Læsetid: 5 min.

Rusland på vej i skammekrogen

5. april 2000

Det internationale pres på Rusland stiger efter FN-besøg i Tjetjenien. Samtidig tager Europarådet skridt til at suspendere Ruslands medlemskab

Den fortsatte krig i Tjetjenien får nu både Europarådet, FN og OSCE til at sætte tommelskruerne på Rusland.
Senest tog Europarådet det i går op til overvejelse helt at suspendere Ruslands medlemskab og muligvis bringe landets voldsomme adfærd i Tjetjenien for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Udspillet fra Europarådet faldt tidsmæssigt sammen med, at FN's kommissær for menneskerettigheder, Irlands tidligere præsident Mary Robinson, returnerede efter den forgange weekend at have besøgt både Rusland og Tjetjenien.
Under besøget blev Mary Robinson holdt væk fra både landsbyer og lejre i Tjetjenien, hvor russiske soldater er under anklage for at have begået krigsforbrydelser, men alligevel mente hun at have set og hørt nok til at konkludere, at den russiske hær har begået omfattende forbrydelser mod civile. Hun opfordrede samtidig Rusland til, i fuld harmoni med FN's generalsekretær Kofi Annan, at acceptere en uafhængig undersøgelse snarest.
Det samme gør Organisationen for Samarbejde i Europa, OSCE, og en lang række menneskerettighedsorganisationer.
Hverken anmodninger, gode råd eller trusler fra Vesten synes imidlertid at bide på Ruslands ledelse, der fastholder, at krigen i Tjetjenien udelukkende er et russisk anliggende. Også når det gælder den omfattende dokumentation for krigsforbrydelser, som en lang række humanitære organisationer har fremlagt - i særdeleshed menneskerettighedsorganisationen Human Rights
Watch, der fremlægger ny dokumentation for krigsforbrydelser begået mod civile stort set hver eneste uge.

Fokus på russerne
Robinson anbefalede umiddelbart efter sit besøg, at Rusland opretter en uafhængig kommission, der kan undersøge de "alvorlige og veldokumenterede" anklager om brud på menneskerettighederne.
"Der er vægtige grunde til at starte en seriøs undersøgelse," sagde hun.
FN's generalsekretær, Kofi Annan, erklærede sig enig med Robinson: "Jeg tror, hun har ret i at anmode om undersøgelser. Det er også i den russiske regerings interesse at gennemføre en undersøgelse af disse alvorlige anklager."
Robinson skal rapportere til FN's menneskerettigheds- kommission om situationen i Tjetjenien, og på sin netop overståede rejse til området var hun indledningsvis meget opmærksom på ikke kun at kritisere russiske soldater, men også tjetjenske.
Efter at være blevet konfronteret med civile i både flygtningelejre og i den sønderskudte hovedstad Grosnij, flyttede hun imidlertid undervejs fokus i retning af den russiske hær.
"Jeg hører konstant om krænkelser af menneskerettighederne begået af folk i uniformer tilhørende det russiske militær, politi eller russiske specialstyrker," sagde hun og konkluderede, at man "ikke kan tale om, at menneskerettighederne bliver beskyttet her."

Ingen adgang
Rusland havde inden besøget lovet Mary Robinson fri adgang til de områder af Tjetjenien, hun måtte ønske at se, men det løfte blev undervejs behæftet med indtil flere forbehold.
Adgang til en række landsbyer og fangelejre blev nægtet af russerne. Både landsbyerne Alkhan-Jurt, Alkhan-Khala og Katyr-Jurt, alle vest for Grosnij, samt forstaden Aldi, viste sig at være forbudt land for Mary Robinson - steder, der ifølge adskillige øjenvidner har lagt jord til grove krigsforbrydelser begået af russiske soldater (se faktaboks).
Heller ikke den berygtede fangelejr Tjernokosovo, hvor omfattende vidnesbyrd fortæller om summariske henrettelser og vold, fik FN-kommissæren adgang til.
Russerne begrundede de mange lukkede døre med enten hensynet til Robinsons egen sikkerhed eller transportmæssige problemer.

Psedo-inspektion
Adgang fik hun heller ikke til et møde med den russiske præsident Vladimir Putin.
Men hvad Putin formentlig ville have sagt, blev i stedet udtrykt af Ruslands udenrigsminister, Igor Ivanov, der i går kommenterede Robinsons anmodning om en uafhængig undersøgelse ved at slå fast, at Rusland ikke vil tolere indgreb i landets indre anliggender, og at Rusland selv er i stand til at undersøge anklager om overgreb mod civilbefolkningen i Tjetjenien.
Endnu skarpere var Robinsons kollega, Vladimir Kalamanov, Ruslands udsending med ansvar for menneskerettigheder i Tjetjenien:
"Jeg er dybt forarget over Robinsons udtalelser. Vi tillader ingen at sætte russiske soldater på samme niveau som banditter, og vi vil ikke tolerere denne pseudo-inspektion."

Krav om våbenhvile
Mary Robinsons kritiske ord blev i går fulgt til dørs af Europarådet, da den politiske komite anbefalede, at Rusland smides ud af Rådet, hvis ikke en våbenhvile i Tjetjenien er indledt senest den 31. maj, og der på dette tidspunkt foregår forhandlinger med den folkevalgte, tjetjenske ledelse.
Komitéen hører under den parlamentariske forsamling af folkevalgte, der skal stemme om anbefalingen på torsdag. Forsamlingen besidder ingen besluttende myndighed, men skal rådgive ministerkomitéen om en eventuel udsmidning.
Ifølge Henning Gjellerod (S), vicepræsident for Rådets parlamentariske forsamling, vil der på torsdag "formentligt være et stort flertal for forslaget".
Han understreger dog samtidig, at Rådet har "dårlige erfaringer" med ministrene og deres evne til at følge Rådets vedtagelser, og at ministerkomitéen ikke reagerede, da Europarådet senest, i januar, kritiserede Rusland i skarpe vendinger.
Den verbale krig på ord kommer samtidig med nye oplysninger om krigsforbrydelser i Tjetjenien. Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch rapporterede i lørdags, hvorledes syv civile, ubevæbnede tjetjenske mænd den 7. februar blev henrettet af russiske soldater i landsbyen Gekhi-Chu sydvest for Grosnij. Otte øjenvidner fortæller samstemmende, at landsbyens indbyggere blev beordret op af de kældre , de gemte sig i, hvorefter russerne skød syv helt ubevæbnede mænd midt på vejen.
Faderen til tre af de mænd, der blev skudt, fortæller:
"Da vi kom nærmere, så vi fire lig ligge på en række. De fire var blevet skudt i hovedet på tæt hold; der var brændemærker i deres hår..."
En anden mand fortæller, at han så liget af sin søn og af en anden, han ikke kendte. Sønnen var skudt gennem øret, mens den anden var blevet skudt i baghovedet hvorefter kuglen var kommet ud gennem kinden. Begge mænds støvler og uldne sokker var hevet af dem og fjernet.

Fakta - Eksempler på overgreb
*9. december 1999: Ifølge 24 vidner dræber russiske soldater 17 civile tjetjenere i landsbyen Alkhan-Jurt.
*30. december 1999: Russisk militær bekræfter brugen af gasbomber i Tjetjenien - våben, der af Ruslands førende militæranalytiker kaldes "skridtet før atomvåben."
*5. februar 2000: Ifølge seks øjenvidner dræbes over 80 civile af russiske soldater i Aldi, en forstad til Grosnij.
*7. februar 2000: Syv civile, tjetjenske mænd henrettes af russiske soldater i landsbyen Gekhi-Chu, beretter otte øjenvidner.
*5. marts 2000: Ved landsbyen Komsomolskoje forhindres mere end 2.000 civile tjetjenere i at komme længere end 500 meter væk fra landsbyen, som den russiske hær bombarderer fra både jorden og luften. Omkring 80 af byens mandlige indbyggere føres bort af russerne og savnes stadig.

Vidneudsagnene er indhentet af den New York-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, der gennemfører systematiske og omfattendde interview.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her