Læsetid: 4 min.

I fængsel på overtid

27. april 2000

I næsten tre måneder har den 21-årige Daoud Zaabalawi siddet fængslet efter at have afsonet sin straf. Han venter på ubestemt tid på at blive sendt til Libanon

I dag afsiger Højesteret den endelige dom i en af den seneste tids mest omtalte udvisningssager. Den handler om en 24-årig tyrkisk statsborger, der er dømt for en række røverier. Samtidig sidder en anden af de udvisningsdømte unge mænd fra Vollsmose-bebyggelsen i Odense i en celle i Vestre Fængsel. Han fik ikke lov at få sin sag prøvet ved Højesteret og venter på at blive sendt til Libanon.
Den 21-årige statsløse palæstinenser Daoud Zaabalawi er idømt halvandet års fængsel for røveri - og udvisning i 10 år.
I starten af februar var han færdig med at afsone sin straf og sidder nu varetægtsfængslet efter en paragraf i udlændingeloven, der gør det muligt at fængsle udvisningsdømte, mens myndighederne forsøger at gennemføre udvisningen.
Daoud Zaabalawi, som Information interviewede i november 1999 i artikelserien Livet i Mosen, skal udvises til Libanon, hvor han boede i en palæstinensisk flygtningelejr, indtil han var 13 år gammel. I 1992 blev han familiesammenført med sin far, der havde fået asyl i Danmark.
Kort før jul fik en af de øvrige, der er dømt til udvisning i Daoud Zaabalawis sag - en nu 22-årig mand af palæstinensisk oprindelse - lov til at blive i Danmark. Den 22-årige søgte og fik dansk statsborgerskab efter udvisningsdommen. Han udnyttede en regel om, at 18-22-årige kunne få dansk statsborgerskab uden hensyn til eventuel kriminalitet, hvis de havde boet i Danmark et bestemt antal år. Folketinget afskaffede reglen umiddelbart inden jul.

Glad på hans vegne
"Jeg er sgu glad på hans vegne," siger Daoud Zaabalawi, som Information besøgte i Vestre Fængsel i denne uge. Han havde ikke boet længe nok i Danmark til at kunne søge statsborgerskab efter den nu afskaffede bestemmelse.
I starten af februar skulle Daoud Zaabalawi "løslades" efter at have afsonet to tredjedele af straffen. I praksis betød det bare, at han blev varetægtsfængslet efter udlændingelovens Pgf. 35. Det betyder, at han ved et kort retsmøde hver fjerde uge får fængslingen forlænget med yderligere fire uger:
"Det er totalt til grin. Dommeren har kun de ord i munden: Fire uger," fortæller
Daoud Zaabalawi.
Udlændingestyrelsen bestemte i februar, at der intet asylretligt er til hinder for at sende Daoud Zaabalawi til Libanon. I starten af denne måned stadfæstede Flygtningenævnet afgørelsen og fastslog, at "klageren kan opnå den fornødne beskyttelse i Libanon".
Tirsdag i denne uge tog Den Centrale Politiafdeling (DCP) under Rigspolitichefens afdeling E det første skridt til - via den danske ambassade i Damaskus - at kontakte de libanesiske myndigheder for at fremskaffe et rejsedokument til Zaabalawi.
"Panserne kom og spurgte, om jeg ville skrive under på, at jeg ville gå med til at blive sendt ud af landet. Du må jo være dum, sagde jeg," forklarer Daoud Zaabalawi.
Det springende punkt er, om Sûreté Générale - de libanesiske sikkerhedsmyndigheder - vil anerkende, at Daoud Zaabalawi kommer fra Libanon. Til at dokumentere hans forbindelse til Libanon har det danske politi en fotokopi af et "rejsedokument for palæstinensiske flygtninge" udstedt i Beirut i 1990.
Spørgsmålet er, om de libanesiske myndigheder vil vedkende sig Zaabalawi på grundlag af fotokopien, eller om de benytter lejligheden til at nægte at tage imod en af de statsløse palæstinensere, som i forvejen ikke er særlig velkomne gæster i Libanon.
Dagene i Vestre Fængsel går med at gå i skole, spille kort, se tv og høre radio og med "en pibe hash en gang imellem": "Når jeg skal i retten, tænker jeg på sagen, men normalt spekulerer jeg ikke på det mere," siger han.
Fra sin celle har han kunnet følge med i diskussionen om udvisningerne af unge fra flygtninge- og indvandrerfamilier, der er vokset op i Danmark.
Da vrede unge kastede med sten og molotovcocktails på Nørrebro i København i starten af november, skete det tilsyneladende i protest mod landsrettens udvisning af den 24-årige, der får sin dom i Højesteret i dag.

En god undskyldning
Men Daoud Zaabalawi har svært ved at se sammenhængen: "Jeg tror ikke, det har noget med ham at gøre. Han har ingen familie på Nørrebro. Det er bare en god undskyldning for at lave ballade," siger Daoud Zaabalawi.
Ødelæggelserne på Nørrebro er på én gang skadelige og gavnlige for de udvisningsdømte, mener han:
"Det er klart, at det skader, når de smider med ting, og folk bliver bange. Men det er også godt at vise, at systemet er fucked up, når det udviser andengenerationsindvandrere," siger Zaabalawi.
Han har været ked af, at flere nyhedsmedier - blandt andet TV 2 - har blandet hans sag sammen med sagen om den 24-årige, der er dømt for en række grove overfald på ældre og svagelige.
Selv er Zaabalawi dømt for røveri. Men han siger, at anledningen til besøget hos den mand, han og et par kammerater er dømt for at overfalde, var, at de ville have ham til at holde op med at sælge narkotika til mindreårige:

Behøver ingen støtte
"Jeg bryder mig ikke om TV 2, for de sagde, at det var os, der havde lavet røverier mod ældre mennesker. Jeg kan godt forstå, at folk siger fuck dem, når de ruller gamle damer," siger Zaabalawi. I modsætning til den 24-årige har han ikke fået mulighed for at få prøvet sin sag ved Højesteret.
"Hvis jeg endelig ender i Libanon, kommer jeg sgu tilbage. Jeg har intet at lave dernede. Jeg har ingen venner i Libanon. Det var ligesom, hvis de sendte dig til Somalia. Det kan godt være, at jeg kan tale sproget, men jeg kan ikke en gang skrive det," siger han.
Han mener, at han kan vende tilbage til Danmark og leve illegalt her efter en udvisning: "Jeg har mange venner i Danmark. Jeg behøver ingen støtte fra det sociale system. Jeg skal nok klare mig."

*Inf's første interview med Daoud Zaabalawi findes på:
www.information.dk/vollsmose

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her