Læsetid: 2 min.

IT-folk til kamp mod dot.com-syndromet

29. april 2000

Det første møde, om hvordan de skandinaviske virksomheder og medarbejderes skal møde den nye økonomi, afholdes i denne weekend i København

Restaurant Base Camp på Holmen i København er i denne weekend dullet op til den nye økonomi. Flådens gamle samlehal for krigsskibe er svøbt i designersofaer og bannerreklamer til det første store møde mellem de virksomheder og medarbejdere, der definerer sig selv som en del af den såkaldte nye økonomi.
Huset Mandag Morgen og det amerikanske tidsskrift Fast Company forsøger med konferencen "Get Fast - Navigating the New Economy" at tage en bred diskussion om, hvad den nye økonomi betyder for de skandinaviske lande, virksomheder og medarbejdere.
Hvis konferencen tager pejling af udviklingen, bliver den skandinaviske udgave af den nye økonomi meget anderledes end den amerikanske.
"Vi vil ud over al den snak om Nasdaq, aktiebobler og penge," sagde arrangør Christian Toksvig fra Mandag Morgen, som indledning til to dages intens diskussion af hvordan arbejdsliv, økonomi og erhvervsliv skal se ud i fremtiden.
"Vi mener, at den nye økonomi handler om meget mere; om arbejdsliv, om at kunne bestemme selv, om gennemsigtige markeder og om poesi," sagde han.
Dagens hovedtaler Heath Row fra Fast Company kunne fortælle, at han har trådt sine barnesko i anarkistmiljøet i Chicago. Og det har han taget med sig ind i den nye økonomi.
"Den nye økonomi kan skabe menneskelige og demokratiske virksomheder," sagde han.
"Den måde græsrods- og anarkist-bevægelser organiserer sig på, minder meget om det jeg forsøger at lave for Fast Company," sagde Row.
Forskellen er blot hastigheden. Og netop hastigheden var, hvad en del af deltagerne havde fået nok af.
Midt i Fast Companys tale om hvor vigtigt, sjovt og udfordrende det er at være netop "Fast" og kunne "outsmarte" sine konkurrenter, rejste en deltager, Peter Hvenegaard Mikkelsen, der har arbejdet i IT branchen i en årrække sig forpustet op:
"Mange af os har været hurtige i snart ti år. Nu vil vi gerne være langsomme," sagde han.
"Jeg kan ikke holde alle de deadlines ud. Folk, der siger at hastighed er godt, tager fejl. For de braser sammen, hvis de arbejder på den måde," sagde Peter Hvenegaard.

Den nye økonomi
Den samme reaktion mod det oppiskede tempo i IT branchen fulgte i en række af spontane indlæg.
"Vi skal altså passe på, at vi ikke ender med at få DotCom-syndrom alle sammen" sagde en med henvisning til, at mange af dem, der har arbejder i den nye økonomi, brænder ud i en meget tidlig alder.
"Vi bliver sindssyge af at skulle fokusere så meget. Hvis man kun skal lave én ting, bliver man alt for smal i sit udsyn," sagde en anden.
Mødelederen Christian Toksvig kunne runde dagen af ved at konstatere, at der måske havde været fire gange så mange deltagere, hvis han havde kaldt konferencen "Get Slow - Get a Life".
"Folk vil have det sjovt. Og det er det vigtigste i den nye økonomi. Så vores udgave og vores fremtid, bliver nok anderledes end den amerikanske," sluttede Christian Toksvig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her