Læsetid: 2 min.

Serbiske asylansøgere i klemme i færøsk politik

13. april 2000

Sagen om de afviste serbiske asylansøgere demonstrerer behovet for færøsk suverænitet, mener vicelagmand

Høgni Hoydal
Hvis det færøske landsstyre bekræfter, at der er mangel på arbejdskraft, og at de afviste serbiske asylansøgere fra Østslavonien kan få arbejde på øerne, vil Udlændingestyrelsen i København give opholdstilladelse:
"Jeg kan ikke forestille mig, at vi vil gøre andet," siger kontorchef Merete Pårensgaard, Udlændingestyrelsen, til Information.
For øjeblikket har styrelsen sendt to sager vedrørende en del af de i alt 19 afviste asylansøgere til høring på Færøerne. Det er de asylansøgere, som Lyngby-præsten Leif Bork Hansen nu i to omgange er dømt for at have hjulpet.
Sagerne er sendt via landfogeden (politimesteren) i Tórshavn.
Generaldirektøren i det færøske erhvervsministerium, Arne Poulsen, oplyser, at sagerne endnu ikke er nået frem til ministeriet, som skal afgive udtalelse om arbejdskraftbehovet på øerne. Han fortæller, at der især er behov for faglært arbejdskraft, men vil dog ikke afvise, at landsstyret vil anbefale, at der udstedes opholdstilladelse også til ufaglærte udlændinge, der har fået tilbudt job i fiskeindustrien.

Gammel dansk lov
På Færøerne gælder fortsat en tidligere dansk udlændingelovgivning, hvor betingelserne for at få opholds- og arbejdstilladelse er mere lempelige end efter den nuværende danske udlændingelov.
Vicelagmand og selvstyreminister Høgni Hoydal fra det republikanske parti, har holdt møde om sagen med en af serbernes danske hjælpere, den tidligere nødhjælpschauffør Kim Andersen. "Vi går aldrig politisk ind i sådan nogle sager, for vi har ikke ansvaret for området," siger Høgni Hoydal til Information.
"Hvis jeg går ind i sagen, er jeg med til at lægge en slags flygtningepolitik for Færøerne, som vi slet ikke har ansvaret for. Vi arbejder for, at vi som suveræn stat skal have vores egen udlændingepolitik. Det er der stort behov for. Vi ønsker også at tage vores del af ansvaret i verden. Dertil skal vi have vores egen administration af udlændingelovgivningen - også i forhold til en kommende olieindustri på Færøerne," siger Høgni Hoydal.

Ansvarsløst
Han afviser, at det færøske landsstyre skulle være interesseret i at modtage personer, som ikke kan få opholdstilladelse i Danmark, for at markere en løsrivelsespolitisk pointe:
"Det ville være fuldstændig ansvarsløst, hvis vi gav os til at spille herrer i eget hus, når vi ikke er det," siger Høgni Hoydal.
På den anden side, mener vicelagmanden, kan den aktuelle sag udstille, hvor magtesløse færingerne er, når de ikke har suverænitet til at bestemme, hvem der skal være i deres eget land.
"Sådan vil jeg udlægge sagen. Vi har mange sager, som viser, at forholdene mellem Danmark og Færøerne er blevet en ren pærevælling. Man hører fra dansk side, at de færøske myndigheder nu får ansvaret for at træffe afgørelse om nogle flygtninge, der har haft et meget hårdt ophold i Danmark, og som har brug for hjælp. Det vil være meget uheldigt, hvis sagen går op i juristeri og ansvarsforflygtigelse. Ikke mindst for flygtningene," siger Høgni Hoydal. Hvis sagen ender med en opholdstilladelse til de 19 serbere, gælder den kun for Færøerne. De vil ikke kunne bruge deres færøske opholdstilladelse til senere at flytte til Danmark, oplyser Merete Pårensgaard, Udlændingestyrelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her