Læsetid: 3 min.

Falsk fyrste-dømme afsløret

12. april 2000

Svindel fra et fiktivt fyrstedømme på internettet, blev optrævlet i går af den spanske
civilgarde

PALMA - Verden blev et falsk fyrstedømme - og et vildt eventyr - fattigere i går, da den spanske civilgarde beslaglagde mere end 2.000 dokumenter, falske pas og computere i en bingohal på adressen Paseo de Castellana nr. 210 i Madrid.
Bingohallen har i de seneste år fungeret som ambassade for et lille fiktivt fyrstedømme, Sealand, der er etableret af en gruppe på over 60 svindlere under ledelse af den 48-årige Francisco Trujillo Ruiz. Den forhenværende civilgardist, også kaldet hans excellence, regent af fyrstedømmet Sealand, skal med sine sammensvorne have solgt falske diplomatpas, universitetstitler og kørekort via internettet.
I toppen af det virtuelle fyrstedømme finder man bl.a. den 60-årige italienske fascist Alfredo Gatti, den forhenværende argentinske militærmand Roberto Romero og Sealands russiske 'udenrigsminister' Igor Popof.
De ser ud til at have organiseret et virtuelt svindelnummer i stor skala fra netadressen www.principality-sealand.net.
Der kan man med et klik blive medlem af 'den store familie' af Sealand Business Foundation International - hvis blot man betaler mindst en million peseta. Der tilbydes også lovende investeringer i Sealands Mare Libertas.
Fra nettet lokker den virtuelle mikrostat med kun ti procents selskabsskat og en beliggenhed tæt på 200 millioner velstående europæere. På websiden påstås det, at Sealand i dag har ikke mindre end 160.000 statsborgere. Selv om det ikke sandt, så er der fundet mange spor over hele kloden.

Mange spor
Den 27-årige Andrew Cunanan, der i Miami myrdede modeskaberen Gianni Versace, blev i sin tid pågrebet med et pas og diplomatnummerplader fra Sealand. Slovenske narkosmuglere, der blev taget i en pengehvidvaskning i 1997, brugte Sealand-pas. De gjorde en gruppe marokkanske narkosmuglere også. I Albanien har nogle af mændene bag de famøse pyramidespil brugt diplomatpas fra Trujillos virtuelle fyrstedømme. Og omkring 4.000 Hong Kong-kinesere købte - før kronkoloniens overdragelse til Kina - et Sealand-pas for 1.000 dollar stykket.
Den spanske civilgarde kom på sporet af sagen, da en person involveret i svindel med benzin gjorde krav på at være i besiddelse af diplomatisk immunitet. Men det spanske udenrigsministerium kunne ikke bekræfte, at papirerne fra den ikke-eksisterende stat Sealand var i orden. Siden fandt man ud af, at alle involverede i benzinoperationen kaldte sig ambassadører og ministre af Sealand.
Og så satte man via Interpol en international efterforskning i gang, og politiet i USA, Hong Kong, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland, Slovenien og Albanien fandt spor af operation Sealand.

En spinkel platform
Trujillos 'Sealand' er ikke opkaldt efter Sjælland, men giver indtryk af at være det selvsamme Sealand, som en fhv. britisk major, Roy Bates, erobrede den 2. september 1967 ved at indtage en krigsplatform i Nordsøen.
Hr. Bates proklamerede dengang i de glade tressere det selvstændige fyrstedømme Sealand, gjorde sig selv til prins Roy og hans frue, den tidligere skønhedsdronning, Joan, blev gjort til prinsesse af Sealand. En drøm født på en bar blev gjort til virkelighed på en Nordsø-platform på 40 gange 140 meter, kun seks mil uden for den britiske kyst ved Suffolk.
Det britiske luftvåben forsøgte at tvinge prins Roy væk, men en dommer gav ham ret til at blive der, da platformen ligger i internationalt farvand. Og siden har Sealand fået eget flag i røde, hvide og sorte farver, frimærker og pas er blevet udstedt siden 1969, og i dag bor der omkring 160 personer på platformen. Prins Roy er stadig i live, og prinsesse Joan betragter sig som kongelig og sammenligner sig selv med prinsesse Grace af Monaco.
Deres søn, Michael Bates, har for nylig over for The Guardian, benægtet, at familien står i forbindelse med Trujillos svindelnummer, men en kilde i den spanske civilgarde bekræfter over for Information, at man fortsat undersøger, om der skal være en sådan forbindelse.
Michael Bates kalder Trujillos webside for en 'forfalskning' og henviser i stedet til Sealands helt autentiske internetadresse www.fruitsofthesea.demon.co.uk.
På den hjemmeside kan man se prins Roy med frue, og det fortælles, at øen "lever op til alle legale betingelser for en stat og at Sealands suverænitet er absolut og uanfægtet. Alle større europæiske stater har erkendt dette faktum."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her