Læsetid: 2 min.

Østrig-klage har ringe chance

13. april 2000

Nu går sanktionerne for vidt, mener Østrigs kansler Schüssel, og truer med sagsanlæg. Det gives dog ikke store chancer af dansk jura-professor

BRUXELLES - Nu har Østrig fået nok. De 14 EU-landes sanktioner mod Wien-regeringen, der huser Jörg Haiders frihedsparti, skal på papiret ikke berøre det egentlige EU-samarbejde. Men kansler Wolgang Schüssel mener ikke, den linje overholdes, og han truer nu med et sagsanlæg: "Vi vil tage alle juridiske muligheder i brug, hvis det her forsætter," siger Schüssel.
Han protesterer, fordi Frankrigs udenrigsminister Hubert Védrine og minister for europæiske anliggender, Pierre Moscovici, i Paris har afholdt en orientering om det seks måneder lange franske EU-formandskab uden at invitere Østrigs ambassadør med. EU-formandskabet går på skift mellem landene, og det franske starter i juli.
Schüssel mener klart, at Frankrigs orienteringsmøde går ind på EU's område. Han måtte for nylig på EU-topmødet i Lissabon tåle, at visse EU-ministre ikke ville fotograferes sammen med ham.
Tidligere er franske og belgiske ministre udvandret fra uformelle ministerrådsmøder med ministre fra Frihedspartiet.

Juridisk gråzone
Men hvis Østrig gør alvor af Schüssels trussel og anlægger en sag mod Frankrig for brud på EU-reglerne, er det langt fra sikkert, at Østrig kan vinde.
Hjalte Rasmussen, professor i EU-ret ved Københavns Universitet, vurderer, at sagen, ud fra et juridisk synspunkt, ligger i gråzonen:
"Det er ikke hård jura. Man kan måske sige, at det er blevet EU-ret, hvis alle EU-formandskaber altid holder sådanne møder, før de starter. EU fungerer jo ikke uden, at man holder møder. Men det ville være mere klart, hvis det f.eks. handlede om møderne i Coreper," siger Hjalte Rasmussen.

Jeg ville sige nej
Disse ugentlige møder for EU's landenes faste ambassadører i Bruxelles er nemlig direkte nævnt i traktaten. Det samme gælder ikke for den type møde, som Østrig er blevet holdt uden for i Paris:
"Hvis en privat klient kom og spurgte mig, om han skulle bruge sine penge på en sådan sag, ville jeg sige nej. Men det er ikke det samme som, at der ikke kan være en politisk gevinst for Østrig ved at anlægge en sag mod Frankrig. Selvom Østrig tabte sagen på den hårde jura, kunne EF-Domstolen måske klarlægge grænserne for, hvad der hører under EU-ret, og hvad der er rent mellemstatsligt. Så længe sagen kører, ville det nok også have en præventiv virkning, så Østrig ikke blev holdt ude fra flere møder," siger Rasmussen.

Rotten skjuler sig
Samtidig udbrød der tumultagtige scener under en samling i EU's Regionsudvalg, da Frihedspartiets afgående leder, Jörg Haider, onsdag vovede sig til Bruxelles og indtog sin plads i det rådgivende udvalg, som han er medlem af i sin egenskab af ministerpræsident for den østrigske delstat, Kärnten.
Der var i aftes demonstrationer foran den østrigske ambassade i Bruxelles.
"Han tog ikke et passagerfly, men et privatfly. For os er det en sejr. Rotten skjuler sig," sagde den belgiske aktivist, Christian Desert, med henvisning til, at Haider var landet med privatfly i Bruxelles om formiddagen for at undgå demonstranterne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her