Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

4. april 2000

SFOR arresterer Krajisnik
*Franske SFOR-soldater pågreb natten til mandag Momcilo Krajisnik, der menes at have været højre hånd for den berygtede bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic.
Krajisnik er under anklage blandt andet for forbrydelser mod menneskeheden og massemord, der foregik i den blodige borgerkrig i det tidligere Jugoslavien i årene 1992-1995.
"Mens han bestred en ledende post, planlagde han alene eller sammen med andre, destruktionen af bosniske muslimer og bosniske kroater i talrige områder i Bosnien og Herzegovina," hedder det i en udtalelse fra SFOR-styrkerne.

Britisk ja til kloning af mennesker
*Den britiske regering er parat til at tillade kloning af menneskefostre, skrev avisen Daily Telegraph mandag.
Et embryo er et fosters første udviklingsstade, og ifølge et medlem af det lægepanel, der har anbefalet tilladelsen, giver metoden "et enormt potentiale," fordi det kan gøre det muligt at gendanne ødelagt væv i eksempelvis hjerte eller marv.
Herhjemme er formanden for Etisk Råd, Erling Tiedemann meget skeptisk
"Helt personligt er jeg ikke i tvivl om, at vi er på vej ud ad den glidebane, hvor vi skaber menneskeliv for at gøre dette liv til redskab. Det er udtryk for en nedvurdering af menneskeværdet," sagde han mandag.

Robinson frustreret over russere
*FN's højkommissær for menneskerettigheder, Mary Robinson, ankom mandag til Moskva, efter hvad hun selv betegner som en "frustrerende weekend i Tjetjenien".
Mary Robinson var i Tjetjenien for ved selvsyn at konstatere, hvorvidt russiske soldater overtræder menneskerettighederne i den lille oprørsrepublik. Men FN-udsendingen fik ikke adgang til nogen af de lejre, hvor tjetjenske oprørere holdes fanget af russisk militær, som hun havde bedt om at se.
"Det er ikke muligt at tale om, at menneskerettigheder beskyttes her," sagde Mary Robinson til den tyske tv-station ZDF.

Forsvaret anker DIB-dom
*Forsvarets Auditørkorps, besluttede mandag at anke sidste uges dom fra Vestre Landsret, der betød dagbøder til seks af de soldater fra Den Danske Internationale Brigade (DIB), der sidste sommer nægtede at lade sig udsende til Kosovo.
Landsretten ændrede med sin afgørelse en dom fra byretten i Varde, hvor de seks i december blev idømt 30 eller 40 dages ubetinget hæfte.
Auditørkorpset søger nu Procesbevillingsnævnet om særlig tilladelse til at anke. Det sker, fordi sagen mod de seks DIB-soldater allerede har været prøvet ved to instanser.

SR forbereder flerårig trafikplan
*Regeringspartierne stiler ifølge den radikale trafikordfører, Vibeke Peschardt, mod at få en aftale i Folketinget om en mangeårig prioritetsliste over udbygningen af Danmarks trafikforbindelser. Herunder en fast forbindelse over Femer Bælt.
Hun lader forstå, at Det radikale Venstre vil prioritere hjemlige projekter først på en liste foran Femer Bælt-projektet.
Hun slår på, at en af de vigtige forudsætninger for sådan en fast forbindelse til Tyskland - et ekstra jern-banespor mellem København og Ringsted samt elektrificeringen af strækningen mellem Ringsted og Rødby - i forvejen er lagt i mølposen i forbindelse med regeringens femårige forlig med venstrefløjen om trafikken.

Frihedspartiet i frit fald
*Østrigske vælgeres tilslutning til det kontroversielle østrigske højreparti, Frihedspartiet, er dalet markant.
Frihedspartiet vil i dag få omkring 17 procent af stemmerne mod 26,9 procent ved valget sidste efterår, fremgår det af en måling foretaget af instituttet ISMA, for magasinet Profil.

Sverige kan godt sige nej til ØMU
*Sverige kan godt sige nej til ØMU og samtidig forblive medlem af EU.
Det fremgik af et svar mandag fra den græske EU-kommissær Anna Diamatopoulou, der blev spurgt, om Sverige kan forblive medlem af EU, hvis svenskerne siger nej til ØMU ved en folkeafstemning.
Hidtil har kommissionen ment, at det ikke er foreneligt med svensk medlemskab at stå uden for ØMU'en.
Normalt henvises der til, at Sverige ikke har samme ret som Danmark, som har et traktatmæssigt forbehold over for det monetære samarbejde.

Annan vil ændre sikkerhedsråd
*FN's generalsekretær, Kofi Annan, vil gøre organisationen Sikkerhedsråd mere tidssvarende.
Det fremgår af en rapport med den ambitiøse titel Os, folkene; FN's rolle i det 21. århundrede, som han fremlagde i går.
"Rådet er oprettet på basis af magtfordelingen og alliancer i 1945, men den måde som Sikkerhedsrådet er sammensat på i dag er ikke repræsentativ for karakteren af en globaliseret verden, og de behov, vi har," skriver Annan. Han peger dog ikke konkret på, hvordan rådet skal reformeres.
Sikkerhedsrådet har Storbritannien, Kina, Frankrig, Rusland og USA som permanente medlemmer. Det betyder, at de kan nedlægge veto, mens de øvrige 10 medlemslande i rådet vælges af regionale blokke i FN's generalforsamling .

EU-borgere snyder sig selv
*Folk der rejser til andre EU-lande for at arbejde, går glip af sociale ydelser, fordi de ikke kender deres rettigheder, skriver Berlingske Tidende.
Professor i socialret ved Københavns Universitet, Kirsten Ketcher, siger, at uvidenhed om EU-socialret blandt de ansatte i den offentlige forvaltning og dårlig information til borgerne er skyld i, at danskerne og andre EU-borgere udsættes for et "enormt rettighedstab".
"Mange borgere ved ikke, hvad de har krav på, hvis de rejser ud og arbejder i et andet EU-land. For i kommunerne aner de intet om socialret," siger hun.

Eneste øko-skole truet af lukning
*Danmarks eneste økologiske landbrugsskole er kommet i farezonen, fordi undervisningsministeriet ønsker at forlænge driftslederuddannelsen, men ikke vil afsætte yderligere ressourcer.
Pengene skal i første omgang findes ved at reducere skolernes grundtilskud med 400.000 kroner om året. Den økologiske landbrugsskole kan ikke overleve en sådan besparelse, mener forstanderen Kristian Herget, der frygter at skolen må lukke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu