Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

12. april 2000

Nyrup: ØMU-nej vil skade beskæftigelse
*Et nej ved folkeafstemningen den 28. september vil skade beskæftigelsen, sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i går efter det ugentlige ministermøde.
"Beskæftigelsesudviklingen ved et nej vil være svagere end i et ja-forløb. Retningen er der ingen tvivl om," sagde Poul Nyrup Rasmussen. Om et nej vil koste 35.000 arbejdspladser, sådan som LO forudser i udkastet til en ny ØMU-rapport, ville han ikke kommentere.
"Det eksakte tal har jeg ikke haft lejlighed til at vurdere nærmere, men retningen tror jeg, LO har ret i," sagde han.
"Det er ikke en skræmmekampagne, det er stille og rolige kendsgerninger, som man må se i øjnene," sagde Poul Nyrup Rasmussen.
"Sårbarheden ved kommende internationale økonomiske kriser er større ved at stå uden for end ved at være med. Det, jeg synes, skal slås fast med syvtommerssøm, er, at dette velfærdssamfunds beståen i meget stor udstrækning er beroende på, at vi vælger det mest trygge selskab at være i," sagde Poul Nyrup Rasmussen.
Artikel side 4

Økonomisk boom i EU
*EU-landene vil i år opleve et regulært økonomisk boom med en vækst på 3,4 procent, hvilket er markant højere end forventningen for blot et halvt år siden, hvor den økonomiske vækst i 2000 blev spået til 3,0 procent, fremgår det af EU-Kommissionens økonomiske forårsprognose.
I Danmark forventer EU-Kommissionen en vækst på 2,0 procent i år, hvilket er 0,1 procentpoint højere end forventningen i efteråret.
Den økonomiske vækst i EU bliver dog noget lavere i 2001 - her er forventningen 3,1 procent både for selve Unionen og for euro-zonen. Væksten i Danmark ventes at ligge på 2,1 procent i 2001, hvilket er uændret i forhold til efterårsprognosen. Arbejdsløsheden ventes i år at falde til 8,5 procent i hele EU og 9,2 procent for euro-zonen, mens ledigheden i 2001 ventes at falde yderligere til 7,9 procent i EU og 8,5 procent i euro-zonen. Den danske ledighedsprocent ventes i år at falde til 4,2 procent.
Artikel på forsiden, tema side 3

Parlament stemmer imod EU-regnskab
*EU-Kommissionen med Romano Prodi i spidsen har ikke formået at rydde op i den omfattende svindel, der krævede den den gamle kommissions afgang, mener de folkevalgte politikere i EU-Parlamentet.
Et stort flertal vil i morgen stemme for at udskyde godkendelsen af Unionens regnskab for 1998, indtil problemet er løst.
Artikel på forsiden, tema side 3

Præst dømt for at hjælpe flygtninge
*Sognepræst Leif Bork Hansen blev i går idømt en bøde på 2.500 kroner for at have overtrådt Udlændingeloven ved at samle penge ind til en gruppe flygtninge, som levede under jorden.
Anklagemyndigheden havde krævet Leif Bork Hansen idømt ubetinget fængsel, men det gik retten i Lyngby ikke med til.
Sognepræsten udtrykte efter dommen lettelse, men overvejer dog, om han vil anke dommen til landsretten.
Artikel på forsiden

David Irving tabte bagvaskelsessag
*Den britiske Hitler-historiker David Irving tabte i går i London en retssag, som han havde anlagt mod den amerikanske professor Deborah Lipstadt og hendes forlæggere.
Irving ville have dem dømt for bagvaskelse, fordi Lipstadt har kaldt ham "Holocaust-benægter" og "historieforfalsker" ved at have benægtet, at jøder blev systematisk udryddet under Anden Verdenskrig.
Artikel side 5

Østrig truer med retssag mod EU
*Østrigs forbundskansler, Wolfgang Schüssel, advarede i går om, at hans regering vil gå rettens vej, hvis de øvrige EU-lande fortsætter med de diplomatiske sanktioner mod Østrig på grund af det højrepopulistiske parti Frihedspartiets deltagelse i den østrigske regering.
Forbundskansleren henviste specielt til rapporter om, at Østrigs ambassadør i Frankrig ikke var inviteret til en orientering i Paris om Frankrigs forestående EU-formandsskab, der indledes i juli.
Schüssel gentog samtidig, at Østrig kan finde på at nedsætte tempoet i beslutningsprocessen inden for EU, hvis østrigske repræsentanter fortsat holdes ude af møder og orienteringer som følge af sanktionerne.

EU strammer kurs over for Burma
*EU-landene både forlængede og strammede mandag sanktionerne over for Burma, der fortsætter med at påkalde sig international kritik, fordi burmesernes civile og politiske rettigheder til stadighed bliver trådt under fode.
Sanktionerne, der på et udenrigsministermøde i Luxembourg blev strammet efter et fælles dansk-britisk pres og forlænget i yderligere et halvt år, omfatter nu også forbud mod eksport af udstyr, der kan misbruges til intern undertrykkelse og terror mod borgerne. Desuden blev visa-restriktionerne udvidet, så navnene på de højtstående burmesere, der ikke kan få lov at rejse ind i EU, skal offentliggøres, samtidig med at de penge, de navngivne personer måtte have anbragt uden for Burma, skal indefryses.

Indvandrerstop giver lægemangel
*Omkring 600 stillinger står ubesatte hen på landets hospitaler fordi Sundhedsstyrelsen gør forskel på danske og udenlandske læger, når det gælder de såkaldte turnusstillinger, som er vigtige for lægernes videreuddannelse. Det mener Foreningen af Yngre Læger.
"Det holder mange læger fra lande uden for EU fra at tage job i Danmark, når de kun skal gå som en slags daglejere for at fylde de værste mangler ud," siger formanden for Foreningen af Yngre Læger, Erik Jylling, til Ritzau.
Ifølge et flere år gammelt cirkulære fra Sundhedsstyrelsen skal danske ansøgere til enhver tid gå forud for udenlandske ansøgere uanset kvalifikationer.
Det er Udlændingestyrelsens indvandrerstop, der gør, at der ikke kan skaffes læger nok fra udlandet. Og de, der kommer, får kun en midlertidig opholdstilladelse samtidig med, at de holdes ude af uddannelsessystemet.

ISS overtager statslige serviceopgaver
*ISS Danmark overtager den 1. maj størsteparten af aktiviteterne i Slots- og Ejendomsstyrelsen fra staten. Det drejer sig blandt andet om rengøring, teknisk drift og vedligeholdelse.
Samtlige 370 berørte medarbejdere følger med på uændrede vilkår som angår løn, ansættelse og arbejdssted, oplyser By- og Boligministeriet.
Parterne er enige om ikke at oplyse noget om, hvor mange penge staten får for salget af de statslige serviceopgaver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her