Læsetid: 3 min.

ROCK

11. april 2000

Næsten virkelighedstro
*Man er jo et skarn, hvis man ikke påskønner, at et debuterende dansk band synger på ubesværet, moderne dansk og så om samfundet, (medie)virkeligheden og så'n, og vist er der et verbalt og popmusikalsk talent på spring i Christian Juncker, sanger og sangskriver i Junior, men næste gang må den virkelige Christian Juncker gerne træde frem og efterlade denne meget dygtige, næsten virkelighedstro sampling af en 'Shu-bi-dua-møder-Michael-Learns-To-Rock-til-tonerne af Love Shop'-kloning i tilbudskasserne.
Junior: På Flugt Fra Alting. Producer: Junior. RecArt Records

Rock iført høje hæle og rullekrave
*Samtidig med offentliggørelsen af comeback-turné og en ny livecd, kun tilgængelig via e-handel, kommer dette Who-udspil fra BBC's arkiver. Vintage Who absolut live 1965-73. Bortset fra forrygende, impromptu-udgaver af "My Generation", "Substitute" og "I'm A Boy" genopfrisker disse optagelser, at britiske beatorkestre først og fremmest spillede op til dans.
Således spillede The Who både sange af Young Rascals, James Brown og Beach Boys som om det var deres egne. Det var rock iført høje hæle og rullekravesweater, men uden den studenterhue, der senere skulle tynge Townshend.
Kort sagt: En essentiel udgivelse. Og tænk, hvis de på DR fandt på at digitalisere deres støvede kvarttommebånd lige så systematisk ...
The Who: BBC Sessions. Polydor/Universal

Glød og glæde
*Ikke kun professionalismen har fået et tak opad på Søren Skos andet album. Forunderligt nok går sangeren denne gang en tand dybere og dementerer både albumtitlen og ens værste anelser om nok en omgang indolent efterligning. Shine vokser til en grandios, men aldrig opulent stiløvelse i moderne soul af den slags, der aldrig har set en neger, men alligevel emmer af glød og glæde. Vekselvirkningen mellem intelligente programmeringer og akustiske guitarer profilerer Skos elastiske stemme, og ballader som "Right Here Waiting" og "In Your Eyes" kunne gøre sangskriveren Søren Sko verdensberømt, hvis han kom fra alt andet end Jylland. Musik af den slags, der er grunden til, at Gud opfandt FM-bølgerne.
Søren Sko: Shine. Producer: Diverse m. Søren Sko. Virgin Records

Compact kedsomhed
*Den kedeligste koncert, jeg nogen sinde har overværet, er nu kommet på cd. The Wall, værket, der er blevet en selvpåført livstidsplage for Roger Waters, er forlængst ikoniseret af Pink Floyd-menigheden som det mest subtile kunsteriske udtryk for moderbinding, krigstraumer og fremmedgørelse, så begejstringen kendte ingen ende, da Pink Floyd i 1980-81 drog på turne med monstret. Det meste gik ud på, at man under hele første sæt opbyggede en rigtig mur mellem musikere og publikum, og i andet sæt rev man den ned. Wow, det var virkelig dybt dengang, og det vil mange sikkert stadig synes, det er.
Pink Floyd: Is There Anybody Out There - The Wall Live 1980-81. Producer: Roger Waters. EMI

Udbrændt på en halv time
*Mens den udglattende internationalisering i dansk rock har alt for gode kår, giver garagebandet The Burnouts MTV-drømmene og mulatsangerinderne fingeren og sparker på 30 minutter og fem hæsblæsende sekunder liv i den gamle myte om, at den mest ægte rock også er den, der larmer mest. Myten er lige så tvivlsom som den om den fattige digter og det kolde kvistværelse, men over stok og sten går det, "ein, zwei, drei, vier, motherfucker" os.v..
Stilen er velafprøvet, fra pærepunk og Disneyland After Dark tilbage til The Stooges og Modern Lovers. Der er masser af brændstof, men det bruges mest på tomgang. Selv energi har nemlig sin egen inerti.
Burnouts: Go Go Racing. Producer: Fred Estby & The Burnouts. Bad Afro Records/VOW

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her