Læsetid: 2 min.

EU-bistand skal lægges om

18. april 2000

EU-Kommissær Poul Nielson vil have rettet op på EU's fejlslagne ulandsbistand

BRUXELLES - På et lille årti er budgettet til EU's ulandsbistand steget fra 25 til 65 milliarder kroner, men hverken organiseringen eller EU-Kommissionens interne beredskab har fulgt med.
Derfor kommer den danske EU-kommissær Poul Nielson i dag med et samlet udspil, der skal vise vejen frem. Det skal diskuteres af de 20 EU-kommissærer og ventes endeligt vedtaget i næste uge.
Nielsons udspil, som Information er kommet i besiddelse af, sparer ikke på kritikken af EU's nuværende politik. Nielson peger således på den "manglende samlede EU-strategi og det faktum, at målsætningerne i EU's politik er for talrige, for vage og ikke prioriterede på nogen måde."
Nielson lægger op til, at EU fremover skal strømline og koncentrere sin indsats.
EU skal hjælpe de fattige lande til at blive bedre integreret i verdensøkonomien.
Samtidig skal der lægges fokus på bekæmpelse af fattigdom, og her er der brug for en bredere, mere nuanceret definition af fattigdomsbegrebet, emner kommisæren. Det handler ikke længere kun om manglede indtægter, men også om manglende adgang til uddannelse, sundhed, arbejde, jord, kredit, infrastruktur og politisk indflydelse.
Poul Nielsons plan fremlægges på baggrund af den kedelig udvikling, at antallet af fattige er steget på trods af økonomisk vækst og udviklingshjælp.
"Studier har vist, at visse udviklingspolitikker har bidraget til, at svage grupper er blevet yderligere marginaliseret. Der er derfor nødvendigt at sætte større fokus på fattigdommens natur og dens komplekse årsager," hedder det.
En central del af svaret er, at EU skal lægge langt større vægt på at sikre, at EU's landbrugs- og handelspolitik ikke direkte modarbejder målene i udviklingspolitikken.
Nielson har tidligere i år i et stærkt kritisk papir, hvor han med en række eksempler dokumenterer, at det står skidt til med sammenhængen i EU's udviklingspolitik.
Hos Bruxelles-organisationen Eurostep, som arbejder med udviklingspolitik, er reaktionen på Nielsons udspil positiv.
"Det er godt, at der meget mere end før tales om behovet for sammenhæng i EU's politikker. Det bliver meget interesserant at se, hvordan man præcist vil gøre det", siger Britta Bastogi fra Eurostep til Information.
Hun konstaterer, at planen tyder på, at den gode vilje er til stede, men mener, at der mangler konkrete anvisninger. Britta Bastogi ser desuden et problem i, at der lægges op til, at handel skal redde Afrika, når kontinentets eksport til EU i praksis er støt faldende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her