Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

28. april 2000

Mugabe slår ned på udenlandske medier
*Politiet i Zimbabwe arresterede onsdag en sydafrikansk fotograf, der var på vej ud af landet efter at have været vidne til et bombeattentat på en avis, der har kritiseret præsident Robert Mugabe.
Obed Zilwa var en af de første journalister, der ankom til avisen Daily News efter bombeattentatet lørdag aften. Nu mistænkes han for meddelagtighed ifølge zimbabwisk politi, der anholdt fotografen i lufthavnen i hovedstaden Harare. Zilwa arbejder for det internationale nyhedsbureau Associated Press, der protesterer over tilbageholdelsen.
"Vi protesterer til Zimbabwes regering og opfordrer regeringer og nyhedsorganisationer til at kræve et stop for truslerne mod den udenlandske presse," sagde Terry Leonard, der er chef for nyhedsbureauets afdeling i Sydafrika. Zilwa kan ifølge sin advokat tilbageholdes i 48 timer uden et grundlovsforhør.
Mindst 14 mennesker er blevet dræbt under de seneste to måneders uroligheder i Zimbabwe, hvor tusinder af fattige sorte landarbejdere og krigsveteraner har besat hvide storbønders landbrug.
Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, har udtrykt sin støtte til krigsveteranerne, der siger, at de blot tilbageerobrer land, som hvide har taget fra dem.

Tyggegummi-næse til Aarhus Universitet
*Forskningsminister Birte Weiss (S) har tildelt ledelsen af Aarhus Universitet, med rektor Henning Lehmann i spidsen, en næse som følge af den såkaldte Dandy-sag, skriver Jyllandsposten.
I en 20 sider lang redegørelse om sagen fastslår Forskningsministeriet, at universitetets ledelse "ikke har udvist den nødvendige agtpågivenhed" i forhold til læreanstaltens ansatte og universitetets ansvar. Samarbejdet, der skulle dokumentere virkningen af Dandys V6-tyggegummi var baseret på en "yderst mangelfuld" aftale, hvad angik universitets forpligtelser over for virksomheden.

Nationalbanken hæver renten
*Danmarks Nationalbank hævede i går den toneangivende udlånsrente med 0,25 procentpoint fra 3,85 procent til 4,10 procent. Dermed valgte nationalbanken ikke at hæve rentespændet over for euro-renten, som fortsat er på 0,35 procentpoint. Med rentehoppet fulgte Nationalbanken i kølvandet på Den Europæiske Central Bank, der tidligere torsdag hævede euro-renten med 0,25 procentpoint til 3,75 procent.
Leder på bagsiden

Nejsigerne truer med euroretssag
*Få måneder før folkeafstemningen om dansk tilslutning til euroen er Folketingets partier vildt uenige om formuleringen af det spørgsmål, vælgerne skal tage stilling til. Hvis regeringen vælger at spille ud med en positivt ladet formulering, og det ikke lykkes partierne at forhandle sig tilrette, vil nej-partierne og nej-bevægelserne gå til domstolene, skrev Politiken i går.
På stemmesedlen vil der kun stå ja og nej, men det er teksten på plakaten inde i boksen, der skaber strid. Regeringen er stærkt optaget af en formulering, hvor 'fælles valuta' indgår, men SF, Enhedslisten, Junibevægelsen truer altså med at gå til Højesteret, hvis fromuleringen bliver for positiv.

Første høring om Pinochets immunitet
*En appeldomstol i Chiles hovedstad Santiago afsluttede onsdag den første høring i sagen om en eventuel ophævelse af eksdiktator Augusto Pinochets parlamentariske immunitet. En ophævelse anses af iagttagere for usandsynlig, men kan i givet fald bane vejen for en retssag mod Pinochet for massedrabene under diktaturet fra 1973-1990.
Onsdagens høring blev holdt for lukkede døre, efter at Pinochets advokater havde udbedt sig en lægeundersøgelse af deres klient. Det blev afvist af dommeren ifølge advokaten Eduardo Contreras, som repræsenterer nogle af sagsøgerne.
Contreras sagde, at sagsøgernes side havde haft "en meget positiv dag", og at han var "meget tilfreds".

