Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

17. april 2000

Bundkarakter til genbrug
*Genbrug af PVC er ikke løsningen. En væsentlig del af fremtidens PVC affald kan nemlig slet ikke genbruges. Det viser en ny rapport til Europa-Kommissionen udfærdiget af COWI.
Kun tre procent af EU's PVC-affald genbruges i dag. Der deponeres hvert år 4,1 millioner ton PVC-affald i EU. jek

200.000 fejrede dronningens fødselsdag
*Over 200.000 mennesker var i går med til at fejre dronning Margrethes 60 års fødselsdag.
Klokken 12.00 dukkede dronningen frem på balkonen på Amalienborgs residenspalæ, hvor henved 50.000 mennesker var mødt op med for at ønske dronningen tillykke. Klokken tre gik den store hovedport i residenspalæet op og ud kom Margrethe og og prins Henrik i Chr. IX's smukke, sorte karet fra 1864.
Turen gik over Amalienborgs slotsplads, videre op ad Store Kongensgade, over Kongens Nytorv og derefter op ad Strøget. Overalt på ruten stod folk for at få et glimt af dronning. Turen endte på Rådhuspladsen, hvor dronningen blev modtaget af omkring 50.000 borgere.
I aftes var dronningen vært for 362 gæster på Christiansborg Slot.
Ved gallamiddagen blev der budt på en fire rettes menu ledsaget af prins Henriks vin fra slottet i Cahors. Til forret blev der serveret klar hønsekødssuppe med tunge, og derefter fulgte fisk og skaldyr i egen sauce. Til forretterne blev der skålet i hvidvinen La Cigaralle Du Prince 1997. Hovedretten bestod af indbagt dyrefilet med trøffelsauce, ærter og kartoffelpuré. Hertil drak gæsterne prins Henriks Gobelinvin, specialfremstillet til dronningens fødselsdag. Til dessert havde dronningen valgt en Grand Marnier smørkage, som blev ledsaget af særlig Margrethe og Henrik champagne fra Moet og Chandon.Artikel side 10

Optrapning af volden i Zimbabwe
*Volden i Zimbabwe blev i weekenden kraftigt optrappet, da flere hvide jordejere blev bortført og gennembanket, hvorefter en af dem blev dræbt. Samtidig blev to medlemmer af oppositionspartiet Bevægelsen for Demokratisk Forandring (MDC) dræbt ved et benzinbombeattentat.
Og ved hjemkomsten til Zimbabwe fra de fattige G77-landes topmøde i Cuba lod Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, forstå, at han ikke har tænkt sig at gribe ind over for de jordbesættelser, der har sat voldsspiralen i gang. Til henved 1000 tilhængere sagde Mugabe ved hjemkomsten, at de hvide ikke bør modsætte sig jordbesættelserne, fordi hans regering ikke kan beskytte dem.
Artikel side 5

Sonar: S-nedtur har bidt sig fast
*Trods regeringsrokade, folkehøringer og nyt regeringsprogram fastholder Socialdemokratiet den lave vælgertilslutning, mens Venstre går frem, viser en Sonar-meningsmåling i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
Socialdemokratiet ville ved et valg nu kun få 23 procent af stemmerne - det samme som i Sonars marts-måling. Samtidig må det andet regeringsparti De Radikale notere en tilbagegang fra 5,4 procent af vælgerne i februar over 4,2 procent i marts til 3,4 procent i dag.
Samtidig viser målingen et komfortabelt borgerligt flertal. Venstre går frem fra 28,8 i marts til nu 30,7 procent og ville sammen med De Konservative og Dansk Folkeparti kunne mønstre 95 mandater, hvis der var valg i dag.

Gadeoptøjer ved IMF-topmøde i USA
*Kampklædt amerikansk politi tog i går tåregas, stave og peberspray i brug mod demonstranter, der havde samlet sig i Washington for at demonstrere mod Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken. Lørdag anholdte politiet 600 demonstranter.
Søndag aften (dansk tid) blokerede tusindvis af demonstranter for bygningen, hvor IM-mødet fandt sted ikke langt fra Det Hvide Hus.
Efter måneders forberedelser har tusinder af aktivister samlet sig i Washington for at demonstrere mod det, som de betegner som IMF's og Verdensbankens dårligt tilpassede økonomiske politik over for fattige udviklingslande. En politik, som ifølge demonstranterne tvinger de fattige lande endnu dybere ned i fattigdom.
Leder på forsiden og artikler
på forsiden og side fem

