Læsetid: 4 min.

Fagre voksne verden

14. april 2000

Set gennem en ung, utilpasset piges øjne er 'Girl, Interrupted' et troværdigt portræt af en brydningstid og et samfund, hvor ønsket om at gå egne vegne blev opfattet som udtryk for sindssyge

Ny film
Girl, Interrupted er i høj grad Winona Ryders film. Det var hende, der, da hun i sin tid læste den virkelige historie bag filmen, købte rettighederne til bogen. Hun har været med til at vælge instruktøren (James Mangold). Hun har produceret filmen. Og hun spiller - med sædvanlig bravour - filmens ene hovedrolle, fortælleren Susanna Kaysen (forfatteren til bogen).
Alligevel er det et af Hollywoods nye stjernefrø, den meget smukke og kraftfulde Angelina Jolie, der løber med opmærksomheden i en rolle, hun blev Oscarbelønnet for, og som i mangel af bedre kan beskrives som en ung, kvindelig udgave af Jack Nicholsons McMurphy i Milos Formans Gøgereden.
Jolies Lisa er en utilpasset ung pige, der har tilbragt det meste af sit liv på en mentalinstitution. Hun er antiautoritær, voldsom, vulgær, provokerende og kynisk og ynder at styre og regere med sine omgivelser, hvilket er let for hende blandt de andre piger på det halvåbne mentalhospital Claymoore i slutningen af 60'erne. Men hun er også, fornemmer man, en ærlig, modig og meget sensuel pige, der har kæmpet hårdt for at bevare forstanden i et system, der aldrig har forstået hende.
Til Claymoore ankommer i denne brydningstid Susanna Kaysen, der netop er blevet færdig med highschool, men ingen planer har udover at ville skrive, hvilket hendes familie og omgivelser ser som et problem. Susanna er også utilpasset i det velbjærgede middelklasseliv, hendes forældre forsøger at proppe hende ind i. Hun fremstår mut og depressiv og efter, hvad forældrene tror er et selvmordsforsøg, får de hende til at indlægge sig frivilligt på Claymoore. Hér møder Susanna en fremmed verden af forvirrede unge teenage-piger, der alle har deres at døje med, men mest af alt ser ud til at mangle omsorg og opmærksomhed.
Lisa og Susanna knytter hurtigt et bånd, selvom de er forskellige som dag og nat - måske netop derfor - og det er i spændingsfeltet mellem de to temperamenter, men lige følsomme sjæle, at den egentlige historie foregår, og fremtiden for pigerne ligger.

Samme sag
Lisa og Susanna er to sider af samme sag. To unge kvinder, der på tærsklen til voksenlivet ikke passer ind i de præfabrikerede kasser, samfundet har gjort klar til dem - og som nødvendigvis heller ikke skal det. To unge kvinder, som ingen tager sig tid til at tale med og forsøge at forstå. I stedet dømmer man dem mentalt forstyrrede og giver dem i hospitalet et overskueligt univers, de hurtigt lærer at forholde sig til og kontrollere, og som de kun meget nødigt vil forlade til fordel for den forvirrende, forpligtende og virkelige verden udenfor.
To film rinder én i hu, når man ser Girl, Interrupted. Den ene er Mike Nichols fremragende 60'er-generationsportræt Fagre voksne verden, hvor også Dustin Hoffmans hovedperson mødes af en uforstående verden, da han efter college ikke ved, hvad han nu vil.
Den anden film er, som allerede nævnt, Formans Gøgereden, i hvilken Jack Nicholson spiller den, ja, fandenivoldske og utilpassede McMurphy, som nægter at indrette sig efter samfundets normer, havner på et sindssygehospital, forsøger at opmuntre sine medpatienter, hvilket personalet ikke ser med blide øjne på, og ender med at bukke under for den sadistiske Nurse
Ratchetts brutale hånd.
Mangolds film når ikke helt op på niveau med de to åbenlyse forbilleder, men instruktørens overbevisende tæft for personinstruktion, som han tidligere har demonstreret i debuten Heavy og opfølgeren Copland, skinner klart igennem. Det er i portrætteringen af de unge piger på Claymoore, primært Lisa og Susanna selvfølgelig, men også de andre, som for manges vedkommende ikke er mere syge, end de bliver gjort til, at Girl, Interrupted løfter sig.
Jeg kunne godt have ønsket et mere nuanceret indblik i og klarhed over, hvorfor de forskellige behandlere på Claymoore handler, som de gør. Umiddelbart er der ikke meget Nurse Ratchett over Whoopi Goldbergs sygeplejerske og Vanessa Redgraves psykiater, men samtidig er det heller ikke dem, der, udover i små glimt, er med til at hjælpe pigerne videre.
Men bevæbnet med masser af humor, energi og intensitet går Mangold og hans kapable, unge skuespillerinder tæt på - ikke mindst Ryder og Jolie spiller godt op ad hinanden - og selvom man nok mangler at få snørret nogle løse ender i forhold til en række sidehistorier, så giver filmen et troværdigt portræt af en tid og et samfund, hvor mild excentricitet og ønsket om at gå egne vegne blev opfattet som et udtryk for sindssyge.

*Girl, Interrupted. Instruktion: James Mangold. Manuskript: James Mangold, Lisa Loomer og Anna Hamilton Phelan. Amerikansk (Palads og Scala, København samt biografer i Odense, Århus og Aalborg)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her