Læsetid: 3 min.

Når kvinder løfter

1. april 2000

Der findes en sportsgren, hvor man ret hurtigt har gode chancer for at komme på landsholdet, hvis man altså er kvinde

Sport
Hvis man er træt af at være evig bænkevarmer i røven af fjerde division, fordi de andre har dyrket sporten, siden de var tre, så er styrkeløft et godt alternativ. Er man kvinde, kan man hurtigt måle sig med de bedste i landet, for der er nemlig ikke ret mange andre.
I denne weekend afholdes DM i styrkeløft. Kun ti kvinder stiller op, fordelt på fem vægtklasser. To af dem er Birgitte Bundgaard og Susanne Diter, og Information har mødt dem ved den afsluttende træning i klubben VK-Ares i Rødovrehallen lidt uden for København.
Lokalet er ikke særlig stort og maskinparken knap så prangende, som den ofte ses i fitness-centre. Blød popmusik udgør baggrunden for en afslappet og koncentreret stemning. Der er ingen løbebånd eller step-maskiner, folk bevæger sig roligt rundt mellem bænke og metalstænger, nogle løfter jern, nogle står bagved og agerer støttepædagog, og andre sidder og hviler sig. Påklædningen er gammelt træningstøj.

Flere kilo
Birgitte og Susanne er de to af klubbens tre kvindelige styrkeløftere. Den tredje er lige startet og skal ikke med til DM. Aftenens træning starter med benbøjninger, der går ud på at gå ind under vægtstangen, tage den på skuldrene og så gå ned i knæ, så det øverste af låret når under vandret position og dernæst rejse sig igen. Stangen lægges på plads, og løfteren venter nogle minutter, før seancen gentages med lidt flere kilo på vægtstangen.
Hvor mange minutter kvinderne skal vente og hvor mange kilo, der skal på stangen, er op til træner Horst Diter, der er gift med Susanne. Han dækker hele lokalet med skarpe ordrer eller blid vejledning og kan se med nakken, om nogen prøver at snyde ved ikke at gå langt nok ned eller ved at 'afpasse', dvs. kun bruge den mængde energi, der lige præcis skal til, i stedet for at "give den noget power."
Styrkeløft adskiller sig fra vægtløftning bl.a. ved at stangen ikke skal løftes op over hovedet. Til gengæld kan man så løfte flere kilo. En af styrkeløfts andre discipliner, dødløft, går ud på at løfte stangen fra gulvet og indtil man selv er i lodret position og så lægge den igen. Her kan kvinderne løfte mellem 120 og 180 kg, alt efter vægtklasse. I benbøjninger løfter de mellem 100 og 150 og i den sidste disciplin, bænkpres, løfter de mellem 60 og 90 kg. Her ligger stangen på et stativ over løfteren, der fører stangen ned til brystet og op igen.

Sikker på guld
Birgitte er klubbens håb til DM. Hun forventes at slå sin egen danmarksrekord i benbøjninger på 135 kg i 60 kg-klassen. Susanne har ikke trænet så stabilt, så hun forventer ikke det store, men hun er tilmeldt DM som den eneste i 75 kg-klassen, så hvis hun holder sin vægt, og de ni andre tilmeldte holder deres, er hun ret sikker på guldmedalje.
Birgitte startede med styrkeløft for ti år siden, da hun var 23 og kæreste med en styrkeløfter. Efter et år kom hun på landsholdet og blev nummer tre ud af fire ved de Nordiske Mesterskaber. Fjerdepladsen gik også til en dansker, og det er sjældent, de danske kvinder vinder guld, når de er udenlands, fordi idrætsgrenen er så ny herhjemme. Og når landstræneren skal samle et hold, har han ikke mange at vælge imellem, så man er i kikkerten lige fra træningsdag nummer et.
Typisk har de kvindelige styrkeløftere styrkeløfter-kærester eller de kommer fra lignende sportsgrene. Men blandt de ti ved dette års DM er også et par hjemmehjælpere, der startede træne ryg-gen. Det, der rykker, er ifølge Birgitte at man gerne vil bli-
ve lidt bedre og løfte lidt mere. Og så behøver man ikke løbe.

*Danmarksmesterskaberne i styrkeløft afholdes i Hjørring og starter lørdag kl. 11.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her