Læsetid: 3 min.

Vor mand i marken

1. april 2000

Viktor Thomas var i 40'rne kriminalreporter på Information og dækkede bl.a. Edderkop-sagen. Her fortæller den nu 81-årige om sin og avisens rolle

Edderkop-sagen
Viktor Thomas har svært ved at skjule sin begejstring over de gamle artikler, vi sammen kigger igennem, da han besøger Information for at tale om gamle dage.
Og stor er hans forundring over at have været så produktiv - mange artikler blev det til om dagen - i den dramatiske Edderkop-tid i 40'rne, hvor han som Informations kriminalreporter spillede en ikke uvæsentlig rolle for opklaringen af den sag, som nu oprulles for vore begærlige øjne i DR's fiktive søndagsserie Edderkoppen.
Thomas kan godt lide tv-serien - i hvert fald første afsnit - og selvom han på fingrene kan opregne alle de personer og begivenheder, der er lavet om på eller helt hevet ud af historien, så anerkender han de dramatiske hensyn, folkene bag har taget.

Informations rolle
Men for at vende tilbage til virkeligheden, så blev Viktor Thomas, der normalt hentede sine historier hos sine kilder på Politigården, blandet ind i Edderkop-affæren, da den ene af de to journalister, Poul Dalgaard, fra Social-Demokraten, der afslørede en omfattende sortbørshandel og politikorruption, bad om et møde.
"Han sagde," fortæller Thomas, "at han var i gang med en stor sag om det, der skete i politiet. Han ville fyre den af og ville gerne vide, om jeg ville støtte ham. Da jeg havde tillid til ham, sagde jeg, at 'ja, det vil jeg godt støtte dig med.'"
Således var Information ude med en historie om sortbørsen allerede samme dag, den 4. november 1948, som Social-Demokraten kunne bringe de første afsløringer. Informations redaktør Børge Outze var heller ikke bleg for at bakke afsløringerne op med et par skrappe ledere, og Thomas er ikke i tvivl om, hvad det respekterede modstandsblads opbakning betød for Social- Demokraten.
"Hvis en solohistorie i et dagblad også er solo den næste dag, så er der noget galt," forklarer Thomas. "Man vil gerne have den fulgt op. Hvis Social-Demokraten havde fyret de ting af, og der ikke var sket mere ved det, så ville slaget meget hurtigt have været tabt. De skulle have nogen med, og så tænkte Dalgaard, at 'Information, de er modige derhenne.' Og da jeg ikke rendte rundt på værtshuse, det var ikke min stil, måtte jeg i høj grad bygge på nyheder, han lod sive ud til mig, eller jeg kunne tage noget fra hans avis og så skrive det om. Vi var jo eftermiddagsblad dengang."
Information var i begyndelsen også den eneste avis, der tog sagen alvorligt, hvor alle de andre havde travlt med at latterliggøre Social-Demokraten og deres historier, som de kaldte for fri fantasi. Senere, da sagen udviklede sig, hoppede de dog med på vognen.

De tre bagmænd
I løbet af sin dækning af sagen mødte Viktor Thomas både selveste Edderkoppen,
automobilhandler Svend
Aage Hasselstrøm, og hans makker Fede Ejner, der var cigarhandler. Begge var, fortæller Thomas, imødekommende og venlige, når man havde med dem at gøre, men de afslørede aldrig rigtig noget om sig selv. Udover et par gange i retten mødte Thomas aldrig affærens tredje bagmand, møbelhandler Linde, men han prøvede dog at få et interview med ham.
"Hvis der er rejst et angreb mod et menneske, så skal man forsøge at få hans eller hendes version," mener Thomas, der henvendte sig til Linde og fik besked på at vente et bestemt sted og tidspunkt. "Så kom der en meget stor, flot bil kørende med en meget elegant, velduftende herre. Jeg troede, han ville køre mig til Linde. Men han kørte bare rundt i byen og spurgte, hvad jeg ville tale med Linde om. Jeg fortalte det, og han fandt ud af, at jeg ikke vidste noget, og så kørte han mig hjem igen. Jeg aner ikke, om det var meningen, jeg skulle have haft nogen bank et sted, hvis jeg havde vidst for meget. Jeg kom i hvert fald aldrig til at tale med Linde," slutter Thomas sin historie og antyder så, at der måske stod andre og mere mægtige kræfter bag Linde.
"Det ved jeg jo ikke," siger han tøvende, "men vi har set det senere hen med narkotikasager, hvor der sidder personer, vi slet ikke forventede. Linde var ikke nogen særlig begavelse, han var en bondsk og afstumpet mand."

*Edderkoppen. DR1, søndag kl. 20

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu