Læsetid: 3 min.

Til lykke Gunnar

8. april 2000

Gunnar Madsen er socialdemokrat, dagdrømmer og tegneseriefigur. Den 9. april fylder han 60

Fødselsdag
Gunnar fylder rundt i denne weekend. Den 9. april om morgenen 1940 kom han til verden, netop som Danmark blev besat, og alle fik andet at tænke på - undtagen hans far, der kun havde blik for den ene af de to store begivenheder.
Det blev begyndelsen til et dramatisk liv: I 1944 nedlagde Gunnar to mænd fra Schalburgkorpset, med et legetøjsdyr. I 1949 var han involveret i Edderkoppeaffæren. I 1960 fik han fuldskæg og blev eksistentialist. I 1964 spiste Khrusjtjof og Jens Otto Krag frokost i hans have - i sikkerhed for attentater. Men Gunnars kønne kone var ikke i sikkerhed for Krag! I 1968 flyttede han i kollektiv, et kortvarigt, men ikke uinteressant eksperiment, der bl.a. involverede en astrolog, en maoist - og en marxistisk grundtvigianer.
Desuden har han været i kamp mod gale genteknologer. Den russiske mafia har haft sit net ude efter ham. En enkelt gang har han været på besøg på Informations redaktion. Det var dengang, Mao og Che hang på væggen, mens langhårede medarbejdere røg hash og råbte på sølvpapir. Og Børge Outze sad sammenbidt i et hjørne og klaprede en leder ind på sin skrivemaskine.

Den store roman
Mysterier og historiske begivenheder har gang på gang krydset Gunnars vej. Det er ikke underligt, at han aldrig har fået tid til at realisere sin drøm om at skrive årtiets store roman. Men han har aldrig opgivet tanken. Skrivemaskinen står parat. Og et nyt årti er netop begyndt - igen.
Gunnar er en ganske almindelig arbejder - selv om han sjældent beholder et job ret længe af gangen. Han er gift med Karin, han har en datter, en svigersøn, som han afskyer og et barnebarn, som han tilbeder. Han er socialdemokrat, menigt medlem af SiD - og han er tegneseriefigur i Fagbladet. En drømmer og livsløgner af den type, der befolker den danske litteratur. En elskelig fantast.

Bombastiske meninger
Der er næppe mange af Informations middelklasselæsere, der ved, hvem Gunnar er. Det forhindrer ham ikke i at være en af de kendteste tegneseriefigurer i Danmark - og en af de morsomste. En stor del af Fagbladets 370.000 abonnenter giver serien førsteprioritet blandt læsestoffet - sammen med debatindlæggene.
Gunnar begyndte i Fagbladet i begyndelsen ad 1988 og udkom som album i slutningen af året. Det handlede om Gunnars kamp mod skumle bagmænd og kapitalister. Den var fuld af socialdemokratiske slagord og bombastiske meninger. Senere kom der flere nuancer, både i sprog og handling.
"Vi har udstyret Gunnar med både en nutid og en fortid," siger seriens tegner, Niels Roland. "Det er sjældent for en tegneseriefigur."
Alle historier begynder i nutiden. Men i hver anden af dem er der flash backs til fortiden. Det forholder sig nemlig sådan, at mens det falder Gunnar uendeligt svært at få skrevet den første sætning i sin roman - så er der intet, der kan forhindre ham i at fortælle om sit liv i timevis - mens folk omkring ham lider, falder fra og falder i søvn.
"Det sjove er, at mens Gunnar taler om at skrive den store danske samtidsroman - så oplever han den faktisk," siger Per Vadmand, idemand og medforfatter på serien.

Tidsånd
Tegneren Niels Roland er født i 1958. Han har ikke Gunnars lange erfaring med livet og Danmark. Per Vadmand er tættere på: Han er 57 år gammel. Det er ham, der sørger for, at tidskoloritten får de nuancer, den skal have, med de rigtige sporvogne i gaderne, korrekte reklamer for Stjerne Pilsner og tidens toner i radioen: "Dæææviii Dæææævi Crockett, præriens bedste mand," vræler transistoren under en firmaskovtur i 1956, mens kommunister og socialdemokrater ligger i totterne på hinanden på grund af den anspændte verdenssituation.
Tidsånden blæser som en frisk vind igennem denne tegneserie - som godt kunne fortjene at få endnu flere læsere, også blandt folk, der ikke abonerer på Fagbladet.
"Gunnar er vores forsøg på at skrive en dansk samtidsroman i humoristisk form," siger Per Vadmand.
Den næste beretning om den aldrende seriehelt skal handle om oliekrisen i begyndelsen af 70'erne. Også her griber han ind i de store politiske begivenheder og forandrer alt. Hvordan det går til - det vil historien vise.
Der er kommet ti album med historier om Gunnar. Flere er under forberedelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her