Læsetid: 2 min.

Microsoft skal slås med sig selv

26. april 2000

USA's justitsministerium fremlægger kreativ idé til ophævelse af software-koncernens monopol

BOSTON - Den amerikanske regering vil anbefale en forbundsdommer at splitte software-koncernen Microsoft op i to selskaber, der vil kunne konkurrere indbyrdes om markedet for styresystemer og software til pc'ere.
Det fremgår af en plan, USA's justitsministerium vil forelægge for forbundsdommer Thomas Penfield Jackson på fredag, skriver flere amerikanske aviser. Inden da håber myndighederne at opnå støtte til forslaget fra 17 delstater, der er medsagsøgere i monopolsagen mod Bill Gates' verdensomspændende software-koncern.
Forbundsdommer Jackson fandt for en måned siden i sin kendelse, at Microsoft har anvendt sit monopol på styresystemet Windows til at markedsføre andre produkter, fremfor alt en web-browser. Det er i strid med amerikansk monopollovgivning.
Oprindeligt havde de 17 delstater modsat sig en opsplitning af Microsoft, men deres mening kan ændre sig, eftersom regeringens forslag synes mindre drastisk, end man havde forestillet sig.
Inden strafudmålingen i slutningen af maj vil Microsofts sagførere have tid til at reagere skriftligt på myndighedernes plan. Hvis dommer Jackson giver grønt lys til en opsplitning, kan og vil Microsoft anke til en appeldomstol. Sagen kan gå hele vejen til USA's højesteret og først blive afsluttet i 2002, siger professor William Kovacic fra George Washington University.
I mellemtiden vil regeringen opfordre domstolen til at pålægge Microsoft en række midlertidige restriktioner. Prisen på Windows skal f.eks. være ens for alle, uanset om en edb-fabrikant følger Microsofts retningslinjer eller ej. Ingen eksklusive aftaler kan indgås med selskaber, der kun aftager Microsoft-produkter.

Dyrt og vanskeligt tilsyn
Endvidere vil Microsoft blive tvunget til at dele software-kode for Windows med selskaber, som udvikler kompatible programmer. Der vil blive nedlagt forbud mod at indbygge web-browsere samt audio og medieudstyr i Windows, med mindre Microsoft samtidig sender en 'ren' Windows-version på markedet.
Det bliver dyrt og vanskeligt at føre tilsyn med overholdelsen af disse restriktioner. Derfor anses opsplitningen af Microsoft i to koncerner for at være en mere attraktiv løsning. Idéen er at lade et selskab drive Windows-systemet og det andet varetage alt forbundet software som f.eks. Office, Excel og Internet Explorer.
De to koncerner vil være næsten ens i størrelse og i starten have et faktuelt monopol på deres produkter. Men henad vejen vil dette monopol blive undergravet.
Det vil være i Windows-selskabets interesse at lave versioner af styresystemet, som kan køre software-udstyr fra konkurrerende selskaber. Det nye selskab, der udvikler Office, Excel o.a., vil lave software, som kan køre på et alternativt styresystem som Linux.
En opsplitning skulle altså skabe flere muligheder for konkurrenterne og vil endda forøge den samlede værdi af de to selskaber, hævder justitsministeret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu