Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

10. april 2000

Nationalisterne tabte terræn i Bosnien
*De første og meget foreløbige valg-resultater fra lokalvalget i Bosnien-Hercegovina viser, at de socialdemokratiske partier er gået kraftigt frem, mens de nationalistisk og etnisk baserede partier har tabt terræn i den muslimsk-kroatiske føderation.
Men i den serbiske enklave, Republika Srpska (RS), siger nationalisterne, at de har vundet, selv i enklavens administrative center Banja Luka, der ellers har været højborg for de moderate.
Vesten havde ellers håbet, at tendensen i de muslimsk-kroatiske områder ville brede sig til resten af landet.
Det bosnisk-serbiske nationalistiske Demokratiske Parti (SDS) erklærede sig som vinder i Banja Luka, hvor partiet ifølge egne oplysninger har fået mere end 28 procent af stemmerne, mens minsterpræsident Milorad Dodik's Uafhængige Socialdemokratiske Parti (SNSD) skal have fået omkring 27 procent. Mere end 200.000 mennesker blev dræbt under den 43 måneder lange konflikt mellem bosniske serbere, kroater og muslimske styrker.

Spekulation årsag til skibskatastrofe
*Ifølge DR's Søndagsmagasinet var den virkelige årsag til, at det gik så galt for 10 år siden, da Scandinavien Star gik op i flammer og 158 mennesker mistede livet, reder Henrik Johansens skattespekulationer til flere mio. kroner.
DR viser onsdag et dokumentarprogram, der ifølge kanalen dokumenterer, at Johansen havde tjent penge på salg af andre skibe. De penge skulle investeres, inden ligningsmyndighederne trak skat af fortjenesten på 250 mio. kroner. Scandinavien Star blev indkøbt til formålet. Skibet var ikke klar til at sejle, derfor udviklede den pyromanpåsatte brand sig så katastrofalt.

Dansk nej til
lex Østrig-charter
*Danmark afviser det kontroversielle forslag om at supplere EU-traktaten med et demokratisk alarmsystem, som EU-kommissær Michel Barnier har udarbejdet for at give EU en ny mulighed for at holde øje med situationen, hvis der skulle være fare for demokratiet i et medlemsland.
"Jeg tror ikke, at traktatændringer på det område er fornuftige på nuværende tidspunkt," sagde økonomiminister og vicestatsminister Marianne Jelved (R) under weekendens uformelle økonomi- og finansministermøde i Lissabon.
Michel Barniers forslag er i øjeblikket under overvejelse i EU-Kommissionen.

Dandy indrømmer misinformation
*Tyggegummifabrikken Dandy erkender nu, at markedsføringen af det omdiskuterede tyggegummi V6 lovede mere, end fabrikken kunne holde, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Dandy har i et brev til Miljøstyrelsen oplyst, at de ikke længere vil sælge tyggegummiet V6 med en påstand om, at det "giver dobbelt beskyttelse" mod huller i tænderne. Samtidig vil tyggegummifabrikken fjerne den illustration af en tand omgivet af et rødt og et blåt "dobbeltbeskyttende" panser, der hidtil har været trykt på alle V6-pakker. Markedsføringen af V6 kom i Miljøstyrelsens søgelys efter Dandys strid med to forskere på Aarhus Universitet, som havde sat spørgsmålstegn ved produktets påståede virkning.

Gysi går af som socialisternes leder
*Gregor Gysi, der er formand for de tyske socialisters parlamentsgruppe og det mest fremtrædende medlem af det tidligere østtyske kommunistparti, meddelte søndag, at han går af til efteråret, og at han ikke vil søge genvalg.
Hans erklæring kom efter et nederlag ved afstemningen lørdag på partikongressen i Münster, hvor et flertal af de delegerede nægtede at støtte eventuel tysk deltagelse i internationale militære fredsbevarende operationer.
Den 52-årige Gysi sagde, ifølge det franske nyhedsbureau AFP, at hans beslutning ikke var affødt af lørdagens nederlag for socialistpartiets ledelse.
Men hans beslutning kommer lige i kølvandet på, at partiformanden, Lothar Bisky, fredag erklærede, at han også forlader sin post, og det tyske socialistiske parti er kastet ud i en større krise.

