Læsetid: 2 min.

Gadebander skifter farve

11. april 2000

Nye fejl bliver ved at dukke op i Rigspolitiets rapport om gadebander

Rigspolitichefen indrømmer nu, at der er endnu flere fejl og unøjagtigheder i den allerede omdiskuterede rapport om Gadebander i Danmark 1999. Det var ikke kun i afsnittet om Assens Politikreds, at Rigspolitiet begik fejl.
Det indrømmer rigspolitichefen i en udtalelse, som justitsminister Frank Jensen (S) har videregivet til Enhedslistens retsordfører Søren Søndergaard, der i flere omgange har stillet spørgsmål om rapporten.
De konstaterede fejl og unøjagtigheder synes alle at gå i samme retning. Enten ændres de mindre tal for antallet af gadebander eller bandemedlemmer i indberetningerne fra politikredsene til større tal i selve rapporten. Eller også skifter rent danske grupper etnicitet og bliver til grupper af anden etnisk oprindelse end dansk.
I gadebanderapportens afsnit om Herning Politikreds omtales "problemer med en gruppe af 6-8 unge i aldersgruppen 14-17 år af tyrkisk herkomst" med en "meget uroskabende, provokerende og voldelig adfærd".
Rigspolitiets "fornyede gennemgang" af indberetningen fra Herning har nu vist, "at den omhandlede gruppe bestod af unge danskere". Derimod står der i indberetningen om en tidligere omtalt gruppe "af primært tyrkisk herkomst", som har givet problemer, men som ikke har "fået lov til at udvikle sig til gadebander".
I rapportens afsnit om Sønderborg Politikreds står: "Der er i øjeblikket ca. 4-5 kendte gadebander i Sønderborg".
Rigspolitiet har nu genlæst indberetningen fra Sønderborg, hvor der står, at der er "p.t. 2 grupper, der jfr. definitionen falder ind under begrebet 'gadebander'".
Ud over fejlene i beskrivelserne af situationen i Herning og Sønderborg politikredse har Rigspolitiets gennemgang vist et par mindre unøjagtigheder og skrivefejl.

Byge af spørgsmål
De nye fejl er så meget mere bemærkelsesværdige, fordi Rigspolitiet allerede i slutningen af 1999 foretog en "fornyet gennemgang" af rapporten.
I en udtalelse fra rigspolitichefen - gengivet i et svar fra justitsministeren til Enhedslisten den 7. december 1999 - står: "Rigspolitiet har efterfølgende gennemgået rapporten, og der er efter denne fornyede gennemgang af materialet ikke herudover (ud over Assens-sagen, red.) konstateret unøjagtigheder, som ændrer den samlede sammenfatning for så vidt angår de enkelte politikredse." Først en ny byge af spørgsmål fra Enhedslisten til justitsministeren udløste oplysningerne om de nye fejl i gadebanderapporten.

Undrer sig
Retsordførerne for Enhedslisten og SF undrer sig over, at Folketinget ikke i første omgang fik besked om alle fejlene. SF'eren Anne Baastrup bebuder nu et spørgsmål om, hvilke konsekvenser justitsministeren vil tage af fejlene med hensyn til Rigspolitiets arbejde mod gadebandevold.
Allerede i starten af november påpegede ekstern lektor i kriminologi Ida Koch i Informations kronik, at en række politikredse i rapporten var kategoriseret som havende "problemer med gadebander", selv om de ifølge rapportens resume af indberetningerne ikke har gadebandeproblemer. Det gjaldt politikredsene Frederikssund, Hobro, Esbjerg og Holbæk.
En uges tid senere kunne Radio Fyn fortælle, at en gruppe i Assens Politikreds, der ifølge gadebanderapporten "består af 10-15 personer i aldersgruppen 19-20 år, alle af ikke-dansk etnisk oprindelse", i virkeligheden består af unge med rent dansk baggrund.
Rigspolitiet beklagede Assens-fejlen, men fastholdt, at den ikke ændrer ved rapportens konklusioner. Samme synspunkt fastholder Rigspolitiet, efter at have oplyst om flere fejl.
Information har forgæves søgt at træffe politimester Jens Henrik Højbjerg, Rigspolitiets afdeling A, for en kommentar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu