Læsetid: 3 min.

SiD-medlemmer opponerer mod ja til ØMU'en

14. april 2000

SiD's hovedbestyrelse anbefaler ja til ØMU'en, selv om et flertal af medlemmerne er modstandere

"Det er jeg godt nok ked af at høre," siger Brian Andersen, formand for SiD i Brovst, da Information fortæller ham, at SiD's hovedbestyrelse torsdag formiddag vedtog at anbefale et ja til dansk deltagelse i ØMU'en.
"SiD har jo næsten pr. tradition været modstander af EU, lige fra vi kom ind i det halløj. Der er ingen grund til at sige ja til ØMU'en. Dansk økonomi kører godt. Vi har laveste arbejdsløshed i Europa," siger Brian Andersen.
Orla Thomsen, formand for SiD i Brønderslev, er enig:
"Vi skal stemme nej, fordi det går ud over vores arbejdsmarked. Hvis vi skal have fælles mønt, bliver vi også nødt til at indrette arbejdsmarkedspolitikken. Det går ud over den danske model."
Samme overvejelser ligger bag Brian Andersens kategoriske nej til ØMU'en:
"Det handler jo ikke bare om en ny mønt, men om at vores aftalesystem vil blive sat voldsomt under pres. Oven på denne afstemning venter der jo en ny traktat, og jeg frygter, der bliver givet los for at styre arbejdsmarkedet via lovgivning."

LO's hemmelighed
De to formænd taler på vegne af et flertal af SiD's medlemmer. 34 procent er for, mens 54 procent er imod, at Danmark indfører euro'en, viser en undersøgelse blandt LO's medlemmer.
At LO forsøgte at holde undersøgelsens resultater hemmelige, kalder Brian Andersen "rystende":
"De havde ikke holdt den hemmelig, hvis undersøgelsen havde vist, at der var en klar overvægt af ja-stemmer. Det siger noget om, hvad vi kan bruge LO til. Efterhånden er det næsten ligegyldigt, om det er Dansk Arbejdsgiverforening eller LO. Men det står åbenbart ikke meget bedre med vores eget forbund."
Selv om Steen Hansen, formand for Bornholms-afdelingen, og Ole Rasmussen, formand i Arden, begge er ja-sigere, synes de, at LO's hemmelighedskræmmeri er pinlig: "Hvis man bruger tid og penge på sådan en undersøgelse, og ikke tør offentliggøre resultatet, fordi man ikke bryder sig om tallene på bundlinien - så er man en tøsedreng! Man har ikke været ærlig," siger Ole Rasmussen.
Steen Hansens umiddelbare reaktion er, at: "Det er da helt tåbeligt. Det er en fordel at vide, at der er flertal mod ØMU'en blandt LO's medlemmer. Så gælder det om at komme op af lænestolen og ud og argumentere."
Ole Rasmussen stemmer ja ud fra økonomiske overvejelser: "Enten er vi med i det fællesskab, eller også er vi udenfor. Vi skal ikke regne med, at de store lande, især ikke Frankrig, tager hensyn til os, hvis vi ikke sidder med ved bordet og gør vores indflydelse gældende. I nattens mulm og mørke kan valutamarkederne nemt svinge os omkuld."
Steen Hansen går mest ind for ØMU'en af "nemhedshensyn":
"Der er udgifter både for virksomhederne og os selv, når vi rejser. I dag skal jeg have fire forskellige valutaer i pungen, når jeg kører til Portugal. Den udgift vil være rar at slippe for. Det vil også blive lettere at beregne tilbud i EU-licitationer."
Han kan faktisk ikke se nogle ulemper ved at indføre euroen:
"Jeg går slet ikke ind for alle de grænser. Jeg kunne godt tænke mig en global verden, hvor mennesker græssede sammen uanset øjen- og hårfarve."
Han frygter ikke, at mere åbne grænser vil betyde, at der kommer en strøm af mennesker fra syd og ødelægger det danske velfærdssystem:
"Tværtimod. Jeg håber, der kommer en masse, der vil være med til at fastholde det velfærdssamfund vi har. Ligesom de tyrkiske arbejdere, der kom hertil i 60'erne og hjalp til med at bygge samfundet op. "

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu