Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

14. april 2000

Minister vil finde fejl på sygehuse
*Danske sygehuse skal nu gennemlyses for svigt, fejl og mangler over for patienterne. Det bebuder sundhedsminister Sonja Mikkelsen (S), efter at læger, forskere og administratorer med afsæt i udenlandske undersøgelser har peget på tilsvarende problemer på dansk grund, skriver Politiken.
De udenlandske konklusioner peger på - hvis de omsættes til danske forhold - at cirka 37.000 patienter får skader på grund af svigt og fejl. 5000 får en dødelig skade.
Sundhedsstyrelsen, anbefalede allerede i 1997 regeringen at indføre et nyt såkaldt systemtilsyn, men Sonja Mikkelsen afviser, at sagen er syltet. Landets embedslæger bakker entydigt op bag Sundhedsstyrelsens forslag om systemtilsyn og vil gerne påtage sig opgaven, siger formanden for Foreningen af Embedslæger, Jens Misfeldt.

DT 104 fundet i dansk svinekød
*Den frygtede Salmonella DT 104 er fundet i et parti svinemørbrad på Steff-Houlberg slagteriet i Ringsted.
Fundet blev gjort torsdag af slagteriets eget kontrolsystem, og Steff-Houlberg oplyser, at slagteriet nu sammen med myndighederne vil iværksætte en eftersporing af den svinebesætning, smitten stammer fra. Det pågældende parti svinemørbrad befinder sig stadig på frost på slagteriet.

Bilforurening kan give brystkræft
*Benzindampe og bilforurening kan være en af årsagerne til, at et stigende antal kvinder får konstateret brystkræft. Det fremgår af en undersøgelse, som er gennemført af cand.pharm. Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse.
Johnni Hansen drager sin konklusion på baggrund af en undersøgelse af 230 mænd, som har fået konstateret brystkræft. Undersøgelsen viser, at de mænd, som har været udsat for biludstødning og benzindampe i mindst tre måneder, har en 250 procent større risiko for at udvikle brystkræft end andre mænd. Når undersøgelsen er foretaget på mænd skyldes det, at der hos kvinder kan være så mange andre årsager til brystkræft, at det er meget svært isoleret set at undersøge miljøfaktorers eventuelle indflydelse.

Kina advarer Hong Kongs medier
*En højtstående kinesisk embedsmand har sendt en kraftig advarsel til pressen i Hongkong om, at der ikke bliver set med milde øjne på medier, der offentliggør meninger, som støtter et uafhængigt Taiwan.
"Medierne skal ikke behandle taler og holdninger, der taler for Taiwans uafhængighed, som almindelige nyheder," sagde leder af den kinesiske regerings forbindelseskontor i Hongkong, Wang Fengchao, ifølge den kinesiske avis China Morning Post.
Påtalen, der er den kraftigste, siden Kina overtog Hongkong i 1997, kommer, efter en tv-station i Hongkong i sidste uge udsendte et interview med Taiwans nye vicepræsident Anette Lu Hsiu-lien, hvor hun blandt andet udtalte, at Taiwan er en suveræn stat.

Psykisk syge nydanskere svigtes
*De psykiatriske afdelinger på danske hospitaler er ikke rustede til at tage imod det stigende antal psykisk syge indvandrere, som indlægges, skriver Berlingske Tidende.
Sprogproblemer, store kulturforskelle og religiøse traditioner forstærker indvandrernes psykiske problemer, og personalet må i højere grad gribe til tvangsanvendelse, lyder det fra flere overlæger.
"Vi har særligt mærket problemet de sidste par år. Det er svært at tackle, fordi der uvægerligt opstår mange misforståelser. Så kan vi blive nødt til at give dem for eksempel en beroligende indsprøjtning," siger lægelig direktør Rasmus Fog, Sct. Hans Hospital ved Roskilde.
Anvendelsen af tvangsmedicinering på Sct. Hans Hospital er fem-doblet siden udgangen af 1997 . Det skyldes til dels en stigning i antallet af folk med en anden etnisk baggrund, som indlægges.

Klare aftaler for forskere og firmaer
*Aarhus Universitet er klar med nye retningslinier for samarbejdet mellem forskere og firmaer. Med retningslinierne ønsker universitetet at sikre klare aftaler mellem parterne og undgå stridigheder som i efterårets Dandy-sag, hvor det lykkedes tyggegummifirmaet at tilbageholde et forskningsprojekt, der viste, at tyggegummiet V6 ikke forebyggede huller i tænderne.
De nye retningslinjer præciserer først og fremmest, hvad der er vigtigst i en samarbejdsaftale mellem forskere og firmaer. Aftalen skal indeholde en nøjagtig definition af projektet, og parterne skal i aftalen beslutte, hvad der skal ske, hvis de bliver uenige eller opsiger samarbejdet. Desuden skal aftalerne respektere principper om hemmeligholdelse, publicering og fordeling af rettigheder.

Dansk mission til Tjetjenien
*Dansk Flygtningehjælp vil umiddelbart efter påske rykke ind i Tjetjenien for at udlevere mad, medicin og hygiejneartikler til det store antal interne flygtninge i den krigshærgede tidligere udbryderrepublik.
"Vi har for første gang haft missioner inde i Tjetjenien, og problemerne er kolossale. Folk er ved at sulte," siger afdelingschef Anders Ladekarl fra organisationens internationale afdeling til Ritzau.

Drivhuseffekten er klimaskurk
*Den globale temperaturstigning, som skete i løbet af 1990'erne, kan ikke forklares med Solens aktivitet. Det viser ny dansk forskning, som dermed bringer afgørende nyt ind i diskussionen om drivhuseffektens betydning for klimaet.
"Den mest sandsynlige kandidat til de stigende temperaturer er den menneskeskabte drivhuseffekt. Populært kan man sige, at forskerne har afsløret drivhuseffektens fingeraftryk," siger direktør Lars Prahm fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).
To forskere har fundet frem til, at temperaturen på den nordlige halvkugle stiger mere, end solaktiviteten kan forklare. Resultaterne er opnået ved kritisk analyse af de allerede eksisterende data, suppleret med nye sol- og temperaturdata fra det netop overståede årti.

Tele Danmark afviser aflytning
*Tele Danmark afviste i går på sin generalforsamling, at koncernens kunder eller aktionærer bliver aflyttet gennem det såkaldte Echelon-samarbejde, når de taler i telefon eller skriver e-mails.
Baggrunden var en række spørgsmål fra Enhedslistens Frank Aaen, der deltog i generalforsamlingen på vegne af Kritiske Aktionærer.
"Tele Danmark er ikke under nogen form involveret i aktiviteter af den karakter. Det er alt, hvad jeg vil sige til det spørgsmål, lød svaret frabestyrelsesformanden Knud Heinesen.
Artikel side 5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her