og The Homebrew Club, der skrev det første software.
I den berømte Rolling Stone artikel Frantic Life and Symbolic Death fra 1972, dokumenterer aktivisten Stewart Brand, at de hackere, som først opfandt og udviklede den personlige computer, havde dybe rødder i hippiebevægelsens psykedeliske del. Men de var smartere, påpeger Brand. Det viste sig nemlig hurtigt, at psykedeliske stoffer, hor og druk ingenting førte til. Hippierne og de venstreorienterede snorksov, alle snorksov - med undtagelse af de første hackere. De kom ikke på tv som oraklet Abbie Hoffman og talte om deres eget ego, næh, de opfandt i al ubemærkethed fremtiden. Og de udviste en ansvarsfølelse, som direkte kom til udtryk i selve det teknologiske design.
Den afdøde syreprofessor Timothy Leary - kendt for citatet "EDB er den direkte afløser for LSD" - var enig.
"Hvis man aktiverer sin hjerne med psykedeliske stoffer, så er det en oplevelse, der kun kan beskrives elektronisk," mente Leary.

Omgivet af hightech
For den amerikanske forfatter Mark Dery er der ikke noget overraskende i synspunktet. Hippier og andre drop-outs har altid omgivet sig med store mængder hightech udstyr, påpeger han i bogen Escape Velocity. The Merry Prankster i Californien havde eksempelvis anbragt store højttalere i træerne omkring deres lejr i La Honda.
Ligesom den gamle hippiebevægelse, konkluderer New York Times, er Internet-scenen i dag en ungdomskultur, der stiller sig mistænkelig over for alle over 30 år, og som bevidst anvender den nye teknologi. Mange ser Internettet som en kommunikations revolution, der giver magt og fornyet ytringsfrihed til borgerne.
Chris Locke, medforfatter til bogen The Cluetrain Manifesto, siger til New York Times: "Internettet tillader almindelige mennesker at give deres synspunkt til kende på trods af de store mediekoncerners magt."
Slutmålet for den digitale revolution ligner Marx's tanker, argumenterer andre. Ifølge forfatterne til bogen FutureWealth vil billiggørelsen af informationsteknologi direkte ophæve den private ejendomsret til produktionsmidlerne. Computere er fremtidens produktionsmiddel, og prisen falder så dramatisk, at de allerede er allemands eje.
Ikke alle anerkender dog Internettet som en værdig arvtager for 60'ernes alternative bevægelser. Det socialistiske tidsskrift The New Leader i USA er nu gået på nettet for at spare på trykregningen, men redaktøren er skuffet.
"Jeg tvivler på, at nogen gider at læse det online," siger han og ryster på hovedet over de nye tider....
Karsten Bengtsson

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her