Læsetid: 3 min.

Eksilkinesere skuffet over EU

1. april 2000

EU bør stå åbent frem og kritisere både Kina og Rusland i FN's menneskerettigheds
kommission, siger eksilkinesisk leder

Den respekterede eksilkinesiske menneskerettighedsorganisation Human Rights in China kritiserer EU-landene for at drive 'et mærkeligt diplomatisk spil' i stedet for at stå åbent frem med kritik af Kina for dets undertrykkelse af menneskerettighederne.
Xiao Qiang, leder af organisationen, siger til Information, at EU-landene offentligt burde erklære, at de er parate til at støtte det resolutionsforslag, som USA om kort tid fremsætter i FN's Menneskerettighedskommission, der i øjeblikket holder møde i Genève.
"Jeg er meget skuffet over EU og dets diplomatiske spil," siger Xiao Qiang med henvisning til, at EU kun har antydet, at man måske vil stemme for det amerikanske resolutionsforslag, i stedet for åbent at gå ind som medforslagsstillere.
"Uden EU's støtte har Kina haft held til at fremstille det som en intern konflikt mellem Kina og USA og reducere det til et rent politisk spørgsmål," siger han i telefonen fra Genève, hvor han i øjeblikket deltager i mødet.
Torsdag talte han til Menneskerettighedskommisionen, dog ikke som repræsentant for Human Rights in China, fordi det er lykkes Kina at forhindre organisationen i at deltage i mødet. I stedet måtte han tale på vegne af den amerikanske organisation Robert F. Kennedy Memorial.

Værste undertrykkelse
Ifølge Xiao Qiang er undertrykkelsen af menneskerettighederne nu de værste siden myndighedernes hårdhændede behandling af demokratibevægelsen i 1989. Politiske modstandere fængsles, tusinder af medlemmer af Falun Gong-bevægelsen er blevet arresteret og har fået hårde domme, mens undertrykkelsen af etniske mindretal øges.
Alligevel har Kina indtil nu nægtet at diskutere problemerne åbent og afvist enhver kritik som indblanding i interne anliggender og som et forsøg på at gå i 'konfrontation' med Kina.
EU-landene har siden 1996 afstået fra at fremsætte Kina-kritiske resolutioner i FN's Menneskerettighedsorganisation og har i stedet satset på en dialog med Kina.
"Men det er et falsk argument," siger Xiao Qiang.
"Kina tager ikke dialogen alvorligt, og hvis det skulle give nogen mening, burde ledelsen også være parat til at gå i dialog med den kinesiske befolkning. Men vi så i 1989, at Kinas regering ikke ønskede dialog med studenterne
og i stedet satte kampvogne ind. Dalai Lama har utallige gange opfordret til dialog, men det bliver afvist, ligesom Kinas ledelse heller ikke går i dialog med Falun Gong," siger han.
Ifølge Xiao Qiang er den åbne kritik af Kina nødvendig, fordi det hjælper både systemkritikerne og reformpolitikerne, at "nogen taler deres sag, så de kan pege på, at omverden er bekymret over udviklingen."
"Det er et vigtigt moralsk signal. Men det er også vigtigt at bevare FN-systemets troværdighed. Hvis lande som Kina og Rusland kan gå fri af kritik, mens det kun er små lande som Burma, der bliver kritiseret, underminerer det systemet," siger Xiao Qiang.
Han peger på det problematiske i, at et land som Rusland helt går fri af kritik
i Menneskerettighedskommissionen trods krigen i Tjetjenien og overgreb mod civilbefolkningen.
FN's Højkommissær for menneskerettigheder, Mary Robinson, rejser i dag videre til Grosnij og flygtningelejrene. Hun skal rapportere
til Menneskerettighedskommissionen i Genève om situationen, men det ligger på forhånd fast, at ingen vil fremsætte en resolution mod Rusland på mødet.
"Det viser, at hvis et land betragtes som vigtigt nok, er det urørligt i FN's menneskerettighedssystem," siger Xiao Qiang, der har deltaget i møderne i Genève siden 1993 og konstateret, at store lande som Kina er blevet dygtigere til at afværge kritik.
"Der er hårdt brug for reformer af systemet, så det ikke udhules," siger han.
Information har forgæves forsøgt at få udenrigsmi-
nister Niels Helveg Petersens kommentar til den eksil-
kinesiske kritik af EU-systemet.
Side 3: Tema

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her