Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

5. april 2000

For store krav til de svage
*Vi bør skabe tryghed før, vi opstiller regler for de danskere, der lever på samfundets kant, mener cand.scient.pol Tobias Børner Strax, der har gennemført analysen Én gang socialt marginaliseret...altid? for Socialforskningsinstituttet. Undersøgelsen blev offentliggjort i går.
Undersøgelsen beskæftiger sig med ca. 1.000 mennesker, der i 1988-89 opholdt sig mere end fire dage sammenhængende på forsorgshjem, krisecentre og herberger. Den konkluderer blandt andet, at dødeligheden blandt kvinder, der har opholdt sig på institutioner for hjemløse, er 25 gange højere end for andre kvinder i Danmark på samme alder. Tobias Børner Strax mener, at analysens vigtigste konklusion er, at der stadig er mennesker på samfundets kant, som ikke får den hjælp, de har brug for.
Artikel side 4

Microsoft står foran lang retssag
*Microsoft vil som ventet appellere en dom for brud på amerikanske monopollove.
USA's justitsministerium og en gruppe på 19 delstater havde anlagt sagen mod Microsoft, der blev dømt for på ulovlig vis at knuse sine Internet-konkurrenter.
I dommen står der, at Microsoft brød Sherman-monopollovgivningen ved at bygge browseren Explorer ind i Windows og påtvinge kunderne den. Derved ramte Microsoft den konkurrerende Navigator-browser fra et af Internettes pionerselskaber, Netscape. I dag bruges Explorer i ni af 10 pc-ere.
Den endelige dom falder først om nogle år, afhængigt af om sagen når frem til USA's højesteret.
Tema side 3

S-accept af udlicitering
*Den socialdemokratiske top bed i går i sig, at en partifælle på borgmesterposten i Kolding, Per Bødker Andersen, i strid med partiprogrammet vil udlicitere et lokalt plejecenter til privat drift. På forrige års partikongres slog S-græsrødderne en ideologisk streg i sandet for udlicitering, når det gjaldt den personlige pleje og omsorg. Men nu er Kolding-borgmesteren parat til at lade f.eks. ISS eller Jysk Rengøring stå for hele driften på et plejecenter, som kommunen i sidste uge holdt rejsegilde på.
"Vores reaktion er, at det må de så gøre i Kolding. Vi har ikke nogle midler til at forhindre dem i at gøre det," sagde den socialdemokratiske folketingsgruppes næstformand, Jan Petersen, til Radioavisen.

Gensplejsning giver dyrere øko-varer
*Økologiske fødevarer vil blive langt dyrere end i dag, hvis gensplejsning vinder indpas i Danmark, forudser den nyvalgte formand for Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ), Knud Erik Sørensen.
"Vi vil skulle arbejde langt mere for at holde vores økologiske afgrøder fri for génsplejsning. Vi ser krydsbestøvning og overførsel af arvelige egenskaber som et meget stort problem, sagde LØJ-formanden i går på en konference på Christiansborg, arrangeret af Teknologirådet.
De økologiske landmænd ser ingen fremtidsmuligheder i at kombinere økologi og gensplejsning og tvivler på, at der er plads til begge typer landbrug i Danmark. Der vil nemlig skulle udlægges store sikkerhedszoner med en radius på op til 10 km rundt om de génsplejsede marker, hvis økologerne skal undgå 'smitte' - enten med vinden, insekter eller maskiner, der kan bære frø fra mark til mark.
Artikel side 4

14 plejehjem lukkes eller ombygges
*I modsætning til resten af landet falder andelen af ældre borgere i København. Derfor planlægger kommunen nu at nedlægge otte plejehjem og ombygge seks andre til mere moderne to-værelses lejligheder.
I alt regner kommunen med at nedlægge 850 ældreboliger over de næste tre år. Beboerne skal så flyttes til andre boliger.
De otte plejehjem, der formentlig lukkes, er Store Tuborghjemmet, Borgervænget, Fælledgårdens beskyttede boliger, Sct. Josephs Plejehjem, Margrethehjemmet, de beskyttede boliger på Dronning Ingrids Hjem, de beskyttede boliger i Bystævneparken og Lillehjemmet.
Når København får færre ældre, skyldes det, at den store udflytningsbølge i slutningen af 60'erne og starten af 70'erne har givet hovedstaden en anderledes alderssammensætning end resten af landet.

FDM: Erstat afgifter med roadpricing
*Forenede Danske Motorejere (FDM) foreslår en total afvikling af bilafgifterne til fordel for roadpricing.
Motorejerne vil kun være med til roadpricing - betaling for antal kørte kilometer på en given vejstrækning - hvis "man vasker tavlen ren for gamle afgifter", siger FDM's kommunikationschef Bo Christian Koch til Jyllands-Posten.
Trafikminister Jacob Buksti (S) erklærer sig positiv over for FDM's tankegang.
"Det er lidt spændende, hvis man i fremtiden kan lave afgifter efter, hvor meget man belaster vejene og miljøet og på den måde - for det samme provenu - få en mere miljømæssig og forsvarlig kørsel," siger Buksti.

Samfundet tjener på Øresundsbron
*Hver krone, der er givet ud på Øresundsforbindelsen, vil give 1,27 kroner tilbage regnet ud fra en samfundsmæssig nytteværdi. Det er først og fremmest bilisterne, der kommer til at betale, mens rejsende med kollektiv trafik først og fremmest vinder tid på rejsen, uden at de kommer til at betale meget mere, end de gør i dag konkluderer den svenske forsker Gunnar Lindberg i en rapport, som han har lavet for Centre for Transport Economics (CTEK) i Borlänge. Lindberg fastslår bl.a., at miljøgevinsterne ved forbindelsen er betydelige, da udstødningsgasserne bliver mindre i omfang end dem fra de nuværende færgeforbindelser.

Svensk forsøg med vaccine mod kræft
*Ca. 100 unge kvinder i Sverige skal til efteråret vaccineres mod livmoderhalskræft som led i et forsøg, skriver Dagens Nyheter.
Hvis behandlingen viser sig at kunne stoppe den virus, der forårsager kræften, kan der formentlig inden for nær fremtid tilbydes en forebyggende vaccine til alle.
Docent Joakim Dillner fra Karolinske Instituttet forudser, at en vaccine vil have en meget stor sundhedseffekt især i lande, hvor man ikke har regelmæssige gynækologiske undersøgelser.

Dansk-jugoslav for retten i Beograd
*Dansk-jugoslaven Dejan Cukic, der forleden blev anholdt i Beograd og senere løsladt, skal møde i retten senere på ugen. Cukic oplyser via ambassaden, at han regner med at være tilbage i Danmark i løbet af ugen. Han blev tilbageholdt torsdag og mandag stillet for retten sigtet for at have unddraget sig militærtjeneste i den jugoslaviske hær. Cukic er jugoslavisk statsborger, men har boet i Danmark, siden han var 11 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her