Læsetid: 5 min.

Seattle-aktivister drager mod øst

15. april 2000

Aktivisterne, der kæmpede for større global retfærdighed under WTO-mødet i Seattle, går i weekenden i aktion i Washington under møder i IMF og Verdensbanken

BOSTON - De omfattende demonstrationer og menneskeblokaden mod verdenshandelsorganisationen, WTO, i Seattle sidste november var ikke et enkeltstående tilfælde.
Det vil en folkelig bevægelse bestående af et kludetæppe af amerikanske miljø- og borgerretsgrupper samt fagforeninger prøve at demonstrere i denne weekend i USA's hovedstad Washington.
Under sloganet 'Mobilization for Global Justice' planlægges en stor demonstration søndag mod Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken. Samme dag og mandag samles finansministre fra 140 medlemslande til institutionernes halvårlige møder, og hvis det står til demonstranterne, så får notabiliteterne ikke adgang til Verdensbankens hovedkvarter.
Den amerikanske fagbevægelses hovedorganisation AFL-CIO agter ikke at deltage i en fysisk blokade af bygningen. Tværtimod vil tusinder af medlemmer ligesom i Seattle deltage i demonstrationen søndag, der finder sted foran Det Hvide Hus.
Mange fagforeningsfolk befinder sig allerede i hovedstaden. I onsdags afholdt de en særskilt protest mod Kinas kommende medlemskab af WTO og søgte at overtale enkelte kongresmedlemmer til at stemme imod ophævelsen af Kongressens årlige fornyelse af Kinas status som begunstiget handelspartner. Fjernelse af denne ordning er en følge af WTO-medlemskab.

Vil undgå gentagelse
Under WTO-konferencen i Seattle lykkedes det for en bred vifte af organisationer med forskellig politisk observans at danne en effektiv menneskemur omkring byens Convention Center, hvor WTO-delegerede og ministre planlagde at forsamles. Mod forventning greb det lokale politi i byen ikke særlig effektivt ind, hvilket vakte stor vrede blandt europæiske delegerede og deltagere fra Den Tredje Verden.
Først da borgmesteren på andendagen for urolighederne indkaldte delstaten Washingtons egne sikkerhedsstyrker, blev gaderne ryddet. På det tidspunkt var forhandlingerne om påbegyndelsen af en ny frihandelsrunde imidlertid allerede så forsinket, at sammenbruddet nogle dage senere delvist blev tilskrevet demonstrationerne.
Politiet i USA's hovedstad vil for alt i verden søge at undgå en gentagelse af fiaskoen i Seattle og har efter sigende forberedt sig godt.

Militante og folkelige
Det forventes, at politiet vil reagere langt hurtigere, foretage flere arrestationer og såvidt muligt handle uden for tv-kameraers og pressefolks søgelys. Ridende politi og særlige specialenheder mod terrorisme vil blive sat ind. I tilfælde af kaos er Secret Service bemyndiget til at overtage den fulde kontrol med situationen i og omkring Verdensbankens hovedkvarter.
På den anden side er politiet, de delegerede og ministrene oppe imod grupper, hvis koordinering og imponerende organisering under protesterne mod WTO i Seattle overraskede alle iagttagere.
Demonstranterne er forsåvidt de samme. De militante tilhører en gruppe, der blev dannet for et år siden under navnet Direct Action Network (til lejligheden kaldt April 16th Nonviolent Direct Action and Organizer Convergence). De grundlæggende organisationer kommer fra Californien, nemlig Global Exchange, Rainforest Action Network og Ruckus Society.
En anden, mere folkelig og bedre finansieret konstellation af arrangører samler sig om forbrugeradvokaten Ralph Naders tænketank i Washington, Public Citizen. En gren af denne organisation hedder Global Trade Watch og ledes af den 36-årige advokat Lori Wallach, der af mange forudsiges at blive Ralph Naders efterfølger.
Ralph Nader stiller op som Det Grønne Partis præsidentkandidat i år, og meningsmålinger giver ham allerede fem procent af stemmerne.
I et interview med kvartalsmagasinet Foreign Policy i februar understregede Lori Wallach, at hendes organisation ikke af princip er imod frihandel.
"Det skal bare ikke være frihandel på kun de multinationale virksomheders betingelser," påpegede hun.

Styres af USA
I modsætning til grupper som Direct Action Network, der går ind for at opløse WTO, IMF og Verdensbanken, taler Wallach og andre af bevægelsens mere moderate skikkelser for gennemgribende reformer. Disse institutioner bør være mere demokratiske indadtil, optræde mere ansvarligt over for befolkningerne i rige såvel som fattige lande og især være mere lydhøre over for krav om beskyttelse af miljøet og håndhævelse af arbejdstagernes rettigheder.
Hvis de internationale finansinstitutioner viser sig umulige at reformere, bør de dog lukkes, tilkendegiver Lori Wallach.
Selv moderate økonomer som Harvard Universitys Jeffrey Sachs udtrykker solidaritet med denne weekends demonstrationer mod IMF og Verdensbanken.
"Disse institutioner styres af USA og de rige lande og holdes ikke ansvarlige for fejlagtige beslutninger. Det er på tide, at USA's overherredømme i IMF udfordres," siger Sachs.

Kritik af IMF
Hans kollega Joseph Stiglitz, der indtil for et par måneder siden var cheføkonom i Verdensbanken, sparer heller ikke på kritikken af IMF.
"I Washington i denne weekend vil demonstranter hævde, at IMF ikke lytter til Den Tredje Verden, at IMF er udemokratisk, og at dens økonomiske opskrifter ofte gør situationen i de kriseramte lande værre," skriver Stiglitz i denne uges udgave af magasinet The New Republic.
Han tilføjer: "Denne kritik er ikke urigtig."
Efterfølgende fremlægger Stiglitz en sønderlemmende kritik af IMF's reaktion på finanskriserne i Østasien og Rusland i 1997-98.
Udviklingslandene samlet i 77-gruppen - bestående af 133 lande fra Den Tredje Verden - er ikke overraskende enige i Sachs' og Stiglitz' kritik af IMF og Verdensbanken.
På et møde i denne uge i Havana anmodede 77-gruppen de rige nationer om at eftergive al udestående statsgæld fra de fattigste lande, en mere lige fordeling af teknologi som internet og mere indflydelse på anvendelse af udviklingsbistand.
Mere specifikt ser 77-gruppen gerne, at nogle af Verdensbankens og IMF's ansvarsområder bliver overdraget til FN i New York, hvor udviklingslandenes stemmer vejer tungere.

Valgkamp i mødet
Umiddelbart skulle man tro, at den nye folkelige bevægelse for social retfærdighed på global plan tænker i samme baner som f.eks. 77-gruppen. Det er imidlertid tvivlsomt. Eksempelvis ligger det u-landene meget på sinde at få sænket toldbarrierer i USA og EU-landene mod eksportgoder som tekstiler og fødevarer.
Under WTO-konferencen i Seattle stod dette krav øverst på udviklingslandenes menukort, men blev fuldstændigt ignoreret af demonstranterne ude på gaderne. Verdensbanken havde oprindeligt håbet at bringe nedsættelse af de rige landes toldsatser op på dagsordenen under denne weekends møder i Washington, men forslaget blev på forhånd jordet af Det Hvide Hus.
Clinton-regeringen frygter, at øget import af billigvarer fra Den Tredje Verden vil blive mødt med en storm af protester fra USA's fagbevægelse. Det ville skade vicepræsident Al Gores chancer for at vinde præsidentvalget i november. Blandt demokrater i Kongressen volder forslaget også stor modstand.
Afslørende er det endvidere, at protestbevægelsen i Washington mod globalisering indtil videre ikke har ytret solidaritet med 77-gruppens i grunden beskedne krav.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her