Gadekampe og hundebid i Esbjerg
'Urolighederne i Esbjerg natten til søndag fører nu til, at politimester Jørgen Illum har bestilt en samlet skriftlig redegørelse af politiets indsatsleder, der skal være færdig i løbet af mandag.
Ca. 20 personer blev bidt af politiets hunde under nattens uroligheder, oplyser vicepolitikommissær Marius Larsen fra Esbjerg Politi, der var vagthavende under forløbet. Politiet valgte at bruge hunde frem for tåregas mod de 150-200 unge, der tog del i optøjerne.
"Jeg vurderede, at det var den bedste måde at få ryddet gaden på," sagde Marius Larsen til Ritzau søndag.
Optøjerne begyndte ved 4-tiden søndag morgen, da to grupper med en halv snes anden generationsindvandrere og 10 danskere kom op at slås i værtshusgaden Skolegade i Esbjerg.

Fødevarer mærkes ikke korrekt
*Forbrugerorganisationen Danmarks Aktive Forbrugere har anmeldt 53 varer til landets levnedsmiddelregioner for ikke at overholde ny bekendtgørelse, der kræver tydelig mærkning af de væsentligste ingredienser i en vare.
"Foreløbig har vi kun sonderet problemets omfang. To mand har brugt to timer i tre butikker, og de fandt over 50 varer. Det gør det klart for os, at problemet har et betydeligt omfang, og at flere hundrede varer ikke overholder reglerne," siger Jeppe Juul, kampagneleder i Danmarks Aktive Forbrugere.
Ifølge de nye regler, der trådte i kraft den 14. februar, skal fødevarer angive hvor stor en del de vigtigste ingredienser udgør af den samlede vare. Dette betyder bl.a., at der skal angives hvor mange rejer, der i rejesalat.

Forventninger om fortsat aktieuro
*Der vil formentlig gå nogle uger, før de internationale aktiemarkeder vil falde til ro ovenpå sidste uges dramatiske kursfald, vurderer lektor i finansiering ved Århus Universitet Peter Løchte Jørgensen.
Fredag oplevede det amerikanske aktiemarked et af historiens største fald, da det teknologibaserede Nasdaq-indeks faldt 9,72 procent, mens Dow Jones-indekset over de toneangivende amerikanske aktier faldt med 5,53 procent. Siden den 10. marts har Nasdaq mistet mere ned 30 procent af sin værdi, hvilket svarer til ca. 8000 mia. kr. Uroen på det amerikanske aktiemarked har forplantet sig til alverdens aktiebørser.
"Vi kommer formentlig til at leve med nervøsitet på aktiemarkederne nogle uger endnu, men hvad der kommer til at ske, er meget svært af forudse. Aktiemarkedet er i bund og grund uforudsigeligt, men det skulle ikke undre mig, hvis billedet vendte allerede mandag og Nasdag steg fem procent," siger Løchte Jørgensen til Ritzau.
Artikel side 4

FN kommer Danmark til hjælp
*FN's Flygtningehøjkommissariat rykker nu Danmark til undsætning, efter at flere udenlandske politikere, aviser og tv-stationer har beskrevet Danmark som landet med den mest restriktive udlændingepolitik i Europa, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
Vicehøjkommissær i FN's UNHCR i Geneve, Søren Jessen-Petersen, undrer sig over kritikken: "Det er mit helt klare indtryk, at det er fuldstændig ukorrekt at sige, at Danmark har den mest restriktive udlændingelov. Det kan jeg slet ikke genkende. Når man ser på, hvordan Danmark behandler asylsøgere og flygtninge i sammenligning med andre lande, kan man på ingen måde sige, at Danmarks regler for udlændinge er strengere end i andre lande, siger Søren Jessen-Petersen.

Irak afviser FN-kontrol
*Irak afviste i weekenden en beslutning i FN's Sikkerhedsråd om at godkende et nyt våbeninspektionsorgan for Irak, idet Irak henviste til, "at det ingen betydning har for os".
"Det, der er blevet besluttet af Sikkerhedsrådet om kommissionen, der er blevet dannet, har ingen betydning for os," sagde Iraks viceministerpræsident Tareq Aziz.
Aziz understregede også Iraks afvisning af at efterleve Sikkerhedsrådets resolution 1284, som indebærer en fornyelse af de sanktioner, der blev indført mod Irak, efter at det havde invaderet Kuwait i 1990.
"USA's og Storbritanniens forsøg på at påføre Irak en ny resolution vil ikke lykkes trods deres forsøg på at forfalske sandheden og skjule deres gerninger, der strider mod folkeretten og menneskerettighederne," sagde Aziz.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her