Læsetid: 5 min.

Fødselshjælper for en ny tid

12. april 2000

Kis Jakobsen er del af en ny generation på arbejdsmarkedet, som vil noget helt andet med deres arbejdsliv end deres forældre. Det skal være sjovt og sexet at arbejde

YalaYala betyder noget i retningen af "skynd dig!, skynd dig!" på arabisk. Det er den 29-årige Kis Jakobsen meget tilfreds med. For navnet YalaYala opsummerer det, hendes virksomhed står for. Hun har sammen med fem andre unge fra Kaospilotskolen i Århus stiftet konsulentvirksomheden YalaYala Consulting & Ventures, der arbejder for "at gøre arbejdslivet lækrere."
"YalaYala betyder for mig 'kom lad os rykke' eller måske 'lad os lave det hele om i en fart - for det er os, der bestemmer', og det kan jeg lide," siger Kis Jakobsen, der har placeret journalisten fra Information i kantinen til virksomhederne Yahoo! MouseHouse og altså YalaYala, der alle har til huse i Nyhavn.
Det begynder ganske sagte at dufte af frisklavet couscous og koriander, medens Kis Jakobsen taler om sin beruselse af alt det, der sker ude i verden, og det samfund, som hendes generation skal begynde at give form.

Grobund
"Vi vil gerne give plads til en ny type af arbejdsliv, et arbejdsliv vi selv gerne vil være en del af. Og det er der faktisk grobund for i samfundet nu," fortæller Kis Jakobsen.
"Hidtil har et almindeligt arbejdsliv fulgt et fast skema. Man dygtiggjorde sig, og fik siden penge for det, man kunne præstere. Det er selvfølgelig også en del af det nye arbejdsliv, men det er ikke det hele. Vi har nogle andre krav. Vi kobler vores personlige interesser med det, vi rent faktisk laver, så skellene mellem arbejde og fritid udviskes," fortæller hun, mens kokkene i køkkenet mikser citronskal.

Frie Agenter
Kis Jakobsen og de fem andre såkaldte free agents i YalaYala gjorde sig meget umage, da de startede deres virksomhed. De blev først enige om, hvordan de ville arbejde. De ville have frihed, og de ville arbejde med mennesker, de kunne lide. Derfor blev de enige om, at de ville have tre ting til fælles: et kontor, en webside og et navn. Og ikke ret meget andet.
I dag arbejder virksomheden først og fremmest med "at skabe fornyelser og innovation hos etablerede organisationer. Og så hjælper vi med at etablere nye organisationer, " siger Kis Jakobsen, der selv primært arbejder med virksomheder, som gerne vil have et friskt blik på deres udviklingsscenarier.
En lang række af de organisationer, der i dag præger det danske samfund, er slet ikke klar til alt det nye, mener hun. Mange virksomheder er som lammede af frygt for fremtiden. Medarbejdere er bange for at blive fyret og for de omstillingsprocesser, som den nye økonomi har sat igang. Samtidig er ledelsen på en lang række virksomheder og organisationer bange for at miste markedsandele og ikke at kunne tackle de kommende problemer. Derudover begynder de små årgange at komme ud på arbejdsmarkedet. Og de er langt mere kritiske end virksomhederne er vant til, mener hun.
"Vi unge ser det ikke som en trussel at skifte job, men som noget ganske normalt."
- Medarbejderne i IT-branchen har ry for at arbejde meget. Er den nye måde at arbejde på ikke snarere et familie- og børnefjendsk ungdomsfænomen?
"Det er klart, at nogle arbejder alt for meget. Men grundlæggende er man i branchen meget opmærksom på at være gode over for medarbejderne. Ellers smutter de jo bare. Hvis man selv ejer en virksomhed, er det klart, at man gerne lægger nogle aftentimer en gang i mellem. Men virksomhedslederne kan ikke være tjent med, at det ikke er muligt at have en familie, hvis man også gerne vil arbejde med IT."
"Det nye er, at vi vil have medindflydelse, og være tilstede som mennesker i stedet blot for at være vore uddannelser. Grunden til at vi er her er, at vi skal skabe rum, for at mennesket kan være i centrum af arbejdslivet."

Sex på alle niveauer
- Hvad er det, der mangler i det arbejdsliv, som du bliver tilbudt i det etablerede erhvervsliv?
"Det er alt for kedeligt. Jeg tænker tit over, at det skal være sjovt at arbejde. Og med sjovt mener jeg, at der skal være sex på alle niveauer. Det skal være sexet at arbejde. "
- Sexet?
"Ja, hvis sex er en metafor for noget, der rykker, hvor man har lyst. Og det er der ikke nok af i erhvervslivet."
Kis Jakobsen møder ofte mennesker, som er deres uddannelse. Ud over deres professionelle virke, ved man ikke synderligt meget om hinanden på arbejdspladserne rundt omkring i landet.
"Jeg synes det er gudsjammerlig kedeligt at være sammen med mennesker på den måde. Man udtænker planer, og udfører dem, men tænker ikke så meget over, hvad det er, der driver os," siger hun.
- Er YalaYala et politisk projekt om at forandre arbejdsliv og -forhold?
"Ikke politisk i traditionel forstand. Men vi tager stilling til, hvad vi vil være med til, og hvad vi ikke vil være med til. Man skal jo tage ansvar for udviklingen. Vi griber ind i verdenen, fordi vi mener, at vi ved, hvad der skal til. Men vi vil ikke bruge ordet politik. For det er et meget usexet begreb."

Fakta - IT-Iværksætternes samlingspunkt
Også Kis Jakobsen fra YallaYalla er med i First Tuesday, det nye samlingspunkt for IT- iværksætterkulturen i Danmark. For bare et halvt år siden kom der kun et par hundrede til hvert møde, hovedsageligt unge fra webbureauerne. Men stadig flere medier og investeringsselskaber får øjnene op for den energi, der findes i disse månedlige møder. Der kommer tre slags mennesker til First Tuesday-møderne:
*De grønne har ideerne og energien. De sidder for de flestes vedkommende inde med den gode idé, der kan gøre dem rige og berømte. De har alle gjort en del ud af at ligne de andre, der er tilstede. Men bukserne stumper en smule, og mange er blege af computeroverarbejde. De vil alle starte en eller anden form for IT-virksomhed, men mangler penge.
*Det gør de røde til gengæld ikke. De administrerer penge for en række selskaber, der vil have del i det opsving, de grønne kan skabe. De forsøger alle at ligne en solariebrun velklædt PFA direktør.
*Den tredje slags er de gule. En sær blanding af medløbere, såkaldte (ofte selvudråbte) konsulenter, journalister, reklamefolk, medierådgivere, revisorer og advokater, der mest er der for at kigge på spillet mellem de grønne og de røde. Men også fordi mødelokalet emmer af penge, og de derfor håber på, at få del af opsvinget. mad

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her