Læsetid: 1 min.

Farvestrålende indvortes

14. april 2000

Norsk børnefilm med flotte billeder, men slap historie - Man giver gerne højeste karakter
for forsøget, men adskilligt lavere for resultatet

Ny film
Drengen Simen begynder med at klatre ind i øjenkrogen på sangerinden Cæcilie Norby.
Denne stort opsatte norske børnefilm er forfriskende anderledes. Den satser helhjertet på det poetiske og det fantastiske i sin historie om den otte-årige dreng Simen, der trylles så lillebitte, at han ikke blot kan bevæge sig som en prik henover billedet af den skønne Cæcilie, men også kravle ind i munden på sin elskede bedstefar og ned i hans sygdomshærgede krop.
Simen skal selvfølgelig prøve at gøre bedstefar rask, hvilket ikke er så nemt, da mange andre væsner arbejder så hårdt med de smertefremkaldende sygdomssymptomer, at det skaber "telefonstorm på nervecentralen".

Rødt på rødt
Simens tur gennem bedstefars indvolde bliver lidt af en lystrejse takket være den smittende farveglæde i de flot komponerede bredlærredsbilleder - her er en appetit på røde kulører i opulente nuancer, man vist skal helt tilbage til Powell&Pressburgers engelske klassikere fra 40'rne for at finde magen til.
Filmen arbejder imponerende med production design, special-effekter, kostumiering og computer-tryllerier, så bedstefars indvolde tager sig helt delikat surrealistiske ud, mens Simen i selskab med to andre børn drager fra galdeblære over mavesæk til blindtarm og tager rutsjeture i tarmsystemet.
Desværre er instruktøren Vibeke Idsøes manuskript ikke på højde med den visuelle pragt, og så hjælper det ikke, at underlægningsmusikken lægger sig tæt op ad John Williams' storladne stil. Fortællerytmen mangler fremdrift og gnist, og spillestilens børneteater-koketteri distraherer.
I en grad, så man bliver helt taknemmlig for de lidt påklistrerede indslag med Cæcilie Norbys fuldtonende jazz-sang (hun er en Nyhavns-sangerinde fra 50'erne!)
Vil man opleve, hvorvidt vi her i Skandinavien kan drive det, når den rene billedglæde får frit løb, kan Jagten på Nyrestenen måske virke inspirerende. Man giver gerne højeste karakter for forsøget, men adskilligt lavere for resultatet.

*Jagten på Nyrestenen. Instruktion og manuskript: Vibeke Idsøe. Norsk-svensk (Grand, Park, Bio Vanløse)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu