Læsetid: 2 min.

Fogh: Vi vil sige ØMU-sandheden

3. april 2000

Venstre klar med kampagne for sit ja til den økonomiske og monetære union, et borgerligt projekt, som Anders Fogh Rasmussen har sat fingeraftryk på

Venstres Anders Fogh Rasmussen lancerer partiets kampagne for et ja til EU's økonomiske og monetære union med et løfte, ja-sigerne ellers altid har haft svært ved at indfri. Venstre vil "sige sandheden," ikke "smøre tykt på" og ikke "stikke noget ind under stolen." Venstre vil vinde kampagnen på argumenter og ikke på fortielser.
"I al for lang tid har EU-kampagner været præget af fortielser, det må der gøres op med. Vores kampagne bliver præget af åbenhed," sagde Anders Fogh Rasmussen under fremlæggelsen fredag af Venstres kampagne for et ja til den økonomiske og monetære union ved folkeafstemningen den 28. september.
Selv om Anders Fogh ikke forbereder sig på, hvad der skulle ske i tilfælde af et nej, så er han ikke i tvivl, der vil opstå "usikkerhed" om den økonomiske politik og renten vil stige. Det kan koste husejere med de særligt rentefølsomme flex-lån dyrt.
Kampagnen bliver præget af et stort budget, Venstre håber at kunne bruge godt fem millioner, eller mere end det dobbelte af Dansk Folkeparti, på kampagnen.
Netop kampen mellem de to store borgerlige partier kan få stor betydning for udfaldet af kampagnen. Venstre og Dansk Folkeparti henvender sig begge til skeptiske borgerlige vælgere, en gruppe, Fogh sigter direkte på med Venstres kampagne.
Budskabet til de tvivlere, der "følelsesmæssigt har svært ved at give slip på den danske krone" er helt klart, "Danmark skal med ved det bord, hvor beslutningerne bliver truffet."

Følelser vs. fornuft
Venstre vil altså møde følelser med fornuft, sloganet for partiets kampagne er "Lad fornuften sejr." Og her er der brug en særlig indsats, Venstre og Anders Fogh skal for første gang på arbejde for at sikre, at Venstre kan levere de nødvendige ja-stemmer. Den borgerlige skepsis over for Venstre er på vej ind i partiets vælgerkorps.
Partisekretær Claus Hjort Frederiksen fra Venstre mener, den stigende borgerlige skepsis skyldes et mere og mere socialdemokratisk EU og i særlig grad EU-landenes aktion mod Østrig.
Men når kampagnen lige netop handler om den økonomiske og monetære union, så tager både Nyrup og de borgerlige vælgere fejl. Det mener Fogh, som ikke kan få øje på de socialdemokratiske fingeraftryk på den økonomiske og monetære union.
"Den økonomiske og monetære union er skabt af det konservative og liberale Europa. Den økonomiske politik ligger meget på linje med den økonomiske politik, Venstre står for. Så vi har sat et fingeraftryk på euroen," siger Anders Fogh, der som økonomiminister i begyndelsen af 90'erne deltog i forhandlingerne om EU's Maastricht-traktat, hvor kravene til møntunionens økonomiske politik fastlægges.
Venstre lægger op til en meget fokuseret kampagne. Selv om der er tendens til, at alle EU-kampagner i sidste ende ender som det store opgør om dansk medlemsskab af EU, så vil Venstre holde fast i, at denne afstemningen kun handler om møntunionen.
Karin Riis Jørgensen, V-medlem af Europa-Parlamentet, skal stå i spidsen for partiets kampagne. Hun har stillet krav om mere åbenhed i Den Europæiske Centralbank.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her