Den årlige MIP-messe holdes i skyggen af tv-milliarderne - ikke mindst i år, hvor fusionsfeberen for alvor har nået Europa - og de danske seere...
Det pisregnede og stormede. Fortovskafeerne på Croisetten stod tomme, og de eneste rigtigt glade udendørsmennesker i Cannes i sidste uge, var de to afrikanere, der solgte paraplyer. De er i øvrigt altid glade. Når solen skinner, sælger de solbriller. Når det er gråvejr, sælger de handsker, tørklæder og falske Rolex-ure.
Igennem regnen stred sig de 15.000 mennesker, der tilsammen udgør kernen i verdens største underholdningsindustri. Inde bag ved facaderne, på de ekstravagant udstyrede stande i Festivalpalæet, på hotelværelser og i lobbyer sad de. Næsten altid to og to.
Man kunne lave en sigende kortfilm om dem. Papirer spredt ud på bordet. Den selvsikre, tilbagelænede køber. Den usikre, nervøse, intenst fremadbøjede sælger. Hundredetusindvis af tv-timer købes og sælges på verdens største tv-messe MIP-TV.
Handelernes år
Men ikke bare det. Fra den første dag stod det klart, at år 2000 er the year of the deal. På nogle få uger skiftede en væsentlig del af den danske tv-industri ejermænd - uden at ret mange opdagede det.
Det børsnoterede amerikanske selskab SBS blev solgt til multimediekoncernen (broadband company) UPC for en pris, rapporteret til at være 2,8 milliarder dollars. UPC er Europas største kabel-operatør, og SBS er med 10 tv-kanaler Europas andenstørste broadcaster.
En af de tv-stationer, som ejes af SBS er TvDanmark. Så nu er Palle-familiens boksecirkus indirekte forbundet med et milliard-firma, som med udgangspunkt i Denver, Colorado er blevet en af Europas tre-fire største multimedieforetagender. Det hollandske selskab Endemol, som har specialiseret sig i udvikling af tv-formater, blev solgt til det spanske telefonselskab Telefónica for 5,5 milliarder dollars. Endemol ejer sammen med den norske mediekoncern Schibsted det store danske produktionsselskab Metronome. Hvem skulle have troet, at de spanske telefonabonnenter på den måde var direkte forbundet med DR-TV's succes-serie Edderkoppen (som Metronome er med-producent af).
Og for at slutte cirklen: En af Endemols store satsninger er serien Big Brother, hvor en gruppe mennesker ikke sættes ud på en øde tropeø, men lukkes inde i et specialbygget parcelhus med dusinvis af kameraer, der kører hele tiden.
Serien har haft kæmpesucces i Holland og kommer nu til Danmark: Produceret af Metronome for TvDanmark. Solgt af det spanske telefonselskab til finansgiganten fra Denver, Colorado...
På toppen af det hele blev det annonceret, at CLT/UFA blev smeltet sammen med det britiske Pearson for 19,2 milliarder dollars. Dermed er den tyske Bertelsmann-koncern, det gamle Radio Luxembourg (RTL-imperiet), Financial Times og det gamle tyske filmselskab UFA under en hat med et samlet salg på 3,6 milliarder dollars om året.
Velkommen til Europa
Sammensmeltningerne, overtagelserne og magtkoncentrationerne i den amerikanske medieverden er nu kommet til Europa.
I praksis betyder det, at produktion og distribution nu kommer under et fælles selskab - og at Internettet og kabelsystemerne er med.
Indirekte betyder det, at de mindre, uafhængige tv-selskaber - som f.eks. de danske public-service stationer - kan få sværere og sværere ved at købe de rigtige udenlandske programmer til den rigtige pris. Når f.eks. UPC/SBS skal købe ind i Hollywood, sker det i høj grad som kæmpestore koordinerede pakker til et stort fælleseuropæisk marked. Et fællesnordisk indkøbssamarbejde mellem public service-stationerne er i denne sammenhæng en lille kunde.
Ved de små borde rundt omkring i Cannes blev der også truffet aftaler, som direkte angik de danske tv-seere. Det er en hovedregel i den danske tv-branche, at de store aftaler mellem danske tv-selskaber, distributører samt danske og udenlandske producenter træffes i Cannes.
For 100 milliarder
Forårssæsonen for 2001 skal fastlægges. Når efterårssæsonen 2001 og de indledende øvelser til forårssæsonen 2002 skal ordnes, er det på MIPCOM i efteråret.
Også i Cannes. Programredaktører, chefer og direktører er i købe- og beslutningshumør. Store og små producenter ved, at det kan være knald eller fald ved Croisetten.
Der er noget amerikansk over det. Den største prestige høster den, der kan fremvise en udskrift fra sin Outlook-computerkalender, der dokumenterer det største antal møder på en dag.
En fremtrædende repræsentant for en dansk tv-station havde før afrejsen linet 23 møder op bare den første dag. Det giver respekt.
Ingen har rigtigt turde regne ud, hvor meget der blev handlet for i Cannes i sidste uge. Men et gæt på over 100 milliarder kroner er formentlig ikke helt skævt.
Alene de danske tv-stationers indkøb af udenlandsk programmateriale (som i gennemsnit er over halvdelen af den samlede programflade) er formentlig mellem en kvart og en halv milliard danske kroner. Og Danmark er et meget lille land, selvom antallet af nationale tv-kanaler i forhold til befolkningstallet er et af de største i verden.
Alt dette for at man ikke skal være i tvivl om, hvad det handler om: Penge. Mange penge. Og atmosfæren i Cannes oser af det.
Vi mødes på Martinez
I den sammenhæng er 90 kroner for en tynd gin-tonic på baren i Hotel Martinez det rene barnemad.
Men man er tvunget til at være der. For det er her, man mødes. Det traditionelle nordiske mødested på Bar Petit Carlton er væk. Årtiers nordisk film- og tv-politik er blevet til på Petit Carlton, så nyheden om dens lukning afstedkom en krise, der fik krisen mellem Filminstituttet og Danmarks Radio til at ligne en ubetydelig detalje.
Martinez er den midlertidige afløser, og en tilfældig nat i sidste uge kunne en bombe i baren have skabt uanede karrieremuligheder i den danske film- og tv-branche. Her var størstedelen af program- og indkøbsledelserne fra TV 2, DR og TvDanmark. Her var bestyrelsesformænd og direktører. Her var størstedelen af Nordisk Film Kompagnis omfangsrige delegation og - hvad der også er betegnende for den moderne tv-udvikling:
Underskud på stribe
En repræsentant for et meget stort dansk legetøjsfirma, som undersøgte mulighederne for at lave andre samarbejdsformer med tv-selskaber og producenter, nu hvor børnereklameforbuddet truer i horisonten.
Hjemme igen i København: Det var en god tur til Cannes. Jeg fik da skaffet en lille smule penge til mit filmprojekt - et forsalg til østrigsk TV og en lovende co-produktionsaftale med Irland og Storbritannien. Beløb svarende til et par sekunders renteafkast fra de summer, som indgår i de nye mediekoncentrationer.
Alt i alt: Det lille enkeltprojekt kører videre i det lille produktionsfirma.
På skrivebordet ved hjemkomsten lå den sidste kommentar fra Købmandsstandens Oplysningsbureau A/S om helbredstilstanden hos danske film- og tv-producenter.
Den er mildest talt dårlig. 40 procent kører med underskud, og 25 procent har underskud og angrebet egenkapital.
Risikoen i branchen er 'markant højere' end i andre brancher - og omsætningen er faldet betydeligt.
På bagagebæreren
Slagskyggen fra milliardhandlerne i Cannes falder også over Danmark, hvor der er registreret 103 produktionsselskaber. Sammensmeltnings- og koncentrationsbølgen har ikke ramt det danske tv- og filmmarked - endnu. Men det er nærliggende at tro, at denne udvikling også kommer direkte til Danmark, hvor langsigtet udvikling og markedsføring af tv-programmer, ligesom alle andre steder kræver stor og tålmodig kapital, som kun de få og meget store private selskaber råder over.
På min messe-mappe fra MIP-TV i Cannes er der i det billige plastic broderet logo'et fra Fox Kids Europe.
Det er den europæiske del af Fox Kids, som er en del af den amerikanske Fox Television, som er en del af det hæderkronede gamle 20th Century Fox, som nu er en del af den australske mediemogul Rupert Murdochs transnationale selskab News Corporation, som også ejer SKY-TV, The Times of London, halvdelen af Australien og store dele af Asien.
Så når jeg cykler hjem med mappen på bagagebæreren, kaster jeg et blik bagud og bliver mindet om, at jeg også er blevet en lille del af den store globale familiesammenføring - hvad enten jeg vil det eller ej.
Lasse Jensen er journalist og filmproducent i selskabet Jensen & Kompagni