Læsetid: 2 min.

Minoriteter vrede over lokalvalg

5. april 2000

Nydanskere i Århus efterlyser objektive kriterier for, hvem der kan stemme til integrationsrådet

De etniske minoriteter i Århus, der i går valgte de repræsentanter til kommunens integrationsråd, protesterer over den måde, kommunen har valgt at inddele befolkn ingen på. De mener, at kommunen har vurderet dem efter hudfarve frem for som mennesker.
Det er nemlig kun 16.000 personer af udenlandsk herkomst - med og uden statsborgerskab - der har fået tilsendt valgkort, og den opdeling i danskere og nydanskere, mener Multikulturel Forening er diskriminerende.
"Vi føler, at ligegyldigt hvor lang tid, vi bor i Danmark, så bliver vi ikke accepterede. Århus Kommune har sendt valgkort ud til folk, som er født og opvokset i Danmark, og som føler sig danske. Men bare fordi deres forældre har en anden etnisk baggrund, stempler man dem som nogen, der har brug for integration. Man skelner mellem danskere, folk fra EU, og så dem, der har brug for integration, og det, synes vi, er dybt diskriminerende," siger formand Rabih Azad-Ahmad.
Foreningen mener i stedet, man skal inddele de stemmeberettigede efter, om de har statsborgerskab eller ej. Enten skal alle med dansk statsborgerskab stemme, eller også skal valget kun være for dem, der ikke har statsborgerskab.

Objektive kriterier
"Folk, der har dansk statsborgerskab, er danskere, og de skal accepteres og forstås som danskere. Ellers er statsborgerskabet jo bare et stykke ligegyldigt papir," siger Azad-Ahmad, der mener, det er vigtigt hurtigst muligt at få ændret på den måde at indele folk på.
"Hvis vi accepterer denne opdeling i dag, vil vi også fremover accpetere en sortering af danskerne, og så vil vi blive ved med at blive betragtet som andenrangsdanskere," siger han.
Lone Dannerby Paulsen, der er flygtninge- og indvandrerkoordinator i Borgmesterens Afdeling i Århus, mener, at et valg, hvor kun folk uden dansk statsborgerskab kan stemme, vil være for snævert. Omvendt mener hun også, at et valg, hvor alle med dansk statsbogerskab har stemmeret vil være for bredt.
"Vi vil gerne i kontakt med folk, der er kommet til landet, og som har personlige erfaringer med integration. Den her inddeling er bestemt ikke udtryk for, at vi mener, nogen er mindre danske end andre. Vi tror på, det her kan være med til at nedbryde skel frem for at fastholde dem," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her