Læsetid: 2 min.

På eventyr i rummet

19. april 2000

Mission to Mars er science fiction, som vor (bedste)far lavede den

Ny film
Er der liv på Mars? Ja, både liv og død, svarer denne amerikanske science fiction-film - den første i genren lavet af krimi- og spændingseksperten Brian De Palma, der på sine ældre dage er ved at blive lidt af en altmuligmand.
Det er de traditionelle fremtidsgys og den hævdvundne universelle undren, filmen prøver at spille på - med en vis mild, behagelig succes. Stanley Kubrick gjorde det langt mere pompøst og personligt i Rumrejsen 2001, Steven Spielberg langt mere bevægende og poetisk i Nærkontakt af tredie grad, men Mission to Mars rummer flotte effekter og - indtil den sidste trediedel - en nogenlunde rimelig historie. Og så er filmen forfriskende fri for vold og buldereffekter.

Stort kvindeansigt
Vi er blandt astronauter fra Texas, der i år 2020 sendes til Mars på en mission, som koster menneskeliv. Et højere væsen viser sig på planeten i form af et kæmpemæssigt, smukt udciseleret kvindeansigt, men det opdages først, da en ny sending astronauter under store vanskeligheder når op til planeten for at finde ud af, hvad der skete med kollegaerne.
Det bliver en redningsaktion, der åbenbarer universets gåde for den mest ihærdige og engagerede af rummændene - som da også bliver ude i rummet, mens de andre vender næsen hjem. Hin ene udvalgte - spillet af Gary Sinese - skulle oprindeligt slet ikke med ud på den kosmiske rejse, men som den modigste og medvidende af dem alle, er det naturligvis ham, klokkerne ringer for, da det gælder.

Fine fyre
Filmen har i sine bedste øjeblikke et let patineret præg af Jules Verne og OTA-bog, fuld af barnlig glæde ved at fabulere over alt det ukendte. Og en scene, hvor astronauterne gør deres entré i det kæmpemæssige kvindehovede - et totalt hvidt rum - er virkningsfuld og poetisk.
Man kan dog undre sig over den banale skildring af astronauterne som barbecue-festende regular guys uden større gnist af den ener-målbevidsthed, der nødvendigvis må besjæle vovehalse, som bevidst sætter livet på spil for at udforske rummet. Selv en Tim Robbins kan ikke stille meget op med en rolle, der kun skraber overfladen.
Til slut går der Stort Hollywoodsk Profetnummer i filmen, som til tider nærmer sig det ufrivilligt komiske i sine forsøg på give at adgang til den endegyldige livsforklaring og favne hele universet.
Men inden da har man følt sig jævnt godt underholdt af en af amerikansk films mere drevne fortællere.

*Mission to to Mars. Instruktion: Brian De Palma. Manuskript: Jim&John Thomas, Graham Yost. Amerikansk (Premiere fredag i Imperial)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu