Læsetid: 3 min.

Minister i meningskarrusellen

1. april 2000

Kulturministeren har under medieforhandlingerne høstet hæder for sin målrettethed, men forløbet har også vist en minister, der mestrer de offentlige meningsskift

Den ene dag har hun af hjertet forsvaret, hvorfor den fjerde radiokanal skulle gå til TV 2. Og uden at blinke har hun næste dag lovprist fri konkurrence og fair udbud.
Og ja, det er kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen, der her tænkes på.
På rekordtid er det lykkes den målrettede minister at hive et medieforlig i land. Fra fremlæggelsen af regeringens medieudspil til det endelige forlig faldt på plads, gik der nøjagtig en uge. Ulempen er, at den form for turboforlig kan afsløre, hvor meget og hvor hurtigt en politiker kan skifte mening - i hvert fald udadtil.

Skinforhandlinger
Det starter ellers så åbenhjertigt.
"Jeg har lagt op til åbne forhandlinger, hvor alle partier kan være med," siger ministeren torsdag den 23. marts efter den første, formelle forhandlingsrunde. Der skulle vise sig at blive den sidste.
For blot fire dage senere - tirsdag den 28. marts - indgår regeringspartierne et forlig med CD og SF. Og ikke overraskende raser de borgerlige med Venstre og Konservative i spidsen over at blive castet til rollen som forsmåede bejlere.
"Ministeren fører skinforhandlinger, og vi får ingen informationer om, hvad der sker," lyder meldingen fra de utilfredse borgerlige medieordførere om mandagen.
Men lige meget hjælper det. Dagen efter fremlægger en synligt træt minister det endelige forlig. Hun afviser presseformodninger om forhåndsaftaler med CD og SF.
"Jeg har valgt en strategi, som er fuldstændig åben. Jeg fremlagde oplægget for alle aftalepartier. Så havde jeg et første møde, sonderede terrænet, læste aviserne dagen efter, og prøvede så at strikke et forlig sammen."
Og de borgerlige kan godt spare deres brok over forhandlingerne, gør hun klart. De har nemlig selv været ude om det.
"Jeg har meget dårlige erfaringer med Venstre som forligspartner på medieområdet. Sidste gang forhandlede vi i månedsvis. Jens Rohde (mediepolitisk ordfører for Venstre, red.) var enig i alt, der blev lagt frem, og så endte det alligevel med, at han i sidste øjeblik blev underkendt af sin gruppe," forklarer hun på forligsdagen.

De ombejlede kanaler
En ting er målbevidsthed i forhold til forligspartnere -men hvad med indholdet?
"I løbet af få år har vi et hav af kanaler og sendemuligheder, og derfor er det så vigtigt, at DR og TV 2 styrkes nu," siger kulturministeren, da hun fremlægger regeringens oprindelige medieudspil, som indebærer, at TV 2 skal have den fjerde radiokanal og DR den femte.
Det er ikke ligefrem et oplæg til forhandlinger med de borgerlige, der vil have kanalerne i udbud, men ministeren er på det tidspunkt meget skeptisk over for tanken om, at fremmede mediekonglomerater kan lægge deres fingre på de ledige kanaler.
"Som dansk kulturminister har jeg ingen interesse i, at kanalerne risikerer at ende på udenlandske hænder," understreger den radikale minister.
En uge senere siger hun dog med overbevisning: "Det er indholdet i de nye radiokanaler, der er det afgørende. Hvem der kommer til at styre dem, og om det bliver DR eller TV 2 er mindre interessant."
For nu er mantraet pludselig fair konkurrence på lige betingelser. Det er nemlig opskriften på at fastholde CD i forligskredsen. Og der er sandelig ingen, der skal tro, at public service stationerne bliver favoriseret.
"Begge kanaler kan jo gå til hvem som helst." Ja faktisk kan de meget vel gå til udenlandske aktører, udtaler hun efter kritikken af, at den fjerde kanal er skræddersyet til DR. Og også aviserne har efter ministerens mening alletiders chance.
"I forhold til den fjerde kunne jeg godt forestille mig, at aviserne var interesserede i at bruge nogle af deres ressourcer på at skabe en solid kultur- og kunstformidling."
På spørgsmålet om den fjerde, smalle kanal kan tiltrække annoncører, lyder svaret: "Det ved jeg ikke. Umiddelbart vil jeg tro, det kunne blive vanskeligt."

Side 9: Medier: Hvor er
ketchup-effekten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her