Læsetid: 2 min.

Kritikere efterlyser visioner

8. april 2000

Regeringen har ingen mærkesager efter et dansk ja til euroen. Deprimerende, mener ja-sigere

Visioner
Regeringen har ingen visioner for, hvad den vil arbejde for efter et dansk ja til euroen. Det stod klart, da økonominister Marianne Jelved og finansminister Mogens Lykketoft i går fremlagde rapporten Danmark og euroen.
"Deprimerende," siger Christine Antorini, der er talsperson for ja-sigerne i organisationen Nyt Europa. Hun efterlyser klare mål for, hvorfor danskerne skal sige ja til møntunionen.
Men dem får hun ikke fra regeringen. Den fokuserer i stedet på den indflydelse, som Danmark kan få, hvis danskerne siger ja til euroen.

Vil være med
Marianne Jelved mener, at dansk deltagelse i møntunionen vil placere Danmark i centrum af beslutningsprocessen. På den måde kan danske politikere opnå indflydelse i EU.
- Men hvad vil du bruge indflydelsen til?
"Vi vil opnå indflydelse på det, der er Danmarks fremtid. Vi vil varetage danske interesser i et samarbejdende Europa. I dag træffes beslutninger om den økonomiske politik i euro 11-rådet, hvor Danmark ikke deltager," siger hun. Heller ikke Mogens Lykketoft finder det nødvendigt med visioner. For ham er det langt mere enkelt. "Det, vi skal tage stilling til, er ikke, om euroen er en god idé eller ej. Vi skal tage stilling til, om det er en god idé, at Danmark deltager." Christine Antorini er overrasket over, at de to toppolitikere ikke fremlægger klare mål for dansk deltagelse i møntunionen: "Så snart de snakker om EU, så handler det om systemer. De havde aldrig været så tavse, hvis det havde været et dansk kommunalvalg eller et Folketingsvalg," siger Christine Antorini. Hun mener ikke, det er nok at 'sidde med ved bordet' og foreslår, at regeringen i EU kæmper for sit mål om at nedbringe arbejdsløsheden til fem procent.

Op med gulvtæppet
Også erhvervsmanden Asger Aamund kritiserer tilhængerne for ikke at fremlægge deres EU-vision.
"Ja-siden har hele tiden gemt den politiske del af samarbejdet ned under gulvtæppet. Danske vælgere er blevet opdraget til, at politisk samarbejde er noget dårligt, mens økonomisk samarbejde er noget godt. Derfor har nej-siden en god sag. I 30 år har de gjort opmærksom på, at EU er et politisk samarbejde," siger Asger Aamund.
Han vil have tilhængerne til at sætte gang i en debat om de politiske visioner for EU-samarbejdet. "Vælgerne er ikke bange for at høre sandheden. Det er moderne mennesker, der er vant til selv at tage stilling. De er heller ikke bange for at høre dårlige nyheder. De vil bare høre sandheden. Og den er, at EU-samarbejdet handler om politik," siger Asger Aamund.
Henrik Plaschke, lektor i europæiske studier ved Aalborg Universitet, savner også, at regeringen forholder sig kritisk til møntunionen.
"Det afspejler en defensiv holdning, hvor man er bange for reel diskussion. Spørgsmålet er, om det er klogt, og det tror jeg ikke, det er. Den manglende troværdighed vil blive gennemskuet, og det vil give bagslag," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her