Telestyrelsen påbyder nyt prisfald
*Telestyrelsen har torsdag besluttet, at Tele Danmarks samtrafikpriser skal nedsættes med mellem 10 og 25 procent, afhængig af trafiktype. Samtrafikpriser er de takster, som andre teleselskaber skal betale til Tele Danmark for at få samtaler ført igennem Tele Danmarks del af nettet.
Afgørelsen er et resultat af en sammenligning med priser i Storbritannien, Sverige og Norge. Med de nye takster, der træder i kraft pr. 1. maj, er de danske takster herefter tredjebilligst i EU på lokal samtrafik, næstbilligst indenfor et samtrafikområde og billigst mellem samtrafikområder. På lokal samtrafik skal taksten ned med 10 procent, mens den sænkes med 20 procent inden for et samtrafikområde og 25 procent for samtrafik mellem samtrafikområder.

Putin garanterer at slå igen
*Ruslands militær erkendte i går et nyt militært tilbageslag i udbryderrepublikken Tjetjenien, idet mindst ti soldater onsdag blev dræbt i et baghold. Den nyvalgte præsident Vladimir Putin garanterer, at de russiske sikkerhedsstyrker vil blive forstærket, og at de vil slå igen med fornyet kraft. Oprørerne hævder, at de har dræbt op mod 20 russere i bagholdet i nærheden af landsbyen Sersjen-Jurt, der ligger 25 kilometer sydøst for hovedstaden Grosnij.
Ud over onsdagens ofre har russerne bekræftet, at de har mistet mindst 15 medlemmer af sikkerhedsstyrker i forskellige baghold i den samme landsby i løbet af påskedagene.

Tyskland tøver med Femer-bro
*Tyskland siger ikke nej til at bygge en fast forbindelse over Femer Bælt, men det bliver for private penge og uden statsgarantier af nogen slags. Det sagde den tyske trafikminister, Reinhard Klimmt (S), da han i går var til pressemøde midt på Øresundsbroen sammen med sin danske kollega, trafikminister Jacob Buksti (S).
Reinhard Klimmt var positivt indstillet over for broplanerne, men han understregede, at man i Tyskland har andre store anlægsprojekter i gang. Projekter som fra tysk side bliver prioriteret højere end en fast forbindelse til Danmark.
Trafikminister Jacob Buksti mener ikke, at tyskernes krav om et privat byggeri uden statsgarantier er et problem for den danske regering.
Det kan dog blive et problem at finde investorer til broprojektet, hvis der ikke er statsgarantier bag. For så bliver lånene til byggeriet dyrere, og det gør det til en dårligere forretning at bygge broen, hvilket i sidste ende også vil betyde, at vi får højere brotakster.

Landbruget skal lægges sammen
*De Danske Landboforeninger lægger op til den mest omfattende ændring af landbrugets organisationer nogensinde.
Bestyrelsen har vedtaget et debatoplæg, der betyder en sammenlægning af blandt andet Landbrugsraadet, Landboforeningerne, Familielandbruget, Danske Slagterier, Mejeriforeningen og producentforeningerne. Målet er en samlet organisation, Dansk Landbrug, der varetager landmændenes interesser fra jord til bord.
Udspillet, der lanceres i Landboforeningernes blad, Landsbladet, er billigere og mere slagkraftigt over for omverdenen, mener landboforeningerne, som nu sender forslaget til debat inden for landbruget.

Saudi-Arabien importerer igen
*Saudi-Arabien vil efter adskillige ugers importstop for danske mejeriprodukter genoptage importen, oplyser Mejeriforeningen.
Efter at der blev konstateret kogalskab i Danmark sidst i februar, udstedte oliestaten et importforbud mod danske mejeriprodukter, selv om eksperter fastslog, at der ikke var risiko for smitte gennem mejeriprodukterne.
Statskonsulent Henrik Curts på den danske ambassade i Ryadh oplyser, at betingelsen for genoptagelsen af importen er, at der indføres et nyt kontrol-certificat, som skal dokumentere en øget kontrol med de danske kvægbesætninger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu