Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

26. april 2000

50 millioner truet af tørke i Indien
*Indiens premierminister, Atal Behari Vajpayee, der er blevet kritiseret for at have reageret for sløvt på den mest katastrofale tørke i landet i 100 år, opfordrede i går sine politiske rivaler til at koncentrere sig om kampen for at redde de 50 millioner indere, der trues af tørken, i stedet for at slå politisk mønt af katastrofen.
Landsbyboere er allerede begyndt at bevæge sig væk fra de værst ramte Barmer-, Sirohi- og Jaloredistrikter i Rajasthan og har ladt deres kvæg tilbage, rapporterer avisen Times of India.
Høsten er også slået fejl i Andhra Pradesh og har ifølge delstatens førsteminister tvunget bønder og daglejere på jagt efter andet arbejde eller helt ud af delstaten. Premierminister Vajpayee har sendt en indtrængende appel til Indiens befolkning om at sende bidrag til hjælpearbejdet. "I kan hjælpe ved at sende penge, ligegyldigt hvor små beløb," sagde Vajpayee i en tale til nationen . Kongres-partiet, der er i opposition, siger, at fejlen ligger hos centralregeringen, der har reageret alt for langsomt på katastrofen. En talskvinde for partiet siger til AFP, at delstatsregeringen i Rajasthan allerede i november meddelte centralregeringen i New Delhi, at 23.406 landsbyer i 26 af delstatens 32 distrikter var ramt af tørke.

Frank Jensen: PET spillede ingen rolle
*Trods intens kontakt mellem Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og drabsafdelingen i Københavns Politi den 15. marts, hvor den tidligere PET-agent Anders Nørgaards begik selvmord, fastholder justitsminister Frank Jensen, at PET ikke har spillet nogen rolle i efterforskningen af selvmordet. Bortset fra sin rolle som formidler af information mellem Københavns Politi og Justitsministeriet.
Direkte adspurgt indrømmede Frank Jensen efter gårsdagens møde i retsudvalget, at den informationsvej kunne virke 'ufiks'. Anders Nørgaard var kronvidne i en omfattende undersøgelse om PET's virke og arbejdsmetoder på henholdsvis den rigtige og den forkerte side af loven.

Euroen falder til bundrekord
*Den fælleseuropæiske valuta, euroen, faldt tirsdag på valutamarkedet i London til ny bundrekord over for den amerikanske dollar. Kursen på 0,9327 dollar betyder, at euroen siden introduktionen den 1. januar 1999 er faldet med knap 20 procent i forhold til dollar.
Den faldende eurokurs har blandt analytikere og økonomer vakt bekymring, da en svag fælleseuropæisk valuta bl.a. kan give stigende inflation i ØMU-området via højere importpriser.
Artikel på forsiden og side 4 og 5

Ferie kostede dansk indfødsret
* En 23-årig kvinde fra Fredericia, der er født i Danmark men har tyrkisk statsborgerskab, har mistet retten til at erhverve sig dansk indfødsret, fordi hun i fem måneder tog på ferie i Tyrkiet.
Vestre Landsret har netop stadfæstet det afslag, som Justitsministeriet tidligere har givet den unge kvinde.
I 1996 tog kvinden på ferie i Tyrkiet og var væk i fem måneder. Hun vendte tilbage for at fuldføre gymnasie-tiden og søgte i 1997 om dansk indfødsret. Normalt vil det kun være en ekspeditionssag, da hun er født i Danmark. Men Vejle Statsamt afviste begæringen med den begrundelse, at hun havde været ude af landet i mere end tre måneder.

Transplantation fra dyr til etisk debat
*Reelt er der intet til hinder for, at en læge forsøger at redde et menneske ved at transplantere et organ som f.eks. hjertet fra en gris til patienten. Så længe der er tale om forsøgsbehandling i enkelttilfælde, skal det ikke godkendes af en videnskabsetisk komite.
Med det in mente har Det Etiske Råd og Den Centrale Videnskabsetiske Komite taget initiativ til at drøfte transplantationer fra dyr til menneske, de såkaldte xenotransplantationer. Helt overordnet er målet at undgå, at Danmark står ganske uforberedt, når transplantationerne om formentlig få år bliver mulige.
Artikel side 4

Lama modtages af Folketinget
*Folketingets formandskab modtager officielt Dalai Lama på Christiansborg under den tibetanske eksilleders besøg i Danmark den 18.-21. maj.
Folketinget har ingen nedskrevne protokolregler for, hvordan man modtager prominente gæster, som ikke er statsledere. Dalai Lama har været i Danmark flere gange, men denne gang får han den fineste officielle modtagelse nogen sinde.
Sidst i 1996 blev han hverken modtaget af statsministeren eller officielt af Folketinget, omend Dalai Lama også den gang var på Christiansborg til en høring om Tibet. Dog mødtes han med udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) i Udenrigsministeriet. Også i 1996 blev kineserne sure over Dalai Lamas besøg og aflyste bl.a. to planlagte danske ministerbesøg.

Tiltale i diskoteksbranden i Göteborg
*Fire iranske indvandrerdrenge bliver i dag tiltalt for i 1998 i Göteborg at have stået bag den brand, der kostede 63 unge mennesker livet. Det er den værste brandkatastrofe, der nogensinde har ramt Sverige. De fire nægter, at de på noget tidspunkt har haft til hensigt at dræbe nogen.
Efterforskningen har været meget langvarig, og først i vinter havde anklagemyndigheden samlet så meget materiale, at det var muligt at anholde de fire unge og senere varetægtsfængsle dem.
Retssagen begynder den 3. maj, og eftersom mange af de døde og de såredes pårørende ventes at ville følge retssagen, vil den blive simultantolket til 13 sprog.

Sekt demonstrerer trods kinesisk politi
*Medlemmer af den religiøse sekt Falun Gong demonstrerede i går trods et massivt politiopbud på flere hundrede betjente på Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Demonstrationerne fandt sted for at markere årsdagen for de massedemonstrationer, der i sin tid fik regeringen i Kina til at slå hårdt ned på sekten. Flere demonstranter blev ifølge øjenvidner tilbageholdt af betjente og kørt væk fra pladsen.
For et år siden omringede 10.000 Falun Gong-medlemmer den kinesiske ledelses private hjem for at kræve offentlig anerkendelse af deres religion og en ende på chikane fra myndighederne.

Bank dømt for selskabstømning
*Jyske Bank er af Vestre Landsret blevet dømt for medvirken til selskabstømning, og banken skal betale 2,4 mio. kroner i erstatning til statskassen. Beløbet svarer til halvdelen af det beløb, staten mistede, da et overskudsselskab i 1991 blev solgt og siden tømt for midler.
Landsretten fandt det bevist, at Jyske Bank vidste, at de penge, der blev brugt til at købe overskudsselskabet, var selskabets egne penge, og den form for selvfinansiering er ikke lovlig. Banken havde ikke held til at trække Codan Bank og et advokatfirma med ind i sagen. De blev begge frifundet for medvirken.

Rwanda-soldat i fængsel til 9. maj
*Uden retsmøde forlængede retten i Skjern i går fængslingen af den 37-årige tidligere soldat i Rwandas hær, som ved Det Internationale Tribunal er tiltalt for medvirken til folkedrab, massevoldtægt og drab på ti belgiske FN-soldater.
Justitsministeriet har tidligere bestemt, at der er grundlag for at udlevere soldaten Innocent Sagahutu til strafforfølgning ved tribunalet, men afgørelsen er indbragt for retten i Skjern.
Sagahutu blev fængslet midt i februar, og hans forsvarer, advokat Thomas Rørdam, har via Justitsministeriet bedt om at få besvaret en række spørgsmål om domsforhandlingen og eventuel strafafsoning ved tribunalet efter en dom.

Information retter
*Nok spiller FCK-direktør Flemming Østergaard en stor rolle i dansk fodbold, men han er ikke far til Fremad Amagers Peter Østergaard, som vi påstod på gårsdagens bagside. Vi beklager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her