Læsetid: 3 min.

Lige børn leger bedst

4. april 2000

Privat, professionel og på egne præmisser. Hos PIA-gruppen er det at være sindslidende et krav, der er skrevet ind i kontrakten

På arbejde
Til januar næste år har Peter Stoffregen ti års jubilæum på sin arbejdplads. Det skal fejres. Især fordi Stoffer, som kollegerne kalder ham, er et bevis på, at PIA-gruppens filosofi om, at lige børn leger bedst, holder stik.
PIA står for psykiatriske patienter i arbejde. Stoffer er psykiatrisk patient, og han er ansat i Århus Kommunes HjælpemiddelCenter. Centeret drives af PIA-gruppen, en almennyttig erhvervsdrivende fond, og alle Stoffers kolleger er psykiatriske patienter.
For at blive ansat i en af PIA-gruppens virksomheder skal man nemlig opfylde en række krav. Et af dem er at have en psykiatrisk diagnose og af den grund være udstødt fra arbejdsmarkedet. Desuden skal de ansatte være motiverede for at arbejde.
Stoffers historie afspejler PIA-gruppens indre logik. Han er uddannet bankassistent og nåede at være ansat i Provinsbanken i 20 år. Men jubilæumsfesten fik et kedeligt efterspil, da Stoffer blev fyret. Han havde i nogle år været i behandling for manio-depressivitet, og hans overordnede havde ændret hans arbejdsopgaver, så jobbet blev mindre stressende. Alligevel blev presset for stort.

Trygge rammer
En af forskellene på PIA-gruppen og andre private virksomheder er forholdet til begrebet fleksibilitet. På de fleste virksomheder er der krav, medarbejderne skal leve op til. I PIA-gruppen er det omvendt. De ansattes sårbarhed stiller krav til virksomhedens indretning.
"Vi skaber trygge rammer for dem og finder løsninger, der passer til deres situation. En af vores chauffører er for eksempel pludselig blevet bange for at køre ud til kunderne. Ham finder vi et kontorjob til," siger direktør for PIA-gruppen. Birthe Drenck.
Som ansvarlig for handicap-området i Århus Kommune var hun med til at designe PIA-projektet i 1988.
Dengang var arbejdsløsheden høj, og virksomhederne kunne vælge og vrage. De sindslidende blev vraget. Som sociale klienter fik de tilbudt revalidering, men som Birthe Drenck siger 'giver det ikke meget mening at sætte en jurist til at sidde og male dukkehuse på et revalideringscenter'.
De fleste sindslidende, Birthe Drenck mødte, ønskede brændende at forsørge sig selv. Derfor blev PIA-projektet til. Med støtte fra EF's Socialfond fik socialforvaltningen i Århus Kommune tre år til at sluse 100 sindslidende ud i et arbejde på almindelige lønvilkår.
Projektet blev en succes. Mange af de revaliderede blev ansat på fuld tid. PIA-gruppen fortsatte som en selvejende institution, der udførte opgaver for Århus Kommune. Sidste år valgte PIA-gruppen at gå solo og løsrev sig fra Århus Kommune.

Sommer sleep-in
PIA-gruppen har udført så forskellige opgaver for Århus Kommune som at drive sommer sleep-in til at passe en café for pensionister. Men ikke alle opgaver har været rentable for en virksomhed, hvis ansatte ikke kan klare stress og larm. Derfor har PIA specialiseret sig i to ting: At drive Århus Kommunes HjælpemiddelCenter og at lave diætmad og bringe den ud til pensionister. Den årlige omsætning er på 24 millioner kroner.
"Vi er ved at finde vores niche," siger Birthe Drenck, der har cirka 80 ansatte under sig, hvoraf næsten 60 er pianister, altså psykiatriske patienter i arbejde. De fleste arbejder til fuld løn, mens få er i skåne- eller fleksjob.
Stoffer er i skånejob. Han har haft mange forskellige arbejdsopgaver i løbet af sine ni år i PIA-gruppen. Han begyndte som chauffør, blev siden sygemeldt og kom tilbage i et kontorjob.
Efter endnu en voldsom nedtur blev han indstillet til førtidspension og er nu ansat som chauffør i hjælpemiddelcenteret 20 timer om ugen. Det kan han klare uden at blive stresset, og han har så meget overskud, at han kan køre en ekstra tur, når der skal bringes særligt mange kørestole, gangstativer og krykker ud.
"Det er supergodt at være her, for vi ved allesammen, hvordan det er at få en nedtur. Vi kan hjælpe hinanden og føler os trygge," siger Stoffer.
Tolerancen fra kollegerne er den afgørende forskel. Hans erfaring fra det private arbejdsmarked siger ham, at en psykiatrisk diagnose og et ophold på psykiatrisk hospital er det værste, der kan stå på et CV.
Efter fyringen fra banken forsøgte han at søge andre jobs, men fik afslag på afslag.
Når han spurgte, var begrundelsen den samme: 'Du er kvalificeret, men vi tør ikke binde an med en psykisk syg.'

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her