19 soldater dræbt ved flystyrt
*Et nyt amerikansk militærfly styrtede søndag ned under en træningsflyvning nær Tucson, i delstaten Arizona, og alle ombordværende 19 menes omkommet, oplyste en talsmand for det amerikanske forsvarsministerium.
"Vi kender endnu ikke årsagen til styrtet, og det er for tidligt at spekulere på, hvad det kan skyldes," sagde talsmanden, Kenneth Bacon, der ledsager forsvarsminister William Cohen på en rundrejse i Golfen.
Flyet - et V-22 Osprey som er en blanding mellem et fly og en helikopter - medbragte 15 soldater og fire besætningsmedlemmer fra militærbasen i Camp Pendleton, i delstaten Californien.
Det styrtede ned klokken 20.00 lokaltid lørdag, sagde Kenneth Bacon.
Ifølge talsmanden skulle besætningen afprøve brugen af såkaldte natbriller under træningsflyvningen sydvest for Tucson.

Sloveniens regering får mistillidsvotum
*Sloveniens regering under ledelse af ministerpræsident Janez Drnovsek fik lørdag et mistillidsvotum i parlamentet. En regeringsomdannelse, som ministerpræsidenten havde foretaget, kunne ikke samle stemmer nok til et flertal i parlamentet, skriver det slovenske nyhedsbureau STA.
Parlamentet skal nu inden for 30 dage finde en ny ministerpræsident, ellers skal der udskrives valg.
Mistilliden til regeringen kommer efter en længerevarende regeringskrise, der senest er endt med, at Det Slovenske Folkeparti, SLS, der er det andetstørste parti i regeringen har erklæret, at partiet melder sig ud af koalitionsregeringen med de liberale demokrater, LDS.
Formanden for SLS bekræftede dog i slovensk tv, at der er enighed om, at den nuværende forsvarsminister, Franci Demsar skal vælges som ny ministerpræsident.

Magt bag krav om udlevering
*De amerikanske myndigheder er klar til at sætte magt bag kravet om, at den seksårige cubanske dreng Elian udleveres til sin far, skriver avisen Washington Post lørdag.
Avisen, der citerer unavngivne kilder skriver, at justitsministeriet har besluttet, at der - om nødvendigt - skal sættes en gruppe politifolk fra forbundspolitiet og fra indvandrermyndighederne ind for at få udleveret drengen fra de slægtninge i Miami, i hvis varetægt han har været siden november.
I givet fald vil politiet blive nødt til at trænge igennem den menneskekæde af eksilcubaner.

Sygehusfejl skal undersøges
*Lægen griber den forkerte sprøjte. Ledningen falder af blodtryksmaskinen. Sygeplejersken glemmer at vaske hænder. Fejlmulighederne på sygehusene er uendelige, og hvert år lider mange tusinde danskere utilsigtet skade under sygeh0usophold, erkender både læger, sygehusledere og forskere, skriver Politiken søndag.
Omregnes nye, internationale tal til danske forhold, dør op mod 5.000 danskere hvert år som følge af et svigt eller et uheld på sygehus.
Og det skal der føres noget ved. Derfor sætter Evaluringscentret sig mandag sammen med ledelsen af Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) og Den Almindelige Danske Lægeforening for at indlede en tilsvarende undersøgelse på dansk grund.

Socialdemokratisk toppost ledig
*Socialdemokratiet skal vælge ny næstformand, når partiet holder sin ordinære kongres efter sommerferien. Skatteminister Ole Stavad, der har været næstformand, siden han i 1995 afløste Ballerups borgmester Ove Dalsgaard, meddelte lørdag Socialdemokratiets hovedbestyrelse, at han ønsker at forlade posten.
Amtsborgmester Bent Hansen (S) fra Viborg er favorit til at afløse Ole Stavad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her