Læsetid: 2 min.

Kontroversielt flykøb godkendt

8. april 2000

Forsvarets køb af ialt tre Challenger-fly godkendes af Forsvarsudvalget. Men tvivl om magtfordrejning i forbindelse med flyordren svæver stadig

Forsvarsministeren har tilsyneladende fået styr over tropperne i sagen om køb af tre nye transportfly til Flyvevåbnet. I hvert fald er en række af de røster, som har kritiseret købet af det canadiske Challenger-fly, forstummet.
Torsdag var ministeren i samråd i forsvarsudvalget for at svare på en stribe spørgsmål fra Hans Engell (K) og Villy Søvndal (SF).
Men allerede tirsdag, dvs. to dage før det lukkede udvalgsmøde, holdt forsvarsministeren et endnu mere lukket møde med en sluttet kreds af partier og officerer fra forsvarets top.
Til stede var partierne bag forsvarsforliget: Regeringspartierne, Venstre, konservative, Kristeligt Folkeparti og Centrum-Demokraterne. Og derudover deltog en række officerer fra forsvarets top.
Tilsyneladende lykkedes det på mødet forud for samrådet i torsdags at få overbevist skeptikerne, således så der nu er opbakning fra dette forum til køb af i alt tre Challenger-fly.
Enigheden er opnået, efter voldsom kritik af Challenger-flyene for at være direkte uegnede til de opgaver, de skal løse. Men også beslutningsprocessen har givet grobund for kritik og rygtedannelse om magtfordrejning og habilitetsproblemer.

Magtmisbrud
Rygterne koncentrerer sig om en højtrangerende officer i Flyvevåbnets Materielkommando, som havde ansvaret for beslutningen om at vælge netop Challenger-flyet. Kort tid efter, at forsvaret havde lagt sig fast på, at man ville satse på fly fra den canadiske flyfabrik Bombardier, gik officeren på pension.
Efter afgangen fra forsvaret fandt den 60-årige officer hurtigt nyt arbejde i det danske elektronikfirma Terma. Terma er ikke en hvilken som helst virksomhed.
Århus-virksomheden leverer isenkram til militærindustrien og er bl.a. underleverandør til den canadiske flyfabrik, som fremstiller Challenger-flyet.
Det er dette forhold, som Villy Søvndal (SF) holder fast i bør undersøges nærmere.
"Når der er rejst den type af beskyldninger, så synes jeg principielt, at man skal undersøge påstanden, også af hensyn til den, beskyldningen er rejst imod," siger han.
Søvndal har påny opfordret statsrevisorerne om at gå ind i sagen. Statsrevisorerne kan ikke pålægges at tage sagen op, men er frit stillet til at gøre det eller lade være.
Formanden for forsvarsudvalget, Hans Engell (K), som også er statsrevisor, lægger vægt på, at han ikke mener, at der er foregået noget fordækt i den konkrete sag.
"Men det er naturligt, at man vurderer, om der er behov for, at få tingene på plads, når der i medierne og fra anden side har været fremført en hård kritik i forhold til især en bestemt person - ikke mindst for den pågældendes egen skyld," siger Hans Engell. "Jeg vil ikke selv komme med forslag, men bringes der forslag frem i statsrevisorkredsen om, at man gerne vil have en habilitetsvurdering både generelt og også i forhold til den konkrete sag, så vil jeg ikke modsætte mig det."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her